iOS 13-tip: geef websites dezelfde opmaak met de Reader-weergave

Michel van 't Klaphek
22 oktober 2019, 14:56
2 min leestijd
iOS 13-tip: geef websites dezelfde opmaak met de Reader-weergave

De Reader-weergave is al jaren een vertrouwd gezicht in iOS en macOS. Vanaf iOS 13 werkt de functie om de opmaak van websites gelijk te trekken echter iets anders. Zo zet je de Reader-weergave aan.

Lees verder na de advertentie.

Reader-weergave aanzetten in iOS 13

Vind je veel websites te afleidend? Probeer dan eens de Reader-weergave. Deze functie stript alle onnodige elementen van een website en legt de focus op de inhoud: tekst en plaatjes. Bovendien wordt de opmaak van websites gelijkgetrokken. Hierdoor krijgen websites een veel uniformer design.

Zo zet je de Reader-weergave van iOS 13 en iPadOS aan:

  1. Open Safari op je iPhone of iPad;
  2. Ga naar de website of het artikel dat je wil lezen;
  3. Houd de ‘aA’-knop links van de adresbalk ingedrukt;
  4. Na ongeveer een seconde wordt de Reader-weergave ingeschakeld.
Reader-weergave iOS 13 screens

Houd dezelfde knop nogmaals lang ingedrukt om de weergave weer naar normaal te krijgen.  Je kunt de uniforme weergave ook aanzetten door eerst op de letters ‘aA’ te tikken en vervolgens de eerste knop te selecteren. In dit menu kun je overigens ook het lettertype van websites wijzigen, of de desktopversie opvragen. Dit kan soms handig zijn wanneer websites niet geoptimaliseerd zijn voor iPhones.

Reader-weergave automatisch openen

Vind je de Reader-weergave heel fijn? Dan hebben we goed nieuws. Het is namelijk mogelijk om websites standaard in deze opmaak te openen. Ga hiervoor naar de Instellingen-app, scrol naar beneden en kies ‘Safari’. Klik vervolgens onder het kopje ‘Instellingen voor websites’ voor ‘Reader’. Verschuif tot slot de schakelaar zodat het vakje groen kleurt.

Over iOS 13

iOS 13 zet weer een aantal flinke stappen vooruit ten opzichte van iOS 12. Eén van de meest in het oog springende toevoegingen is de donkere modus. Ook kun je makkelijk eigen Memoji Stickers maken en is de Gezondheid-app in een fris jasje gestoken. Check onderstaande video voor een overzicht van nieuwe iOS 13-functies.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu