‘Siri in het openbaar gebruiken is nog lang niet ingeburgerd’

Lars Paijmans
6 juni 2016, 13:15
2 min leestijd
‘Siri in het openbaar gebruiken is nog lang niet ingeburgerd’

Apple mag dan grote plannen met Siri hebben, voor het gros van de gebruikers is het nog te ongemakkelijk en gênant om de spraakassistent in het openbaar te gebruiken, zo blijkt uit onderzoek.

Lees verder na de advertentie.

Siri openbaar gebruiken nog niet ingeburgerd

Een nieuw marktonderzoek van Creative Strategies toont aan dat Siri door nagenoeg iedereen (98%) wel eens gebruikt is, maar dat slechts 3 procent van de 500 ondervraagden de spraakassistent ook in het openbaar raadpleegt. De onderzoekers geven aan hier verrast om te zijn, omdat Amerikanen (en mensen in het algemeen) continu hardop telefoongesprekken voeren in publieke ruimtes.

siri openbaar gebruiken

Blijkbaar zijn spraakassistenten als Siri dus nog niet goed genoeg ingeburgerd om in het openbaar te gebruiken. In de auto is Siri volgens het onderzoek namelijk wel erg in trek. Hierdoor kun je de iPhone immers gemakkelijk handsfree bedienen, en het is een afgesloten ruimte. 62 procent van de ondervraagden zegt Siri regelmatig te gebruiken, terwijl het percentage van Google Now bij Android-gebruikers met 37 procent een stuk lager ligt.

De vraag is nu natuurlijk of dit slechts een kwestie van tijd is voordat ook praten tegen een spraakassistent als normaal wordt ervaren, of dat het concept van praten tegen een machine toch wat meer nodig heeft om geaccepteerd te worden. Het beter begrijpen van de gebruiker kan hier een eerste stap van zijn, zodat het minder opvalt dat je niet tegen een mens aan het kletsen bent. Deze resultaten zijn minstens zo interessant voor Apple, die naar verluidt dit jaar grootse plannen heeft om Siri te verbeteren. Zo staat Siri centraal tijdens WWDC 2016 en in iOS 10, en komt de spraakassistent voor het eerst naar de Mac met OS X 10.12.

Siri 2.0 is onderweg

Ook zou Apple overwegen om Siri open te stellen voor ontwikkelaars, zodat je straks bijvoorbeeld ook Spotify kunt bedienen met je stem. Een andere handige functie met het oog op dit onderzoek is misschien om Siri ook met geschreven tekst te kunnen bedienen. Hoe je dat met een kleine omweg nu al kunt doen lees je in onderstaande tipartikel. Misschien handig als jij Siri openbaar wel durft te activeren.

Lees ook: Vragen aan Siri intypen in plaats van uitspreken: zo werkt het

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen