Vodafone Topdeals: De iPhone 13 tijdelijk tot €417 voordeel!

Overzicht: haal alles uit iOS 12 met deze 14 nieuwe functies

Lars Paijmans
18 september 2018, 19:31
7 min leestijd
Overzicht: haal alles uit iOS 12 met deze 14 nieuwe functies

iOS 12 is nu precies één dag te downloaden, en de kans is groot dat de update al op je iPhone of iPad staat. Maar met welke nieuwe iOS 12-functies kun je nu echt aan de slag? Dit zijn de 14 belangrijkste.

Lees verder na de advertentie.

iOS 12 functies: een update met subtiele verbeteringen

In tegenstelling tot eerdere iOS-versies is iOS 12 vooral een update waarin Apple aanpassingen doet aan functies die al jaren op je iPhone en iPad staan. Dat maakt het wat lastiger om direct na het installeren van de update aan de slag te gaan met al het nieuws. Tenzij je weet waar je moet zoeken.

iOS 12 Measure app

1. De Measure-app

De ARKit Measure-app maakt voortaan ieder meetlint overbodig. Dankzij ARKit meet je in augmented reality ieder oppervlakte op via de camera van je iPhone. De Measure-app werkt heel simpel. Je opent de app, beweegt je iPhone heen en weer om de kamer te scannen en daarna kun je beginnen met meten.

Lees verder: Zo werkt de iOS 12 Measure-app: een meetlint op je iPhone

2. Nieuwe Memoji en Animoji

Na de hype van Animoji Karaoke in iOS 11 viel het te verwachten: met de komst van iOS 12 zijn de bewegende emoji nog prominenter aanwezig op je iPhone X. Er zijn niet alleen nieuwe geanimeerde figuurtjes om uit te kiezen, maar je kunt nu ook je eigen gezicht namaken als Memoji.

Deze kun je vervolgens gebruiken in iMessage, maar ook tijdens videogesprekken in FaceTime. De Face ID-camera vervangt op dat moment jouw gezicht met dat van een Animoji. Hoe dat werkt en wat de mogelijkheden zijn, lees je hieronder.

Lees verder: Alles wat je moet weten over Animoji en Memoji in iOS 12

iOS 12 Foto's

3. Slimmer delen in de Foto’s-app

De Foto’s-app ging vorig jaar al op de schop, maar krijgt ook dit jaar een handige upgrade. Door verbeterde gezichtsherkenning weet Apple met wie van je contacten je op de foto staat, zodat de app zelf voorstelt welke foto’s je kunt delen met die persoon. Handig als je een weekje weg bent geweest, en op die manier meteen alle foto’s naar je reisgenoot kunt sturen zonder ze zelf één voor één op te zoeken.

4. Siri Shortcuts

Vanaf iOS 12 wordt Siri een stuk slimmer, tenminste; als jij hier de tijd en moeite in wilt steken. Met Siri Shortcuts geeft Apple jou de touwtjes in handen om de assistent beter op je af te stemmen. Siri Shortcuts is een combinatie van twee nieuwe functies die Apple in 2018 aan zijn spraakassistent toevoegt.

Allereerst is er de Siri Shortcuts-app, samen met een nieuwe Siri-functie die de assistent toegang geeft tot je vergrendelscherm. We bespreken de twee hieronder.

Lees verder: Siri Shortcuts in iOS 12: zo maak je Siri slimmer en nuttiger voor jou

ios 12

5. Bedtijdmodus

Veel mensen vinden het lastig om hun iPhone weg te leggen wanneer ze gaan slapen. De WhatsApp-berichten, interessante artikelen en video’s op YouTube blijven maar binnenkomen. Heel leuk natuurlijk, maar niet wanneer je naar bed moet.

Gelukkig beschikt iOS 12 over een functie die het een stuk makkelijker maakt om dergelijke notificaties te ‘dimmen’. Nieuw is de mogelijkheid om alle binnenkomende berichten en notificaties te dempen terwijl je slaapt. Hiervoor moet je Niet Storen en de Bedtijdmodus met elkaar combineren. We laten zien hoe je dit doet.

Lees verder: Een zorgeloze nachtrust dankzij Bedtijdmodus in iOS 12

6. Schermtijd

Vanaf iOS 12 gaat Apple je helpen om je iPhone-gebruik aan banden te leggen. Apple introduceert een set aan nieuwe functies die bedoeld zijn om jou bewust te maken van je iPhone-gebruik. Zonder dat we er erg in hebben, gebruiken we de smartphone namelijk de hele dag door, ook als er eigenlijk geen reden is om het toestel weer uit je broekzak te pakken en te bekijken. Ben jij ook teveel met je iPhone in de weer en wil je hier iets aan doen?

Lees verder: Zo maakt iOS 12 je iPhone minder verslavend

7. Stille meldingen

iOS 12 introduceert verschillende opties om je iPhone-gebruik aan banden te leggen, of je telefoon minder afleidend te laten zijn. Een kleine, maar handige feature is de optie om ‘stille meldingen’ in te stellen. Dat maakt het een stuk makkelijker om direct vanaf je vergrendelscherm WhatsApp het zwijgen op te leggen, als dat ene groepsgesprek je hele scherm vult met nieuwe berichten.

Lees verder: Zo gebruik je de ‘stille meldingen’ van iOS 12

8. Gegroepeerde notificaties

Met iOS 12 pakt Apple eindelijk notificaties aan op de iPhone en iPad. Met wat slimme aanpassingen wordt het veel gemakkelijker om jouw meldingen te beheren. Hierdoor zie je voortaan in één oogopslag welke apps een melding verstuurd hebben, en is het makkelijker om direct vanuit je vergrendelscherm actie te ondernemen. Dit werkt op verschillende manieren, die we hieronder met je doornemen.

Lees verder: Zo maakt iOS 12 notificaties eindelijk beter op de iPhone en iPad

CarPlay navigatie-apps

9. CarPlay ondersteunt apps van derden

Apple geeft met iOS 12 CarPlay een flinke opknapbeurt. De autosoftware van Apple krijgt een aantal nieuwe functies waar gebruikers al jaren om vragen. De belangrijkste is ondersteuning voor navigatie-apps van derden, zodat je ook gewoon Google Maps kunt gebruiken om ergens naar te navigeren. In dit overzicht zetten we ze op een rij.

Lees verder: iOS 12 CarPlay: deze belangrijke verbeteringen komen naar je auto

10. Autofill voor je wachtwoorden

Wachtwoord-apps als LastPass en 1Password worden er ook weer een stuk gebruiksvriendelijker op. Apple heeft ondersteuning voor Autofill toegevoegd, zodat je voortaan automatisch wachtwoorden kunt invullen als deze in je digitale kluis opgeslagen zijn.

Hierdoor kun jij extra moeilijke wachtwoorden genereren in je wachtwoord-app naar keuze. Tegelijk is het makkelijker om ze ook echt te gebruiken en snel in te loggen op je online accounts. Daarmee verbetert Apple in één klap zowel de beveiliging van je online accounts en het gebruikersgemak van de iPhone.

favicons

11. Favicons in Safari

Een kleine, maar handige verbetering van iOS 12 (en macOS Mojave) is de ondersteuning voor favicons in Safari. Deze kleine icoontjes maken je browse-ervaring prettiger en kun je in de nieuwste testversies van Apples software gebruiken. Je moet ze alleen even zelf aanzetten om er je voordeel mee te doen.

Lees verder: Zo gebruik je favicons in Safari met iOS 12 en macOS Mojave

12. iPhone-accugebruik beter in beeld

Apple maakt er werk van om jou meer inzicht te geven in de manier waarop jij je iPhone en iPad gebruikt. Dat gebeurt vooral dankzij de nieuwe Schermtijd-functie in iOS 12, maar ook de batterij-instellingen gaan je nieuwe inzichten geven.

In iOS zaten al langer opties om te zien welke apps de meeste energie slurpen, maar dit gaat een flinke stap verder. Voortaan krijg je een handige grafiek te zien, die precies toont op welke momenten van de dag je accu het zwaarst wordt belast.

Lees verder: Zo geeft iOS 12 meer inzicht in je iPhone-accugebruik

iOS 12 functies

13. Automatische updates

Naast de grote vernieuwingen bespreken we op iPhoned natuurlijk ook de kleinere features van iOS 12. Eentje daarvan (maar een hele belangrijk) is de optie om updates automatisch te installeren. En dat is voor veel gebruikers een uitkomst.

Het updaten van je iOS-apparaat is enorm belangrijk, maar veel mensen vergeten dit te doen, of weten bijvoorbeeld niet altijd dat er een update beschikbaar is. Om ervoor te zorgen dat iedere gebruiker up-to-date blijft, heeft het nieuwe iOS 12 een optie om updates automatisch te installeren.

Lees verder: Zo zet je automatische updates aan op je iPhone of iPad

14. Verbeterde privacy

Ook dit jaar zet Apple weer stappen om de privacy van gebruikers beter dan ooit te waarborgen. In totaal zijn er vier verbeteringen die in iOS 12 verwerkt zitten om de software nog beter te beveiligen tegen pottenkijkers. Zo worden Like-knoppen van Facebook geblokkeerd en data uit de Lightning-poort na een uur automatisch stopgezet.

Lees verder: 4 manieren waarop iOS 12 je privacy beter dan ooit beschermt

iOS 12 functies

Op zoek naar meer iOS 12?

Krijg je geen genoeg van Apples grote jaarlijkse software-update? Kijk dan hieronder eens naar onze lijst met elf kleine functies die je waarschijnlijk nog niet kende, lees onze iOS 12 review en bekijk onze videoreview van de update.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu