VPN op je iPhone: instellen, gebruiken en de beste VPN-diensten
Gijs Ettes

Met een VPN-verbinding kun je je internetverkeer versleutelen en anoniem maken. In deze tip laten we zien welke voordelen dat biedt en hoe je zo’n verbinding instelt op een iOS-apparaat.

Dit kun je met een VPN-verbinding

De afgelopen jaren heeft de populariteit van Virtual Private Networks (VPN) een vlucht genomen. Niet alleen omdat meer mensen zich zorgen maken over hun privacy tijdens het surfen over het web, maar ook omdat een VPN-verbinding het mogelijk maakt om een locatie te verhullen en veranderen. Op die manier krijg je bijvoorbeeld toegang tot de programma’s van de NPO als je in het buitenland bent, en kun je Netflix-series bekijken die normaal gesproken niet beschikbaar zijn. Bovendien kun je jouw ip-adres verhullen, zodat websites niet weten dat je langs bent geweest.

vpn iphone

In het bedrijfsleven worden VPN’s al langer gebruikt voor het beschermen van gevoelige data. Bedrijven kunnen hun werknemers verplichten om een VPN in te schakelen, omdat ze anders niet (op afstand) toegang tot het interne netwerk krijgen. Een VPN is goed inzetbaar als extra beveiligingslaag, omdat het als het ware een muur rondom de internetverbinding bouwt. De verbinding wordt versleuteld en loopt via een aparte server die veelal geen informatie bijhoudt.

Ook steeds meer particulieren zien de toegevoegde waarde van een VPN. Maak je regelmatig gebruik van openbare en/of slecht beveiligde wifi (bijvoorbeeld in de trein), dan denk je normaliter wel twee keer na voordat je bankzaken regelt of gevoelige e-mails stuurt. Dankzij een VPN hoef je niet bang te zijn dat anderen meekijken met wat jij online doet. Al je internetverkeer wordt geanonimiseerd en versleuteld om misbruik te voorkomen.

Is een VPN nadelig voor mijn internetsnelheid?

Met een VPN-verbinding ingeschakeld, kun je gewoon je apps blijven gebruiken en surfen over het web zoals je gewend bent. De verbinding is op de achtergrond actief en hoef je alleen in en uit te schakelen. Omdat een VPN je data versleutelt en omleidt via servers van de VPN-provider is het wel mogelijk dat de verbinding iets trager wordt. De datapakketjes waaruit je internetverkeer bestaat, leggen immers een andere (langere) weg af.

Uiteraard speelt hierbij wel mee van welke VPN-dienst je gebruikmaakt. Is die gratis (niet aanbevolen!) en wordt de snelheid kunstmatig afgeknepen door de provider, dan zul je een wezenlijk verschil merken bij het downloaden en openen van websites. Verderop geven we voorbeelden van een aantal snelle VPN-diensten met een goede prijs-kwaliteitverhouding.

VPN iPhone instellen: zo doe je dat

vpn iphoneWil je aan de slag met een VPN op je iPhone of iPad, dan kan dat op twee manieren. Zo is er de standaardoptie in iOS, die je activeert door onderstaande stappen te doorlopen:

  1. Ga naar ‘Instellingen’ op je iPhone of iPad;
  2. Kies ‘Algemeen’ en scrol naar beneden naar ‘VPN’;
  3. Tik op ‘Voeg VPN-configuratie toe…’;
  4. Vul de inloggegevens in die je hebt gekregen van de VPN-dienst waar je klant bent.

Een andere, iets simpelere optie is om direct de VPN iPhone-app te downloaden van de dienst die jij gebruikt. Na installatie kun je je inloggegevens in de app invoeren en meteen aan de slag. Als de verbinding actief is, zie je een VPN-icoontje in de statusbalk van je toestel, links naast de tijd.

De beste VPN-diensten van dit moment

IPVanish

ipvanish iosIn ons voorbeeld gebruiken we IPVanish, een gebruiksvriendelijke VPN-dienst die onder meer beschikbaar is voor iOS, Android, pc en Mac. De dienst is met een jaarabonnement van circa 70 euro relatief duur, maar daar staat tegenover dat je beschikt over een snelle verbinding en een iOS-app die soepel en simpel werkt. Na het starten hoef je alleen op ‘Connect’ te drukken om de verbinding te activeren.

Via het menu kun je desgewenst een andere server kiezen om je voor te doen als gebruiker in ander een land (bijvoorbeeld de VS of het Verenigd Koninkrijk). IPVanish voorziet je van end-to-end-encryptie en voorkomt dat de overheid, je internetprovider en advertentiebedrijven kunnen meekijken met wat jij online doet.

IPVanish VPN: The Fastest VPN

Mudhook Marketing

7 (2 reviews)
Gratis via App Store

AirVPN

airvpn iphoneAirVPN is een van de populairste en best geteste VPN-diensten. Met 54 euro is de dienst ook een stukje goedkoper, maar dat gaat gelukkig niet ten koste van de gebruiksvriendelijkheid en snelheid. AirVPN is beschikbaar voor alle grote platforms, al moet je een third party-app als OpenVPN Connect gebruiken om een verbinding op te zetten.

De dienst heeft weinig servers in Azië en zelfs geen beschikbaar in Australië, maar heeft als voordeel ondersteuning voor port-forwarding. Bij AirVPN mogen maximaal 3 apparaten tegelijk een VPN-verbinding gebruiken, waar dit aantal bij IPVanish op 5 connecties ligt.

OpenVPN Connect

OpenVPN Technologies

6 (1 reviews)
Gratis via App Store

Private Internet Access

private internet access iphoneDit is misschien wel de bekendste VPN-dienst, mede dankzij de lage prijs. Voor Private Internet Access betaal je omgerekend een kleine 37 euro per jaar. De dienst heeft veel servers in veel landen en staat maximaal 5 connecties tegelijkertijd toe. Wel is het een Amerikaanse bedrijf, met servers die vallen onder de Amerikaanse jurisdictie.

Dat geldt overigens ook voor IPVanish, al zeggen beide diensten dat ze geen logs van gebruikers bijhouden. De iOS-app van Private Internet Access is klein, eenvoudig van opzet en werkt naar behoren.

VPN - Private Internet Access

London Trust Media, Inc.

10 (1 reviews)
Gratis via App Store

NordVPN

nordvpn vpn dienstEr zijn ontelbaar veel VPN-diensten om uit te kiezen, vandaar dat we ons in dit artikel beperken tot vier opties die op alle fronten goed scoren. NordVPN mag in dit lijstje niet ontbreken, ondanks dat de dienst met 63 euro per jaar niet goedkoop is. Technisch zit NordVPN echter goed in elkaar en er zijn over de hele wereld veel beschikbare servers.

Bovendien is de VPN-dienst gevestigd in Panama en worden er geen logs bijgehouden. Omdat NordVPN je de mogelijkheid geeft om een dedicated ip-adres te krijgen, is het mogelijk om de regioblokkades van Netflix te omzeilen. Ook dat zal een reden zijn voor veel mensen om deze dienst te kiezen.

NordVPN: VPN snel & onbeperkt

Tefincom S.A.

9 (81 reviews)
Gratis via App Store

Welke VPN-dienst gebruik jij en waarom? Deel je ervaringen in de comments!

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.