Vodafone Topdeals: De iPhone 13 tijdelijk tot €417 voordeel!

Apple CarPlay installeren en gebruiken in je auto: zo doe je dat

Redactie
27 maart 2023, 9:13
3 min leestijd

Onderweg veilig navigeren, handsfree bellen en je favoriete muziek luisteren: het is allemaal mogelijk met Apple CarPlay. iPhoned legt je uit hoe je Apple CarPlay kan installeren in je auto.

Lees verder na de advertentie.

Apple CarPlay installeren op twee manieren

Je iPhone veilig achter het stuur gebruiken: dat is Apple CarPlay in een notendop. Apple’s platform voor onderweg is inmiddels een aantal jaar officieel in Nederland verkrijgbaar. Zodra je CarPlay aanzet krijg je een aangepaste versie van je iPhone-scherm op het dashboard van je auto te zien. Installeren kan op twee manieren: met, of zonder kabeltje.

Index: Apple CarPlay installeren

1. Met kabel

Heeft je auto een usb-aansluiting? Dan is het installeren van Apple CarPlay gemakkelijk. Sluit je iPhone simpelweg via een geschikte kabel (Lightning naar usb) aan op de usb-ingang van je wagen.

Als het goed is krijg je de ‘app’ op het dashboard van je auto te zien en kan je direct wegrijden. Is dit niet zo? Tik dan op het CarPlay-logo op het scherm in je wagen om de boel alsnog op te starten.

CarPlay werkt intensief samen met Siri, dus zorg dat je Apples stemhulp hebt geactiveerd op je iPhone. Zonder Siri ingeschakeld is het helaas niet mogelijk om CarPlay te gebruiken. Verder is het belangrijk om je iPhone tijdens het rijden op een goede en stevige plek op te bergen. Zo kan hij tijdens het rijden niet verschuiven.

2. Draadloos

Je kan Apple CarPlay ook draadloos installeren, maar je auto moet deze optie wel ondersteunen. Dit is met name het geval voor nieuwe modellen: de meeste auto’s van een paar jaar oud kunnen niet met de draadloze variant van Apple CarPlay overweg. Om te checken of jouw (beoogde) wagen hierover beschikt, kan je het best even contact opnemen met de dealer of fabrikant.

Kan je CarPlay draadloos in je auto gebruiken? Volg dan onderstaande stappen om het te installeren:

  1. Activeer de bluetooth-koppelmodus van je auto;

  2. Pak je iPhone erbij en open ‘Instellingen’;

  3. Ga naar ‘Algemeen > CarPlay’;

  4. Kies jouw wagen onder ‘Beschikbare auto’s’ om te verbinden.

Heb je moeite met het activeren van de bluetooth-koppelmodus in je auto? In veel auto’s doe je dit door de stemcommando-knop op het stuur ingedrukt te houden. Bluetooth wordt dan in de meeste gevallen vanzelf geactiveerd.

Bij sommige auto’s die draadloos CarPlay ondersteunen, kan je de iPhone koppelen door ‘m aan te sluiten op de usb-poort van je wagen. Hierbij wordt gevraagd of je de volgende keer automatisch draadloos wil verbinden. Als je hiermee akkoord gaat wordt je iPhone de volgende keer direct met je auto verbonden, zonder dat je dus iets hoeft te doen.

Meer over Apple CarPlay

Wil je meer weten over CarPlay? Check dan onderstaande video voor een korte introductie. Kort gezegd is CarPlay Apple’s besturingssysteem voor onderweg. Omdat je achter het stuur geconcentreerd moet blijven ziet het er dan ook iets soberder uit. Je kan het ‘autoscherm’ wel iets personaliseren door bijvoorbeeld een eigen CarPlay-achtergrond te kiezen.

Apple CarPlay: installeren, gebruiken en handige tips!

Wil je altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws? Meld je dan vooral even aan voor onze nieuwsbrief. Download daarnaast de gratis iPhoned-app en houd onze website in de gaten. Dan mis je nooit meer een Apple-nieuwtje!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu