Zo werkt de iOS 12 Measure-app: een meetlint op je iPhone

Lars Paijmans
3 oktober 2018, 13:09
2 min leestijd
Zo werkt de iOS 12 Measure-app: een meetlint op je iPhone

Vanaf iOS 12 verschijnt er een gloednieuwe app van Apple op je homescreen. De ARKit Measure-app maakt voortaan ieder meetlint overbodig.

Dit is de iOS 12 Measure-app

Toen ARKit in 2017 verscheen, duurde het niet lang tot ontwikkelaars met tal van ‘meetlint-apps’ kwamen. Dankzij augmented reality kun je objecten in de echte wereld nauwkeurig opmeten, door simpelweg je iPhone-camera er op te richten. Apple blijkt dit zo’n goede introductie voor zijn AR-platform te vinden, dat een dergelijke app vanaf iOS 12 op iedere iPhone staat.

De Measure-app werkt heel simpel. Je opent de app, beweegt je iPhone heen en weer om de kamer te scannen en daarna kun je beginnen met meten. Met een druk op de plus-knop plaats je het beginpunt, waarna je de iPhone kunt bewegen om een digitaal meetlint te trekken. Druk weer op de plus om een nieuw punt te plaatsen en de afstand te zien.

iOS 12 Measure app

Zo werkt de Measure-app stap voor stap

  1. Open de Measure-app;
  2. Volg de instructies op het scherm en beweeg je iPhone;
  3. Tik op het plusje om een startpunt weg te zetten;
  4. Beweeg je iPhone over het object dat je gaat opmeten;
  5. Tik op het plusje om een eindpunt weg te zetten.

Op deze manier kun je meerdere punten plaatsen in dezelfde meting, zodat je iPhone alle afmetingen en totale oppervlakte bijhoudt. Ben je klaar met meten, dan druk je op de sluiterknop om een foto van je meting te maken, die automatisch in je iPhone-filmrol verschijnt.

Dankzij iOS 12 en ARKit 2.0 kan de app niet alleen platte oppervlakten meten, maar ook muren en andere verticale metingen maken. Naast het opmeten van voorwerpen kun je de Measure-app ook als waterpas gebruiken. In de balk onderaan het scherm schakel je gemakkelijk tussen de Maat- en Niveau-functies.

Lees ook: Overzicht: haal alles uit iOS 12 met deze 14 nieuwe functies

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu