iPad 2019 (video)review: prima instapmodel lijkt wel erg veel op zijn voorganger

14 november 2019, 18:58
6 min leestijd

Reviewscore

7,5

Door de stroom van nieuwe Apple-producten zou je bijna vergeten dat Apple in september ook een gloednieuwe iPad heeft onthuld. Dit is de iPad 2019, een nieuwe instaptablet die wel erg veel op de iPad 2018 lijkt. iPhoned heeft het apparaat uitgebreid getest.

Het testmodel voor deze iPad 2019 review is ter beschikking gesteld door Belsimpel.

iPad 2019 review: het nieuwe instapmodel

De iPad 2019 kost 389 euro, wat het met afstand de goedkoopste iPad van Apple maakt die dit jaar is verschenen. Deze (relatief) lage prijs is ook direct het belangrijkste wapenfeit van deze tablet en zet alles wat we in deze review bespreken in perspectief.

iPad 2019 review

Over compleet nieuwe functies die deze 2019-versie van de iPad introduceert, kunnen we kort zijn: dat zijn er namelijk maar twee. Ten eerste is het scherm van de iPad 2019 groter geworden, met een formaat van 10,2 inch ten opzichte van de 9,7 inch van de iPad 2018. Het formaat van de tablet is gelukkig hetzelfde gebleven, alleen de schermranden zijn nu iets dunner.

Ondanks deze smallere randen heeft deze iPad nog steeds een fors ‘voorhoofd’ en ‘kin’ aan de boven- en onderkant van het display, waardoor het design er zeker naast de iPad Pro 2018 niet heel modern uitziet. Dat is met het oog op de prijs geen ramp, maar naast het iets grotere scherm is deze iPad niet te onderscheiden van het model uit 2018.

Smart Connector is meer dan welkom

De andere grote verbetering die je tegenkomt is de toevoeging van de Smart Connector. Deze aansluiting in de vorm van drie cirkeltjes zit op de zijkant van de tablet, waardoor je er een Smart Keyboard op kunt aansluiten. Omdat de aansluiting magnetisch is, blijft dit Apple-toetsenbord goed zitten en wordt er automatisch verbinding gemaakt.

Een groot voordeel ten opzichte van andere iPad-toetsenborden waarbij je eerst via bluetooth verbinding moet maken. Ook handig: accessoires kunnen via de Smart Connector beroep doen op de accu van de iPad, zodat je het toetsenbord niet afzonderlijk hoeft op te laden.

Het is de eerste keer dat het instapmodel van de iPad deze aansluiting heeft, wat hem direct beter geschikt maakt voor bijvoorbeeld scholieren die de tablet willen gebruiken om aantekeningen te maken, of verslagen te typen. Over accessoires gesproken: de iPad 2019 ondersteunt net als de iPad Air 2019 de eerste generatie Apple Pencil, zoals het model van vorig jaar dat ook al deed.

Prestaties: exact hetzelfde als vorig jaar

Apple heeft de opmerkelijke beslissing gemaakt om geen nieuwe chip in de iPad 2019 te stoppen. In plaats daarvan maakt hij gebruik van exact dezelfde A10-chip die vorig jaar ook al in de iPad 2018 zat.

Ook vorig jaar was dat al niet de meest moderne processor, al is deze anno 2019 nog steeds goed genoeg. Zo draait iPadOS nog steeds vloeiend en kun je er het volledige aanbod van Apple Arcade op spelen.

Verwacht echter niet dat je de zwaarste games zonder lange laadtijden of optimale graphics kunt spelen, ook laden websites soms wat trager dan we gewend zijn. Ook wat de accuduur betreft is er weinig veranderd, maar dat is een stuk minder erg. De iPad 2019 houdt het met gemak een volle dag vol op een enkele acculading.

De camera op de achterkant van de iPad is nog steeds niet bijzonder, maar goed genoeg voor bijvoorbeeld het inscannen van documenten. Aangezien dat praktisch het enige moment is waarop wij een iPad-camera gebruiken, nemen we hier genoegen mee.

Net als vorig jaar heeft de iPad 2019 twee speakers aan de onderkant van de behuizing. Deze zijn van een prima kwaliteit om bijvoorbeeld een YouTube-video of Netflix-serie mee te checken. Verwacht echter geen hoogstaande geluidskwaliteit zoals bij de iPad Pro, die ook aan de bovenkant nog twee speakers heeft zitten, wat voor een veel voller geluid zorgt.

iPadOS is ook hier een geweldige update

Dat de iPad 2019 toch als nieuw aanvoelt, heeft vooral met de software te maken. De tablet draait standaard op iPadOS, de software-update die de iPad eindelijk zijn eigen besturingssysteem geeft. Dat geeft onder meer het homescreen en Safari een welkome upgrade, waar we je in onze iPadOS review alles over vertellen.

Lees ook: iPadOS review: met afstand de beste Apple-update van 2019

In deze iPad 2019 review vergelijk ik deze instaptablet regelmatig met de andere tablets van Apple. Zelf gebruik dagelijks de iPad Pro 2018, en tijdens het testen viel me op dat het overstappen naar dit veel goedkopere model niet eens zo’n enorm verschil maakte. Het design is wat ouder, het scherm is minder mooi en alles gaat wat langzamer, maar ik kan er nog steeds de nieuwste apps op draaien en iPadOS gebruiken.

Voor de relatief lage aanschafprijs van 389 euro haal je de versie met 32GB aan geheugen in huis. Dat is erg weinig en zit snel vol als je van plan bent om veel games te installeren, series en films offline op te slaan of je fotocollectie op je iPad wil zetten. Daardoor kunnen we deze versie enkel aanraden aan mensen die de tablet niet intensief willen gebruiken, of van plan zijn om vooral streaming- en clouddiensten te gebruiken. Voor honderd euro meer haal je de versie met 128GB in huis, waarmee je bovenstaande problemen oplost.

Welke iPad moet je kiezen?

Deze 128GB-iPad 2019 ligt met zijn prijs van 489 euro wel een stuk dichter in de buurt van de iPad Air 2019, die met 64GB aan geheugen en een prijs van 569 euro een heel stuk beter is. Zo heeft deze iPad een twee jaar nieuwere A12-chip die de tablet toekomstbestendiger maakt, een groter 10,5 inch-scherm met een betere kwaliteit en ondersteuning voor True Tone en een speciale anti-reflectielaag. Heb je tachtig euro extra om te besteden, dan raden wij aan om in dit geval toch voor de iPad Air 2019 te gaan.

Lees ook: iPad Air 2019 review: degelijke tablet zonder grote vernieuwingen is de beste keuze

Heb je echter nog nooit een iPad gebruikt en wil je de tablet alleen gebruiken voor social media, video’s kijken en zo nu en dan een spelletje spelen, dan is de 32GB iPad 2019 een erg aantrekkelijke deal.

Conclusie iPad 2019 review

In deze iPad 2019 review heb je regelmatig gelezen dat we de tablet ‘goed genoeg’ vinden. Dat is ook meteen de beste manier om deze nieuwe iPad samen te vatten: de tablet is goed genoeg voor bijna alles en dat is zeker voor de schappelijke prijs van 389 euro een goede deal. Haal je deze tablet met de juiste verwachtingen in huis, dan kun je hier weer jaren mee vooruit en is hij zelfs goed te gebruiken voor scholieren dankzij de Smart Connector en het iets grotere scherm.

iPad 2019 kopen

Ben je na het lezen van deze iPad 2019 review overtuigd en wil je een exemplaar kopen? Dan helpen wij je een handje met het kiezen van de beste deals van het moment in onze iPad 2019 prijsvergelijker.

Apple iPad 2019

Apple iPad 2019 prijzen vergelijken

Bekijk product

Nieuw

€ 359,95

Bekijk prijzen

Refurbished

€ 199,-

Bekijk prijzen
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPad 2019
Apple iPad 2019

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu