De iPhone 15 nu scherp geprijsd!

Samsung Gear S3 voor iPhone-gebruikers: een waardig Apple Watch-alternatief?

Lars Paijmans
23 januari 2017, 19:01
4 min leestijd
Samsung Gear S3 voor iPhone-gebruikers: een waardig Apple Watch-alternatief?

Reviewscore

6

Als je Apple mag geloven, is de Apple Watch de enige goede smartwatch voor iPhone-gebruikers. Maar nu Samsungs Gear-horloges ook werken op iOS, heeft de Watch er ineens een concurrent bij. Hoe goed is de Gear S3 iPhone ondersteuning? Wij hebben het getest.

Lees verder na de advertentie.

Gear S3 iPhone nu ook ondersteund

Toen Samsung een paar weken geleden de Gear S-app uitbracht voor iOS waren we direct nieuwsgierig. Deze app was de manier om het smartwatch-aanbod voor iPhone-gebruikers uit te breiden. Hard nodig, want het aantal smartwatches dat de iPhone ondersteunt is enorm beperkt. Dit maakt de komst van de Samsung-horloges van Samsung extra interessant, want door het mooie design van de Gear S3 zijn we best bereid om over te stappen.

Gear S3 iPhone

De Samsung Gear S3 is zo’n beetje het tegenovergestelde van de Apple Watch als het op design aankomt. De S3 oogt en voelt als een echt horloge, terwijl de Apple Watch er vooral uitziet als een mini-iPhone voor je pols. Dit is vooral te danken aan de ronde behuizing die van robuust roestvrijstaal gemaakt is.

Liever een draairing dan Digitale Kroon

Omdat de Gear S3 rond is, is heel de interface hier ook op aangepast. In plaats van het onoverzichtelijke appscherm van de Apple Watch worden alle Gear-apps in een cirkel geplaatst. Deze kun je vervolgens selecteren door op het touchscreen te tikken, of door de draairing te gebruiken. Deze ring zit rondom het volledige scherm en is daardoor een stuk gemakkelijker en nauwkeuriger dan de Digitale Kroon van de Watch.

Met de ring scroll je door apps en menu’s, wat samengaat met een fijne klik die goed bij het design van de S3 past. Bovendien heeft de Gear S3 een standaard aansluiting voor horlogebandjes, zodat je er ook de bandjes aan kunt doen die eigenlijk voor traditionele horloges bedoeld zijn. Goed nieuws voor je portemonnee, aangezien de meeste Apple Watch bandjes al snel meer dan zestig euro kosten.

Gear S3 iPhone

Ook op technisch vlak heeft de Samsung Gear S3 zijn zaakjes op orde. De batterij houdt het gemakkelijk een dag of twee vol, wat genoeg zal zijn voor de meeste gebruikers. De forse accu maakt de Gear S3 wel behoorlijk dik, waardoor hij er minder mooi uitziet om een dunne pols.

Het slimme horloge heeft naast een goede accu een ingebouwde GPS, accelerometer, gyroscoop en een hartslagmeter. Deze zijn allemaal verbonden aan de fitness-app van Samsung die je dagelijkse beweging nauwlettend in de gaten houdt. Deze app zit verstopt in de Gear S-app voor iOS, die erg doet denken aan de Apple Watch-app van Apple.

Beperkt, dankzij Apple

Om de Gear-horloges werkend te krijgen op de iPhone, heeft Samsung zich in wat rare bochten moeten wringen. Zo verschijnen de Gear-apps niet in de App Store, maar moeten ze via een eigen marktplaats in de Gear S-app gedownload worden. Ook zul je verplicht een Samsung account aan moeten maken om gebruik te maken van de S Health-functies die je gezondheid bijhouden.

Gear S3 iPhone

De beperkingen die Apple Samsung heeft opgelegd, worden pas echt duidelijk als je een app wilt gaan downloaden. Het is (vooralsnog) namelijk niet mogelijk om apps te kopen voor de Gear S3, waardoor alleen de gratis Gear-apps in de iOS-app verschijnen. Dit resulteert in een appwinkel die voor 90 procent uit wijzerplaten bestaat, die het handjevol nuttige apps ondersneeuwen.

Ook als je de eerste notificatie op de Samsung Gear S3 ontvangt, loop je tegen beperkingen aan. Zo kun je een bericht wel lezen, maar er vervolgens op reageren vanaf de Watch is niet mogelijk. Hetzelfde geldt voor e-mails, die je niet kunt archiveren vanaf het horloge. Vervelend, want hierdoor is de Gear S3 letterlijk een doorgeefluik van de meldingen die op je iPhone binnenkomen, zonder enige vorm van interactie. Samsung is daarnaast erg vaag over de toekomst van de Gear-horloges op iOS. Worden de functies uitgebreid? Komen er meer apps aan of blijft het hierbij?

Gear S3 iPhone

De Gear S3 is jammer genoeg moeilijk aan te raden

Deze ongemakken hebben niet zozeer met Samsung te maken, maar wel met Apples gesloten ecosysteem. Door apps die niet uit de keuken van Apple komen te beperken, is de Gear S3 per definitie al een minder goede smartwatch dan de Apple Watch als je naar functionaliteit kijkt. Ook voor de prijs hoef je het niet te laten: de Gear S3 kost €399,- terwijl de Apple Watch vanaf €369,- verkrijgbaar is voor de Series 1. Het is daardoor erg lastig om de Gear S3 aan te bevelen boven de Apple Watch, en dat is jammer. Het design, de draairing en de ingebouwde sensoren maken van de S3 namelijk een uitstekende smartwatch, die op je iPhone jammer genoeg niet tot zijn recht komt.

Samsung Gear S3 kopen

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu