Apple, waar blijft de nieuwe MacBook Pro?

Rutger Otto
2 augustus 2016, 19:45
3 min leestijd
Apple, waar blijft de nieuwe MacBook Pro?

Het is 440 dagen geleden dat Apple zijn MacBook Pro van een update heeft voorzien. Waarom duurt het zo lang voordat Apple het topmodel in zijn laptopserie vernieuwt?

Lees verder na de advertentie.

Nieuwe MacBook Pro

Het viel te verwachten dat het Apple-event van afgelopen juni volledig in het teken zou staan van software: iOS, watchOS en macOS. Uiteindelijk was dat ook het geval, maar velen hoopten toch vernieuwde MacBooks te zien. De vorige MacBook Pro werd op 19 mei 2015 uitgebracht en het model daarvoor op 29 juli 2014. Maar inmiddels is het augustus en we hebben officieel nog niets over een nieuwe MacBook Pro gehoord. Dat is vervelend voor mensen die al sinds begin dit jaar zitten te wachten op een vers Pro-model.

Ondertussen adverteert Apple wel flink met de iPad Pro. “Wat is een computer?”, vraagt het bedrijf zich zelfs af in zijn nieuwste reclamefilmpje. “Stel je voor wat jouw computer zou kunnen doen als het een iPad Pro was.” Alsof Apple daarmee wil zeggen dat de iPad een volwaardige computer is.

ipad pro ad

Weet Apple nog wat een computer is?

Of de iPad een goede computer is, hebben we al uiteengezet in dit opinie-artikel. Daarin maakten we duidelijk: de iPad Pro is een goede tablet, maar niet geschikt als laptop- of computervervanger. De advertentie doet ons bijna twijfelen aan de vraag of Apple zelf nog wel weet wat een computer is.

Mogelijk beantwoordt Apple die vraag begin september zelf. Niet alleen vindt dan de iPhone 7-presentatie plaats, er wordt meer hardware verwacht tijdens dat event. Niet alleen een iPhone en mogelijk een Apple Watch, maar dus ook een nieuwe MacBook Pro.

Met het nieuwe besturingssysteem voor de Mac, dat niet langer OS X maar macOS heet, trekt Apple de softwarenamen voor zijn apparaten gelijk. Immers: iPhone heeft iOS, Apple Watch watchOS en Apple TV heeft tvOS. Ook zou daarmee het onderscheid tussen de twee belangrijkste evenementen duidelijker worden. Software in het voorjaar. Hardware in het najaar.

macbook pro

MacBook Pro releases in het verleden

Door naar de geschiedenis van aankondigingen en releases van Apple te kijken, kun je vaak wel een inschatting maken voor de toekomst. Zo kun je er op rekenen dat een nieuwe iPhone elk jaar begin september wordt aangekondigd. Bij de MacBook Pro ligt dat iets anders. Inmiddels zijn er drie generaties van de MacBook Pro verschenen (2006, 2008 en 2012) met elk hun eigen updates. De Pro-serie bevindt zich nu dus in de derde generatie, maar er zijn sinds 2012 wel vernieuwde modellen uitgekomen voor de laptop.

In juni van 2012 kwam het 15-inch model uit, later dat jaar volgde een 13-inch versie. Een jaar later waren er in februari en oktober updates. In 2014 werd er slechts één verbeterde versie uitgebracht, maar in 2015 waren er weer twee update-momenten: in maart en in mei. Sindsdien is het helemaal stil rond de MacBook Pro en Apple-fans beginnen onrustig op hun stoelen te wiebelen. Het duurde de afgelopen jaren nooit zo lang voordat Apple een nieuwe MacBook Pro lanceerde. Als Apple de lijn had willen voortzetten, dan hadden we begin of halverwege dit jaar al een nieuwe Pro gezien.

MacBook Pro WWDC

MacBook Pro geruchten

Dat het lang duurt, mag dus wel duidelijk zijn. De volgende versie die Apple presenteert, moet een flinke verbetering zijn, mogelijk de eerste van generatie vier. Over het apparaat zijn de nodige geruchten al verschenen. Het uiterlijk gaat waarschijnlijk meer lijken op die van de 12-inch MacBook – dus zonder het lichtgevende Appeltje op de achterzijde en in ‘iPhone-kleuren’: goud, roségoud, spacegrijs en zilver. Verwacht wordt dat de nieuwe Pro ook dunner en lichter is dan zijn voorganger.

Een opvallend gerucht is verder dat Apple de functietoetsen van het MacBook-toetsenbord vervangt door een oled-touchscreen dat gebruikers zelf kunnen indelen. Iets realistischer zijn de berichten dat de Pro een USB-C-aansluiting krijgt en dat er Touch ID aanwezig is. Wat het uiteindelijk gaat worden, blijft de vraag. Daarvoor moeten we wachten tot Apple de nieuwe MacBook Pro aankondigt – hopelijk dit najaar.

Wat verwacht jij van de MacBook Pro? Vertel het ons in de comments hieronder.

Lees meer over de MacBook Pro

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple MacBook Pro
Apple MacBook Pro

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen