De 6 beste gratis iOS-apps om je calorieën te tellen
Erwin Vogelaar

Ga je dit jaar letten op je calorieën? Het is de ultieme manier om af te vallen. Deze calorieteller-apps helpen je om niet over de grens te gaan.

Beste calorieteller-apps voor iOS

Als je wil afvallen, dan zijn daar verschillende methodes voor. De meest voor de hand liggende is het bijhouden van je calorieën. Het idee is simpel: als je dagelijks meer calorieën verbrandt dan je tot je neemt, val je af. Maar op hoeveel zit je? Er staan verschillende apps in de App Store die je helpen om dit bij te houden.

Let wel op: je houden aan een specifiek aantal calorieën om af te vallen werkt, maar is niet noodzakelijk gezond. Het is namelijk ook mogelijk om met puur ongezond voedsel onder je grens te blijven. Om gezond te zijn moet je ook gezond voedsel tot je nemen. Ook heb je calorieën nodig om te functioneren, dus honger jezelf niet uit.

1. Lifesum

Lifesum is duidelijk de mooiste calorieënteller in de App Store en ook nog eens erg handig. Bij het starten van de app geef je aan of je gezonder wil zijn, wil afvallen of juist zwaarder wil worden. Geef je aan dat je wil afvallen, dan vul je een streefgewicht in en hoe snel je dit wil halen.

De app raadt zelf een halve kilo per week aan. Lifesum is volledig in het Nederlands te gebruiken en heeft ook recepten, een stappenteller en de mogelijkheid om vrienden toe te voegen. Helaas zitten de beste functies wel achter een betaalmuur.

Download Lifesum in de App Store (gratis)

Lifesum: Recepten & Dieet Tips

Lifesum AB

Gratis via App Store

2. MyFitnessPal

Na het opstarten en inloggen vraagt MyFitnessPal direct wat je doel is: afvallen, je gewicht behouden of juist aankomen. Vervolgens geef je informatie op als je lengte, huidige gewicht en je streefgewicht. Dit is nodig om je caloriedoel te berekenen. Je voegt voedsel toe door het type maaltijd te kiezen en voedingsmiddelen toe te voegen.

Handig is dat je streepjescodes van Nederlandse producten kunt scannen, je portie aangeeft en de app dan berekent hoeveel calorieën dat zijn. De app heeft ook de mogelijkheid om je stappen te tellen. Fijn is ook dat app volledig in het Nederlands te gebruiken is.

Download MyFitnessPal in de App Store (gratis)

MyFitnessPal

MyFitnessPal.com

8 (8 reviews)
Gratis via App Store

3. CalorieTeller door FatSecret

Deze app moet het niet hebben van de vele mogelijkheden, maar is wel simpel en overzichtelijk. Er is een grote database met voedsel waar je in zoekt, zodat je makkelijk bijhoudt wat je hebt gegeten. De applicatie houdt handige grafieken bij en heeft een receptenhoek. De app is tevens volledig in het Nederlands te gebruiken. Wil je een simpele app zonder fratsen? Dan ben je bij FatSecret aan juiste adres.

Download CalorieTeller door FatSecret in de App Store (gratis)

CalorieTeller door FatSecret

FatSecret

9 (19 reviews)
Gratis via App Store

4. Calorieën- en voedingstracker

Ook deze app, die ook wel gewoon Food heet, is een fijne optie om meer inzicht te krijgen in je calorie-inname. Het is niet de mooiste app, maar doet wat het moet doen. Er staan veel producten in de database of je gebruikt de scanner voor streepjescodes. Fijn aan deze app is dat het naast calorieën ook heel duidelijk is over de verhoudingen van hetgeen dat je in je mond hebt gestopt, zoals de koolhydraten en eiwitten.

Download Calorieën- en voedingstracker in de App Store (gratis)

Calorieën- en voedingstracker

Virtuagym.com

9 (1185 reviews)
Gratis via App Store

5. Yazio

Yazio is een mooie app met een hoop mogelijkheden. Hierdoor is het niet de meest overzichtelijke optie. Heb je de hele interface door, dan krijg je wel een mooi beeld van je eten en drinken op een dag. Als enige in deze lijst is het met Yazio helaas niet mogelijk om in te loggen via Facebook.

Het is dus nodig om een account te maken via je e-mailadres. Het toevoegen van voedsel gaat wel erg makkelijk, maar alleen door te betalen krijg je toegang tot de recepten, maaltijdplannen en de optie om je calorieverbruik via je Apple Watch of Fitbit automatisch bij te houden.

Download Yazio in de App Store (gratis)

YAZIO - CalorieënTeller

YAZIO GmbH

9 (217 reviews)
Gratis via App Store

6. Lose It!

Ook Lose It! geeft je een plan na het invullen van je leeftijd, lengte, gewicht en doelgewicht. Via een slider geef je aan of je dit gewicht sneller of langzamer wil halen. Vervolgens toont de app op welke datum je het gewicht bereikt als je jezelf aan het aantal calorieën houdt. Je eten vul je in door te zoeken in de database, of door streepjescodes te scannen.

De calorieën worden vervolgens in een dagelijkse of wekelijkse grafiek geplaatst. Je kunt verbinden met je vrienden via Facebook om gemotiveerd te blijven. De app is helaas alleen in het Engels te gebruiken, hoewel er wel Nederlandse voedselnamen in de database staan. Lose It! is verder een complete app, maar de opties zijn wel beperkt totdat je een abonnement afsluit.

Download Lose It! in de App Store (gratis)

Lose It! – Calorie Counter

FitNow

0 (2 reviews)
Gratis via App Store

Beste stappenteller-apps

Een goede manier om wat extra calorieën te verbranden is elke dag wandelen. Probeer bijvoorbeeld dagelijks de tienduizend stappen te halen. Om dat bij te houden hebben we de beste stappenteller-apps voor je op een rijtje gezet.

Dit artikel is onderdeel van het iPhoned-maandthema van januari 2018. De hele maand staan we stil bij iPhones en Gezondheid, met artikelen, tips, app-lijstjes en meer.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.