8 belangrijke basistips om je Mac te beveiligen
Rutger Otto

Van internetbankieren, documenten tikken tot aan browsen: je doet van alles op je Mac. Met deze 8 basistips zorg je voor een optimale beveiliging, zodat anderen niet zomaar bij je bestanden kunnen.

Er wordt altijd gezegd dat macOS een inherent veilig systeem is. Dat is relatief gezien misschien zo, maar veiligheid heb je altijd voor een groot deel in eigen hand. Wil je zo min mogelijk risico lopen dat iemand anders op jouw computer kan meekijken of inbreken, zorg dan dat je vooraf maatregelen treft. Hieronder lees je alvast 8 tips.

1. Wachtwoorden

Dat een goed wachtwoord belangrijk is, moge duidelijk zijn. Zorg er in elk geval voor dat je Mac met een wachtwoord beveiligd is, zodat je hem eerst moet ontgrendelen na het opstarten. Heb je dit nog niet gedaan, volg dan de volgende stappen:

  1. Ga naar de Systeemvoorkeuren van de Mac (via het Apple-icoon linksboven in beeld);
  2. Kies ‘Beveiliging en privacy’ en ga naar het tabblad ‘Algemeen’;
  3. Zet een vinkje voor ‘Vraag om wachtwoord’.

Via dit tabblad is het ook mogelijk om je wachtwoord te wijzigen. Zorg dat automatisch inloggen altijd uitstaat, zodat iemand anders er niet zomaar in kan.

Naast een sterk hoofdwachtwoord voor de Mac, is het aan te raden voor andere diensten eveneens goede wachtwoorden in te stellen. Gebruik daarvoor bij voorkeur een wachtwoordmanager zoals LastPass of 1Password, waarmee je sterke wachtwoorden kunt genereren en bewaren.

mac beveiligen

2. Instellingen voor delen

De Mac stelt gebruikers in staat om bestanden op verschillende manieren met andere Macs te delen. Dat is op kantoor met collega’s misschien handig, maar bedenk of je het systeem altijd wilt openstellen om te delen. Via de optie ‘Delen’ in de Systeemvoorkeuren kun je daar aanpassingen in aanbrengen.

In dit scherm staat bijvoorbeeld ‘Bestandsdeling’. Als deze optie staat ingeschakeld, krijgen andere computers op hetzelfde netwerk toegang tot jouw bestanden. Ook andere vormen van delen staan hier, zoals ‘Schermdeling’, waarbij techneuten bijvoorbeeld op jouw scherm kunnen meekijken via het netwerk. Heb je hier allemaal niet mee te maken, dan kun je alle vinkjes het beste uitschakelen.

macOS malware

3. FileVault

FileVault is een extra optie van de Mac om gegevens op de harde schijf te beveiligen. Met het inschakelen van deze functie wordt alle inhoud automatisch gecodeerd. Daarmee leg je een extra beveiligingslaag over de bestanden op de Mac, waardoor niemand zonder wachtwoord er meer in kan, ook niet als kwaadwillenden een kopie zouden maken van de gegevens.

Je kunt FileVault inschakelen via ‘Beveiliging en privacy’ in de Systeemvoorkeuren. Vervolgens kies je voor FileVault en ‘Schakel FileVault in’. Apple waarschuwt vooral zelf ook nog dat je een wachtwoord of herstelcode (die tijdens het inschakelen wordt aangemaakt) benodigd is om bij je gegevens te kunnen. Heb je die niet, dan gaan alle gegevens op de Mac verloren.

mac beveiligen

4. Privacy

In het Beveiliging en privacy-scherm van de Systeemvoorkeuren, vind je ook het tabblad ‘Privacy’. Hier staan apps en voorzieningen die toegang hebben tot je gegevens. Mogelijk heb je locatievoorzieningen aanstaan voor het weerbericht bij jou in de buurt of voor antwoorden van Siri. Vooral het onderdeel ‘Toegankelijkheid’ is belangrijk. Hier staan de apps die enige vorm van controle over je Mac kunnen overnemen. Dat kan niet altijd kwaad, maar even checken om welke programma’s het gaat, is altijd goed.

5. Antivirus en firewall

Hoewel het klopt dat er op macOS minder virussen te vinden zijn dan op bijvoorbeeld Windows, is de Mac ook vatbaar voor malware en kwaadaardige code. Het is daarom niet onverstandig om een virusscanner te installeren die ze voor je opzoekt en verwijdert. Er zijn verschillende antivirus-programma’s voor de Mac, enkele van de beste zijn Bitdefender en Kaspersky.

Als extra maatregel kun je er ook nog voor kiezen om de Firewall van de Mac aan te zetten. Die zorgt ervoor dat onbevoegde toepassingen, programma’s en voorzieningen geen inkomende verbindingen accepteren. In inschakelen van de Firewall doe je via ‘Systeemvoorkeuren > Beveiliging en privacy > Firewall’.

mac beveiligen

6. Installeer updates

Een update voor macOS komt misschien vaak ongelegen, zorg dat je hem wel installeert. Met updates voegt Apple niet alleen nieuwe functies toe, maar wordt er ook voor gezorgd dat bugs en zwakheden in de software worden gedicht. Op deze overzichtspagina van Apple bekijk je welke beveiligingsupdates recent aan de software voor verschillende apparaten is toegevoegd. Naast updates voor het besturingssysteem is het natuurlijk aan te raden om altijd de laatste versie van apps te gebruiken.

iphone vpn diensten

7. Gebruik een VPN

Een virtual private network (VPN) gebruik je om internetverkeer te versleutelen en anoniem te maken. Met een VPN zet je een nieuwe, versleutelde verbinding op die je locatie verhult en waarmee je het voor kwaadwillenden lastig maakt om via het netwerk in te breken. Dit is vooral handig als je van openbare wifi-netwerken gebruikmaakt, bijvoorbeeld in cafés of op gastnetwerken van bedrijven of scholen. Voor goede VPN-netwerken dien je een abonnement af te sluiten, VPN-aanraders zijn wat ons betreft Private Internet Acces en AirVPN.

Lees ook: VPN op je iPhone: instellen, gebruiken en de beste VPN-diensten

8. Gebruik je verstand

Welke tools je ook in- of uitschakelt, blijf vooral zelf nadenken. Stuurt iemand (die je kent) een link die je niet vertrouwt, open hem dan niet. Vraag eerst even na of de url wel klopt en kijk naar eigenaardigheden. Bij twijfel, niet klikken! Zorg er daarna voor dat alle programma’s en bestanden die je van internet downloadt van een betrouwbare bron komen. Bij voorkeur haal je apps uit de Mac App Store. Kortom, blijf kritisch.

Lees het laatste nieuws over macOS

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.