Opinie: de iPad schiet als laptopvervanger op te veel vlakken tekort

Lars Paijmans
14 april 2016, 20:45
4 min leestijd
Opinie: de iPad schiet als laptopvervanger op te veel vlakken tekort

Apple lijkt de iPad sinds de onthulling van de iPad Pro op de markt te willen zetten als vervanger van de laptop. Als Apple deze claim waar wil maken, heeft de tablet echter nog een lange weg te gaan.

Op het eerste gezicht lijkt de iPad Pro (zowel de 12,9 als 9,7 inch-variant) het belangrijkste in huis te hebben wat een goede laptop nodig heeft. De accu gaat lang mee, je stopt hem gemakkelijk in een tas, en je kunt er een toetsenbord aan koppelen om er sneller tekst mee te verwerken. Dankzij het touchscreen kun je het scherm ook met je vingertoppen bedienen, en in de App Store staan duizenden apps tot je beschikking, inclusief app-versies van populaire programma’s.

Lees verder na de advertentie.

iPad Pro schiet als laptopvervanger tekort

Toch zul je snel merken dat de iPad op teveel vlakken tekort schiet om als volwaardige laptopvervanger door het leven te gaan. Er zijn simpelweg teveel gebreken die de iPad als laptop in de weg staan. Kijk alleen al naar het feit dat je er geen apparaten op aan kunt sluiten via een usb-poort zonder een losse adapter aan te schaffen. Een must als je snel iets op een usb-stick wil zetten, foto’s of video’s van een camera moet overzetten of een ander sd-kaart wilt uitlezen.

ipad pro review

Een ander pijnpunt is iOS als besturingssysteem. Zowel de iPhone als de iPad gebruiken iOS, terwijl een MacBook op OS X draait. Twee heel verschillende besturingssystemen, en als je naar laptopfuncties kijkt legt iOS het af in vergelijking met OS X. Niet zo gek ook: iOS is vanaf het begin bedoeld geweest voor smartphones en tablets, terwijl OS X uitblinkt op laptops en computers. iOS is in vergelijking met OS X erg gesloten. Zo kun je alleen apps installeren die eerst zijn toegelaten tot Apples App Store, tenzij je jezelf in moeilijke bochten wil wringen om via een omweg programma’s op de tablet te zetten. Op OS X kun je naar hartenlust bestanden en programma’s via het internet downloaden, terwijl de Mac App Store een steeds minder grote rol speelt.

Ook zijn de apps van populaire pc-software afgeslankte versies van het origineel. Microsoft Office heeft op een fijne manier de mogelijkheden van Word, PowerPoint en Excel naar iOS overgezet, maar voor alle uitgebreide functies van deze programma’s heb je toch een laptop of pc nodig. De apps zijn prima voor basisfuncties en voor onderweg, maar als je er de pc-variant mee zou vervangen, doe je jezelf tekort.

Multitasken is te beperkt

Ook het multitasken laat te wensen over. Sinds iOS 9 kun je op de iPad meerdere apps naast elkaar weergeven met de Split View- en Slide Over-functie, maar het komt niet in de buurt van de manier waarop je meerdere programma’s tegelijk op een laptop gebruikt. Zo heb ik persoonlijk het liefst twee Safari-vensters naast elkaar in beeld, samen met een kolom om Twitter te bekijken. Op een iPad is dit niet mogelijk en moet ik noodgedwongen tussen apps schakelen.

smart connector

Tim Cook heeft de afgelopen maanden meerdere malen geroepen dat hij de iPad als de toekomst van laptops ziet, maar vergeet hierbij te zeggen dat deze bewering slechts in hele specifieke gevallen opgaat. Het hangt namelijk volledig van de persoon af of de functionaliteit van een iPad voldoet aan de behoeften en het werk dat erop uitgevoerd moet worden. Ben je bijvoorbeeld iemand die voor zijn werk vaak onderweg is en graag notities maakt, dan kun je inderdaad prima een iPad gebruiken.

Een geweldige tablet, maar middelmatige laptop

In dit voorbeeld fungeert een iPad niet als laptop maar als tablet, een rol waar de iPad al jaren in uitblinkt. De afgelopen jaren zijn de mogelijkheden van tablets flink toegenomen, maar het is nog steeds een heel ander product dan een laptop. Door een toetsenbord aan een iPhone te hangen, is je smartphone ook niet ineens een MacBook-vervanger. Dat neemt niet weg dat je allerlei taken op een iPad uit kunt voeren die vroeger alleen voor een laptop bestemd waren.

macbook review 3

Zo is een groot deel van dit artikel op een iPad getikt, maar kon ik het niet zonder mijn MacBook afronden, om het gemakkelijk te publiceren en afbeeldingen toe te voegen. Als je een iPad per se als laptop wilt gebruiken, dan kun je er veel mee doen, maar niet genoeg. iOS is te beperkt en gesloten, het ontbreken van een muis of trackpad is een te groot nadeel en ook de beperkte multitasking-mogelijkheden gaan je al snel tegenstaan. Je zult jezelf aan moeten passen aan de mogelijkheden van de iPad, terwijl dit eigenlijk andersom zou moeten zijn.

Lees het laatste nieuws over de iPad

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPad Pro
Apple iPad Pro

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu