Tip: iPhone instellen en startklaar maken doe je zo

Michel van 't Klaphek
15 juli 2021, 19:30
3 min leestijd
Tip: iPhone instellen en startklaar maken doe je zo

Heb je voor het eerst een iPhone en kun je wel wat hulp gebruiken? In deze gids leggen we alles uit over het instellen en startklaar maken van je iPhone.

Lees verder na de advertentie.

iPhone instellen en startklaar maken

Er zit geen handleiding bij je nieuwe iPhone. Je moet dus zelf uitzoeken hoe het apparaatje werkt, of informatie op het internet zoeken. In dit artikel beginnen we daarom bij de absolute basis. Je haalt je nieuwe iPhone uit de verpakking en wil ermee aan de slag: hoe gaat dat?

De allereerste stap is het plaatsen van je simkaart. Aan de rechterkant van je toestel zit hiervoor een houder. Duw deze met een paperclip (of het speciale pinnetje uit de verpakking) in, zodat de houder uit de behuizing komt. Plaats vervolgens je simkaart in het houdertje – dit kan maar op één manier. Vervolgens doe je de houder weer in de behuizing.

iPhone voor het eerst aanzetten

Zet je iPhone aan door op de aan-/uitknop op de zijkant te drukken. Nu moet je een paar stappen doorlopen om het toestel in te stellen:

 1. Kies de taal waarin je wil dat de iPhone functioneert;
 2. Kies het land waar je bent;
 3. Als beginnend gebruiker is dit waarschijnlijk je eerste iPhone, dus kun je geen ander Apple-apparaat gebruiken om in te loggen. Kies daarom voor ‘Configureer handmatig’;
 4. Selecteer je wifi-netwerk en voer het wachtwoord in;
 5. Je iPhone wordt nu geactiveerd.

Nu krijg je een aantal opties om in te stellen, zoals gezichtsherkenning (Face ID). Je kunt ervoor kiezen om dit gelijk te doen door op ‘Ga door’ te tikken. Dan krijg je vanzelf de instructies te zien. Als je nog niet zeker weet of je dat wil, tik je op ‘Configureer later in instellingen’. Dan kun je het altijd nog eens instellen.

Apple ID aanmaken

Ook belangrijk: het aanmaken van een Apple ID. Deze heb je nodig om je telefoon te beveiligen en bijvoorbeeld voor het downloaden van apps, waarover later meer. Een Apple ID maak je tijdens het instellen van je iPhone aan:

 1. Tik op ‘Wachtwoord vergeten of geen Apple ID’ en dan op ‘Maak gratis Apple ID aan’;
 2. Vul je naam en geboortedatum in en tik op ‘Verder’;
 3. Geef je e-mailadres op en selecteer ‘Verder’;
 4. Kies een sterk wachtwoord van minstens 8 tekens en vul deze in;
 5. Geef nu je telefoonnummer op, want deze wordt gebruikt om jou een verificatiecode te sturen;
 6. Tring-tring: vul de code in die je zojuist hebt ontvangen en kies ‘Akkoord’.

Je hebt nu bijna een Apple ID. Je moet alleen nog even je e-mailadres bevestigen door op ‘Verifieer e-mailadres’ te tikken. Nu krijg je een verificatiecode in je e-mailprogramma en die moet je weer op de iPhone invullen.

Ook handig: Zo beveilig je je Apple ID extra sterk

Stap je over van de ene naar de andere iPhone?

Vroeger was overstappen tussen iPhones nog best pittig, maar tegenwoordig is het vrij simpel. In onderstaand artikel leggen we precies uit hoe je al jouw persoonlijke gegevens – zoals contacten, gedownloade apps en e-mailberichten – van de ene naar de andere Apple-telefoon kunt verplaatsen. In bijbehorende video laten we zien hoe de stappen eruit zien.

Zo kun je een oude naar een nieuwe iPhone overzetten
En zo stap je over van een Android-telefoon naar iPhone
Tip: Deze iPhone-instellingen kun je beter zo snel mogelijk aanpassen

iPhone bestanden overzetten: Zo zet je alles van je oude naar je nieuwe iPhone over

Kennismaken met de iPhone

iPhoned is sinds de oprichting in 2007 dé website voor alle Apple-gebruikers. Nieuwkomers helpen we graag op weg met onze beginnersgidsen. We leggen bijvoorbeeld uit hoe je met de iPhone kunt videobellen, wat de beste apps zijn en met welke trucjes je betere foto’s maakt. Lees verder in onze iPhone Beginnersgids, of tik op een van onderstaande links.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu