Telegram: de 10 handigste bots om taken te automatiseren

22 januari 2016, 17:14
5 min leestijd
Telegram: de 10 handigste bots om taken te automatiseren

Telegram is één van de fijnste chat-apps voor alle platformen. De app ondersteunt bots waarmee je allerlei dingen kunt automatiseren. Die zijn gratis te downloaden, wij kozen de leukste en handigste uit.

Lees verder na de advertentie.

De beste Telegram-bots

In steeds meer diensten krijgen gebruikers de mogelijkheid om bots te installeren. Dat zie je niet alleen in Telegram, maar ook op Facebook Messenger, Slack en Peach. Dankzij bots kun je dingen in werking zetten, zonder de app te verlaten. Tegen bots, die je als add-ons aan diensten toevoegt, kun je ‘praten’ in commandotaal, waarna ze geautomatiseerd taken voor je uitvoeren.

Op Telegram zijn er al een aantal bots te vinden. De dienst heeft er een paar standaard in de app gezet, maar je kunt ze ook downloaden van derden. Iedereen met programmeerkennis kan ze maken en ter beschikking stellen, dus er zijn er al tientallen te vinden. De meesten zijn echter nog niet handig, gewoon flauw of oninteressant, daarom kozen wij de beste van dit moment voor je uit. De bots zijn los te gebruiken of aan groepsgesprekken toe te voegen.

1. Giphy

giphybot

Tegenwoordig onmisbaar in elke zelfrespecterende chat-applicatie: gifjes. Sinds kort heeft Telegram gifjes van Giphy toegevoegd aan de standaard-app. Dat betekent dat je in elk gesprek gifjes kunt posten, zonder iets te hoeven downloaden. Typ @gif in een gesprek en zet daarachter een zoekwoord om de bewegende plaatjes in beeld te toveren. Door in het venster te kiezen, voeg je het gifje toe aan een gesprek.

2. Wikipedia

wikibot

Ben je in een gesprek met iemand en word je het niet eens over een beroemd persoon of een locatie? Met Wikipedia Search heb je de benodigde informatie zo gevonden. Typ @wiki in de chat met een trefwoord en je krijgt direct een link naar de (Engelstalige) Wikipedia-pagina met een korte alinea aan tekst erbij. Ook deze bot is standaard in Telegram.

3. IMDb

imdbbot

De bot van IMDb is de laatste standaardbot van Telegram die we in dit lijstje behandelen. Praat je over een film en wil je zien hoe hij op de grootste Internet Movie Database scoort, dan typ je @imdb en de titel. Wacht voordat je hem verzendt even, een venster presenteert titels waaruit je kunt kiezen. Tik erop om de synopsis te bekijken en de score te zien. Ook verschijnt er meteen een link naar de trailer van de film.

4. Netflix News

netflixbot

Netflix is een fijne videodienst, maar het zoeken naar films kan een stuk beter. Alles staat door elkaar, waardoor je niet altijd in één oogopslag kunt zien welke films er recentelijk zijn toegevoegd. Met de Netflix News-bot kan dat wel. Na het installeren stel je in dat je in Nederland woont (via het commando /region), daarna krijg je steeds de films toegestuurd die nieuw zijn toegevoegd. Zo blijf je automatisch op de hoogte.

→ Download Netflix News Bot

5. YTbot

youtubebot

Een YouTube-filmpje met preview sturen via Telegram werkt al gemakkelijk door de link te delen. Maar daarvoor moet je alsnog eerst naar YouTube. Met YTbot zoek je gewoon vanuit Telegram met het commando ‘/youtube [trefwoord]’. Let op: het is geen uitgebreide zoekmachine en de resultaten zijn op basis van populariteit. Je zult dus heel specifiek moeten zoeken, anders krijg je misschien een willekeurige andere video die onder dezelfde zoekwoorden geregistreerd staat. Niet altijd handig, maar bij het zoeken van muziek werkt het vaak prima.

→ Download YTbot

6. Weatherman

weatherman bot

Je persoonlijke weerman op Telegram met Weatherman. Hiermee word je elke dag op de hoogte gehouden van het weerbericht in jouw woonplaats via een chatbericht. Je kiest zelf of het bericht ’s avonds of ’s morgens komt en hoe laat. Vervolgens kun je niet alleen het weer van vandaag (ochtend, middag en avond) bekijken, ook dat van morgen en het overzicht voor de komende vijf dagen.

→ Download Weatherman Bot

7. Grocerylist

grocerybot

Er zijn manieren zat om een boodschappenlijstje te maken, maar het kan ook met de bot Grocerylist. Dit is vooral handig als je met een vrienden of huisgenoten boodschappenplannen maakt. Iedereen kan namelijk items toevoegen aan de lijst met het commando ‘/add’. En verdwijnt de lijst onder een aantal berichten, dan roep je hem met ‘/list’ weer op. Heb je alles gekocht, dan maak je de lijst weer leeg voor de volgende keer.

→ Download Grocerylist Bot

8. Unit Converter

unit converterbot

Hoeveel centimeter is een inch, wat is 25 graden Celsius in Fahrenheit en hoeveel is 80 dollar in euro’s? Met de Unit Converter reken je het snel uit. De bot biedt allerlei soorten berekeningen, van lengtes tot gewicht en energie, maar ook snelheid en valuta. Het is een hele waslijst die je tevoorschijn kunt toveren, maar het kan je helpen snelle berekeningen te maken.

→ Download Unit Converter Bot

9. Evernote

evernotebot

Met de Evernote Bot kun je een notitie aanmaken voor Evernote, vanuit de Telegram-app. Daarvoor moet je wel even met je Evernote-account inloggen, zodat de bot berichtjes kan opslaan als notitie. Heb je meerdere notitieboekjes, dan kun je via ‘/settings’ kiezen in welke je memo’s moeten komen. Stuur je een bericht naar de Evernote-bot zonder commando, dan wordt het bericht aangemaakt als notitie.

→ Download Evernote Bot

10. Gypsy

gypsybot

Gypsy is een alles-in-één-bot die verschillende dingen kan. Met commando ‘/img’ zoek je afbeeldingen van het internet, met ‘/weathernow’ vraag je het weerbericht op en met ‘/isup’ controleer je of een bepaalde website online is. Misschien wel de handigste functie is ‘/translate’ waarmee je elke taal, dus ook Nederlands, vertaalt in het Engels. Helaas werkt het andersom niet. Met de commando ‘/start’ vraag je de complete lijst met mogelijkheden op.

→ Download Gypsy Bot

Lees meer over Telegram

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu