Sidecar in macOS Catalina en iPadOS: zo werkt het
Dennis de Vries

Sidecar is een handige nieuwe functie in macOS Catalina, waarmee je het scherm van je Mac kunt uitbreiden of spiegelen op een iPad. Zo werkt het en dit kun je ermee.

Maak van je iPad een tweede scherm voor je Mac

Sidecar is een handige nieuwe functie in MacOS Catalina (10.15), de nieuwste versie van het besturingssysteem. Met Sidecar kun je een iPad gebruiken als tweede scherm voor je Mac. Zo heb je ineens een stuk meer schermruimte. Sidecar is geen losse app, maar zit standaard ingebouwd in Catalina.

Als je straks een Mac hebt die op dit besturingssysteem draait en een iPad met iPadOS, dan is Sidecar voor jou waarschijnlijk te gebruiken. Lees verderop welke apparaten momenteel wel en niet worden ondersteund.

Sidecar op Mac en iPad

Verder is het belangrijk dat beide apparaten ingelogd zijn op hetzelfde iCloud-account. Voor draadloos gebruik moet de iPad binnen een straal van 10 meter van de Mac zijn. De functie is ook bedraad te gebruiken door beide apparaten met een kabeltje te verbinden. Dit is handig als er een slechte draadloze verbinding is. De iPad wordt dan ook meteen opgeladen.

Zo activeer je Sidecar

Er zijn drie manieren om Apple Sidecar te activeren.

 1. Via het AirPlay menu: klik op je Mac rechtsboven op het AirPlay-icoon, dat eruit ziet als een klein beeldscherm met een pijltje naar boven. Je iPad verschijnt in het uitklapmenu in de lijst met apparaten. Klik hierop en Sidecar wordt geactiveerd voor de iPad;
 2. Via het stoplichtmenu in je apps: je kunt de functie ook activeren via de groene-geel-rode knopjes die in elk app-venster staan. Klik op het groene knopje, houd ‘m ingedrukt en ga via systeemvoorkeuren naar Sidecar;
 3. Je kunt Sidecar ook via Spotlight opzoeken: druk op Cmd+spatie en typ in het zoekveld Sidecar in. Bij de beeldschermvoorkeuren kun je het vervolgens activeren.

Dit kun je met Sidecar

Als je Sidecar hebt geactiveerd, is je iPad een tweede scherm voor je Mac. Je kunt dus applicaties slepen van het scherm van je Mac naar je iPad en weer terug. Zo heb je extra schermruimte terwijl je jouw computer gebruikt.

Het is met Sidecar ook mogelijk om je beeld te spiegelen. Dan zie je op beide schermen hetzelfde. Dit kan vooral handig zijn als je bijvoorbeeld een presentatie wil geven op een groter scherm, maar voor de bediening gewoon de iPad gebruikt.

Sidebar en Touch Bar

Bij het gebruik van Sidecar voegt Apple een extra menubalk toe, met de toepasselijke naam Sidebar. Die menubalk geeft je toegang tot enkele specifieke functies tijdens het gebruik van een tweede scherm. Zo kun je het dock of het onscreen keyboard weergeven of verstoppen. Voor sommige apps zijn er speciale snelkoppelingen beschikbaar in de Sidebar.

Bij apps met ondersteuning voor de Touch Bar, verschijnt deze onderin het scherm van de iPad. Dit gebeurt ook als de Mac of MacBook zelf geen Touch Bar heeft.

Apps en accessoires

Heb je een iPad Pro met Apple Pencil, dan is die goed te gebruiken met Sidecar. Zeker omdat er een aantal apps zijn die extra functionaliteit bieden met Sidecar. Het gaat daarbij vooral om grafische apps, zoals Adobe Illustrator, CorelDRAW, Final Cut Pro en Sketch.

Designers kunnen dan profiteren van het gebruiksgemak van hun Apple Pencil in die apps, terwijl ze gebruikmaken van de grafische kracht van de Mac. Momenteel worden de volgende apps ondersteund door Sidecar:

 • Adobe Illustrator
 • Affinity Designer
 • Affinity Photo
 • Cinema 4D
 • CorelDRAW
 • DaVinci Resolve
 • Final Cut Pro
 • Maya
 • Motion
 • Painter
 • Principle
 • Sketch
 • Substance Designer
 • Substance Painter
 • ZBrush

Apps die werken met sidecar

Op deze apparaten werkt Sidecar

Het gebruik van deze functie is beperkt tot alleen de nieuwere generaties van Macs en MacBooks. Er is geen officiële lijst, maar momenteel worden de computers hieronder ondersteund. Sidecar werkt verder met elke iPad die een update krijgt naar iPadOS.

Update je Mac en iPad

Wil je Sidecar al proberen? Dan moet je even je Mac updaten naar de publieke bèta van macOS Catalina. Zorg ook dat je iPad is bijgewerkt. Ook iPadOS is nog niet officieel verkrijgbaar, maar alleen als publieke bèta vrijgegeven. Hier lees je alles over hoe je iPadOS moet updaten.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.