De mooiste kerstcadeaus vind je bij Amac: nu tot 15% korting

iPhone 7 Plus review: groter is dit jaar ook echt beter

Lars Paijmans
26 september 2016, 20:15
6 min leestijd
iPhone 7 Plus review: groter is dit jaar ook echt beter

Reviewscore

9

De iPhone 7 Plus is de populairste Plus-iPhone tot nu toe. Nu we het grote toestel hebben getest, snappen we wel waarom. Naast een betere accu, is de gloednieuwe dubbele cameralens de grote reden om dit jaar de overstap te maken naar het grote scherm. We ontdekten in deze iPhone 7 Plus review dat groter dit jaar voor de iPhone ook echt beter is.

Let op: Voor algemene informatie over de iPhone 7 Plus kun je terecht in onze iPhone 7 review. Veel dingen die we in die uitgebreide review bespreken gelden ook voor de 7 Plus. Denk hierbij aan het weglaten van de koptelefoonaansluiting, de prestaties en de vernieuwde homeknop. Om overlap te voorkomen focussen we ons in deze iPhone 7 Plus review alleen op de dingen die deze variant uniek maken.

Lees verder na de advertentie.

iPhone 7 Plus review: Apple maakt de Plus unieker dan ooit

We hebben de afgelopen jaren al verschillende Plus-modellen van de iPhone getest, maar dit was voor ons de eerste keer dat het Plus-model populairder was dan de normale iPhone 7. Niet zo gek natuurlijk, want dit is de eerste keer dat Apple de Plus op verschillende vlakken laat onderscheiden van de 4,7-inch iPhone.

iPhone 7 Plus review

De dubbele cameralens is het hoogtepunt van de iPhone 7 Plus

Apple heeft de Plus altijd al voorgetrokken als het op camerafuncties aankomt. Zo hadden de iPhone 6 Plus en iPhone 6S Plus allebei optische beeldstabilisatie, iets wat de kleinere edities niet hadden. Dit jaar ondersteunen echter zowel de iPhone 7 als 7 Plus deze manier om video’s stabieler te maken.

De 7 Plus heeft genoeg in huis om zichzelf de ultieme camera-iPhone te noemen. Voor het eerst in de geschiedenis heeft Apple een toestel uitgerust met een dubbele 12 megapixel-camera, en dat merk je. Foto’s en video’s die je met het toestel maakt zien er prachtig uit, met details en kleuren die we tot voorheen nog niet op een iPhone-scherm gezien hebben.

Zo zijn foto’s bij weinig licht merkbaar helderder dan voorheen, en kan er dankzij de dubbele lens een stijlvol scherptediepte-effect ontstaan. Dit kun je goed terugzien in onze videoreview van de iPhone 7 en iPhone 7 Plus (zie hieronder). Deze hebben we namelijk volledig met een iPhone 7 Plus gefilmd om de camerakwaliteit te demonstreren. De dubbele lens van de 7 Plus is bovendien een uitkomst als je graag inzoomt tijdens het fotograferen. Zo kun je voor het eerst optisch zoomen met de iPhone, zodat je het beeld dichterbij haalt zonder op kwaliteit in te leveren.

Unieke camerafuncties voor de 7 Plus

Hiervoor heeft Apple een gloednieuwe knop aan de Camera-app toegevoegd, die alleen op de iPhone 7 Plus aanwezig is. Een klein wit cirkeltje met 1X is prominent in beeld. Door hierop te tikken zoom je direct optisch in naar 2X. Vervolgens kun je nog digitaal zoomen tot maximaal 10X. Bij deze digitale zoom gaat de kwaliteit van je kiekje echter wel hard achteruit.

iPhone 7 Plus review

Tel hier de nieuwe flitser (die ook op de iPhone 7 aanwezig is) bij op en je hebt een geweldige smartphonecamera, die binnenkort alleen nog maar beter wordt. Later dit jaar voegt Apple namelijk de Portretfunctie toe aan de iPhone 7 Plus, waarmee je mensen op de voorgrond scherper kunt maken. De achtergrond wordt vervolgens vervaagd, wat voor prachtige portretfoto’s zorgt. Nog voor het einde van het jaar zou Apple deze functie aan alle iPhone 7 Plussen toevoegen met iOS 10.1. Als je niet op deze portretfunctie kunt wachten, kun je nu alvast de bèta installeren. Naast de geweldige dubbele camera is ook de selfiecamera verbeterd met een capaciteit van 7 megapixels.

De iPhone 7 Plus heeft de beste accuduur

Naast de merkbaar betere camera is de 7 Plus ook dit jaar weer de iPhone met de superieure accuduur. Dankzij de nieuwe A10-chip gaat de accu gemiddeld één uur langer mee dan de iPhone 6S Plus. Dit komt omdat de A10 Fusion-chip gebruik maakt van vier kernen, waarvan er twee alleen bij zwaar gebruik ingeschakeld worden.

Als je games speelt of zware taken uitvoert op je iPhone worden deze twee extra kernen geactiveerd om het toestel soepel te laten draaien. Voor veel dagelijkse bezigheden zoals het checken van Twitter of Facebook zijn deze kernen echter niet nodig. Op dat moment schakelen ze zichzelf uit, wat goed nieuws is voor de accu. Tijdens het testen van de iPhone 7 Plus viel de superieure accuduur ons direct op. We hielden het gemak een dag vol op een enkele acculading en laten de iPhone nu ook ’s nachts van de oplader.

Apple geeft het iPhone 6-design nog een extra jaartje

Over het design van de iPhone 7 hebben we al veel gezegd in de iPhone 7 review. Het nieuwe zwarte en gitzwarte kleurtje ziet er mooi uit, maar als je een nieuwe iPhone vooral haalt voor een nieuw design, dan kun je dit jaar beter overslaan. Zodra je een hoesje om 7 Plus doet of het toestel aan de voorkant bekijkt is hij haast niet te onderscheiden van zijn voorganger.

iPhone 7 Plus review

Ook wordt het steeds lastiger om de forse schermranden te accepteren als we smartphones als de Galaxy Note 7 zien die het met veel smallere bezels doen. Bij de kleinere iPhone 7 is dit wat minder storend, maar omdat de Plus net wat te fors is om met een hand vast te houden valt dit meer op dan ooit. De verwachting is dat Apple dit jaar het design van de iPhone 7 nog even grotendeels gelijk houdt aan dat van de 6, omdat er voor 2017 grotere veranderingen op de planning staan. Dan zou de fabrikant met de iPhone 8 overstappen naar een OLED-scherm, en wordt de volledige voorkant van de iPhone een display.

Stap jij over naar een Plus-model?

Net zoals de iPhone 7 is de iPhone 7 Plus waterdicht, wat betekent dat je hem 30 minuten lang in water met een diepte van maximaal 1 meter kunt laten liggen. Er langdurig mee gaan duiken is dus niet aan te raden, maar het behoedt het toestel wel voor een noodlottige val tijdens het afwassen.

Je bent snel gewend aan het formaat van de Plus

Daarnaast is de homeknop volledig vervangen door een sensor, die trilt wanneer jij de knop aanraakt. Dit is even wennen, net zoals het grotere scherm even wennen zal zijn voor iedereen die van een reguliere 4,7 inch-iPhone overstapt naar de Plus. Persoonlijk had ik een paar dagen nodig om aan het grotere formaat gewend te raken, maar inmiddels is het grotere scherm vooral een uitkomst. Het toestel zit echter wel een stuk ongemakkelijker in je broekzak.

iPhone 7 Plus review

Houd daar dus rekening mee als je vaak op stap gaat en je iPhone dus het gros van de tijd in je broekzak rondhangt. Zodra je het toestel echter daadwerkelijk gebruikt merk je direct de voordelen van het grotere display. Video’s zien er mooier uit, games hebben meer ruimte en ook typt het bredere toetsenbord een stuk fijner met twee handen.

Conclusie iPhone 7 Plus review

In een jaar dat de iPhone relatief weinig veranderingen doorvoert, is de iPhone 7 Plus ineens het toptoestel van het jaar. De 7 Plus heeft met afstand de superieure camera en een betere accuduur. Het grotere scherm is even wennen, al hangt aan deze iPhone ook het duurste prijskaartje van allemaal. Als je dit er voor over hebt, is 2016 echter het beste jaar om de overstap te maken van de reguliere iPhone naar een Plus-model.

iPhone 7 Plus kopen in Nederland

Ben je na het lezen van deze iPhone 7 Plus review overtuigd? Dan is de iPhone 7 Plus in de Benelux verkrijgbaar vanaf 909 euro. Voor de beste en goedkoopste iPhone 7 Plus abonnementen of de losse iPhone 7 Plus kun je in het onderstaande overzicht terecht. Check onze sim only-prijsvergelijker voor een bijpassend sim only-abonnement.

Apple iPhone 7 Plus

Apple iPhone 7 Plus prijzen vergelijken

Bekijk product

Los nieuw

€ 379,-

Bekijken

Los refurbished

€ 141,-

Bekijken
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 7 Plus
Apple iPhone 7 Plus

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu