De iPhone 13 nu met unlimited data extra scherp geprijsd!

Opinie: Trivia-quizgame HQ is de spannendste nieuwe app in jaren

Rutger Otto
25 november 2017, 13:37
3 min leestijd
Opinie: Trivia-quizgame HQ is de spannendste nieuwe app in jaren
HQ Trivia

HQ Trivia

Gratis

Reviewscore

9

Het gebeurt niet zo vaak meer dat we enthousiast worden van apps, maar eindelijk is er weer één waarvan je had gewild dat je hem zelf had bedacht: HQ.

Lees verder na de advertentie.

HQ-app

In het kort is HQ een triviaquiz, met twee keer per dag een live uitzending. Het is een Amerikaanse app en de uitzendtijden zijn dan ook Amerikaans. In Nederland kun je om 21.00 ‘s avonds of om 03.00 uur in de nacht meekijken en -spelen. Iedereen kan gratis meedoen, en als ze alle vragen goed beantwoorden, winnen ze een deel van de prijzenpot.

HQ is een show die ongeveer een kwartier per keer duurt, bedacht door de mensen achter ter ziele gegane Vine. Dat was een populair sociaal netwerk voor video’s van maximaal zes seconden.

Triviaquiz

In HQ worden via een live video vragen gesteld. Presentator Scott Rogowsky praat de show aan elkaar. Dat doet hij met heel veel humor, hippe beats en visuele effecten.

De vragen zijn multiple choice en worden steeds lastiger. Als kandidaat krijg je maar een paar seconden de tijd om een antwoord te selecteren. Tijd om iets op te zoeken is er dus nauwelijks. Heb je het fout, dan ben je klaar. Uiteindelijk blijven er vaak niet heel veel mensen over. Onder hen wordt de prijzenpot (meestal 1000 dollar) verdeeld. Gratis geld voor slimmeriken of mensen met veel geluk.

Echt geld winnen

Dat prijzengeld is afkomstig uit een durfkapitaal van de makers van HQ. In de toekomst wil het bedrijf gaan werken met sponsoren. Superslim, want ondertussen blijft het gebruikersaantal stijgen. Als een adverteerder op dit moment een zak geld beschikbaar zou stellen, zouden elke avond zo’n 120.000 spelers dat zien.

HQ is te koppelen aan een PayPal-account. Heb je een bedrag van meer dan 20 dollar bij elkaar gespeeld, dan wordt het vanzelf naar je rekening overgeschreven.

Ophef

De app is al een tijdje beschikbaar, maar deze week was er ineens veel om te doen. Rus Yusupov, de ceo van HQ, had gedreigd om de host Scott Rogowsky te ontslaan, als The Daily Beast een interview met hem zou publiceren.

Dat schreef The Daily Beast in een bizar artikel. Zelfs als het alleen over het persoonlijke leven van Rogowsky zou gaan, zou hij bij HQ ontslagen worden. Later ontkende Yusupov dat hij met ontslag had gedreigd. Het pakte uiteindelijk heel goed uit voor HQ, want het artikel bracht de app onder de aandacht van veel mensen.

Misschien doet het idee van een triviagame je niet zoveel. Maar probeer het eens uit. Vlak voordat de uitzending begint, krijg je een notificatie. Als je de app dan opent, zie je de reacties in de chat razendsnel voorbij schieten. Het aantal spelers schiet eveneens in een rap tempo omhoog, tot meestal boven de 100K.

Savage questions

Na het aftellen verschijnt comedian en presentator Scott Rogowsky in beeld en begint de quiz. Na een vraag waarbij veel mensen tegelijk afvallen, doopt hij die vraag met een 3d-effect tot ‘Savage Question’. Velen haken direct af als ze eruit liggen, maar de show op zich is leuk (en interessant) genoeg om hem af te kijken. Hoewel je in Nederland gewoon kunt meespelen, zijn de vragen soms iets teveel op Amerikaanse gebruikers gericht. Enig geluk is dan vereist. Uiteindelijk zou HQ zich op de wereldwijde markt of juist op verschillende landen kunnen richten.

De app is helemaal gratis te downloaden en je speelt gratis mee. Probeer het daarom vooral zelf uit. Wij kregen het gevoel eindelijk weer iets heel nieuws te zien toen we HQ speelden. Het wordt interessant om te zien hoe populair de app uiteindelijk zal worden.

Download HQ in de App Store (gratis)

HQ Trivia

Intermedia Labs

Gratis via App Store
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen