Vodafone Topdeals: De iPhone 13 tijdelijk tot €417 voordeel!

OS X 10.12: 7 verwachtingen nieuwe apps en functies op de Mac

Rutger Otto
2 juni 2016, 20:23
4 min leestijd
OS X 10.12: 7 verwachtingen nieuwe apps en functies op de Mac

Tijdens WWDC 2016 zal naar alle waarschijnlijkheid niet alleen iOS 10 worden gepresenteerd, maar ook OS X 10.12. In dit artikel lees je onze verwachtingen van het nieuwe Mac-besturingssysteem.

Lees verder na de advertentie.

Mac OS X 10.12 verwachtingen

De Worldwide Developers Conference van Apple vindt dit jaar van 13 tot en met 17 juni plaats in San Francisco. De conferentie voor ontwikkelaars is voor het grootste deel toegespitst op software en traditioneel doet Apple daar ook de nieuwe functies van iOS en OS X uit de doeken. We zetten wat verwachtingen op een rij.

Lees ook: 10 verwachtingen van iOS 10

fuji

1. Mac OS X 10.12 Fuji

De grote vraag is welke locatie in Californië Apple dit keer uitkiest om zijn Mac-systeem naar te benoemen. Sinds OS X 10.9 is Apple gestopt met namen van katachtige dieren en heeft het namen gekozen uit de omgeving. De afgelopen namen waren Mavericks, Yosemite en El Capitan. Geruchten gaan dat Fuji de nieuwe naam is. Daarmee lijkt het alsof Apple afstapt van de Californische namen, want dit is een Japanse berg. Online zijn er echter ook mensen die denken dat het systeem vernoemd wordt naar Fuji-appels die in Californië worden verbouwd.

2. Touch ID functies

De Mac krijgt mogelijk Touch ID-ondersteuning. Dat betekent dat je de computer kunt ontgrendelen via een koppeling met je iPhone, aangezien Macs nog niet voorzien zijn van een eigen Touch ID-knop. Mogelijk ontgrendelt de computer al als je in de buurt bent met je iPhone. Dankzij de verbinding zouden gebruikers veiliger en sneller kunnen inloggen. Overigens gaan er wel geruchten dat de nieuwe MacBook Pro een ingebouwde vingerafdrukscanner zou krijgen. Mogelijk horen we over de nieuwe MacBooks eveneens meer tijdens WWDC 2016.

Siri Mac screenshots

3. Siri

Het gerucht gaat dat Siri naar de Mac komt. Recent doken er screenshots op waar een Siri-icoon in het Dock van de Mac op te vinden is. Ook zou er een Siri-logo in het menu van de computer komen te staan. Als de Mac op het stroomnet is aangesloten, zou je ‘Hey Siri’ kunnen zeggen om de spraakassistent te starten. Die mogelijkheid is al langer op de nieuwe iPhones en de iPad Pro te vinden.

4. Verbeterde Foto’s-app

Kijken we naar concurrentie, dan is de Foto’s-app van de Mac wel aan vervanging toe. Geruchten gaan dat de Foto’s-app voor iOS wordt verbeterd met toevoeging van bewerkingsopties om foto’s te bewerken. Die update zou ook heel welkom zijn op OS X, want in de huidige versie zijn de opties niet erg uitgebreid te noemen.

ios 9.3-update hervat

5. Night Shift

Met de komst van iOS 9.3 kunnen iPhone- en iPad-bezitters gebruikmaken van Night Shift, de dimfunctie van Apple. Daarmee wordt het scherm van je apparaat geler als het buiten donker wordt. Dat maakt het beeld van je iOS-device een stuk rustiger voor je ogen in plaats van het blauwe licht dat de telefoon normaal uitstraalt. De functie is nog niet verwerkt in de Mac, waar het uiteraard ook goed tot zijn recht komt. Verwacht wordt dat Apple Night Shift met OS X 10.12 ook naar de Mac brengt. Momenteel zijn er al wel alternatieven te vinden, zoals F.lux.

6. Bestandbeheer en backups

Om backups te maken, is de Mac voorzien van Time Machine. Daarmee kunnen gebruikers data opslaan op een externe harde schijf of op een server. Het zou echter fijn zijn als Apple iets bedenkt wat simpeler is en waarmee gebruikers meer overzicht krijgen van waar alles blijft. Een betere integratie met iCloud, dat beter om kan gaan met grotere bestanden voor lagere prijzen, zou bijvoorbeeld niet misstaan.

Voor het bestandsbeheer zou Apple een nieuw systeem bouwen dat het huidige HFS+-systeem vervangt. Het HFS-systeem wordt al sinds 1998 gebruikt en is toe aan vernieuwing. HFS+ is Mac-software die zorgt dat je een harde schijf kunt lezen en beschrijven.

Apple Music verlengen

7. Eigen Apple Music en Gezondheid-apps

Een app die nog ontbreekt op de Mac is Gezondheid. Die app is sinds iOS 8 wel op de mobiele apparaten te vinden, maar is nog niet aanwezig op de desktop. Op het scherm van de Mac zou zo’n app goed tot zijn recht komen, omdat er meer ruimte is voor data en grafieken.

Kleine kans, maar mogelijk splitst Apple zijn muziekdienst van iTunes. Apple Music zou dan een zelfstandige app worden, net als Spotify dat is. Momenteel zit de dienst een beetje verstopt binnen iTunes, iets wat niet iedereen erg handig vindt. Apple Music verdient zijn eigen app op de Mac, zoals het ook op iOS heeft.

Wat zou jij graag nog op de Mac zien? Deel het met ons in de comments!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu