De iPhone 15 nu scherp geprijsd!

Getest: de Night Shift dimfunctie van iOS 9.3

Rutger Otto
17 januari 2016, 13:26
3 min leestijd
Getest: de Night Shift dimfunctie van iOS 9.3

De bèta van iOS 9.3 is nu een paar dagen beschikbaar voor Apple-gebruikers. Wij hebben de update voor het besturingssysteem getest en dit zijn onze eerste bevindingen.

Lees verder na de advertentie.

De eerste publieke bèta van iOS 9.3 kwam op 14 januari uit en reguliere gebruikers kregen daarmee de mogelijkheid om het alvast te installeren. Dat hebben we gedaan, voornamelijk om te zien hoe Night Shift te testen. Dat mag de grootste vernieuwing van iOS 9.3 genoemd worden.

night shift

iOS 9.3 dimfunctie

Met Night Shift brengt Apple een f.lux-achtige mogelijkheid naar iOS. De dimfunctie zorgt ervoor dat je ’s avonds van de iPhone gebruik kunt maken, zonder verblind te worden van het felle blauwe licht. Nu was het aanpassen van de helderheid altijd al mogelijk, maar daarmee blijft het licht van de smartphone blauw. Dat is ’s avonds niet ideaal, zo zeggen professoren, want dat zou de biologische klok ontregelen. Gebruikers zouden er slechter door slapen.

Beter is een warmer licht, dat meer naar geel en oranje neigt. Het is wat de app f.lux ook doet, al is die niet meer te downloaden voor iOS. Volgens Apple omdat hij niet voldoet aan de richtlijnen. F.lux zorgde ervoor dat het scherm van de iPhone automatisch warmere kleuren ging uitstralen als het buiten donker werd, en deed dat op basis van je locatie. Mensen met iOS 9.2 hebben nu geen mogelijkheid om het scherm op deze manier te dimmen, maar met iOS 9.3 komt daar dus verandering in.

ios 9.3 dimfunctie

Zo werkt Night Shift

In de publieke bèta is de mogelijkheid al ingebouwd. Via ‘Instellingen > Beeldscherm en helderheid’ kun je zelf de schermkleur instellen. Met een schuifje maak je het display koeler (meer blauw) of warmer (meer oranje). Door het schuifje achter ‘Minder blauw licht’ op groen te zetten zorg je dat de instelling altijd ingeschakeld blijft. Heb je bij daglicht liever de normale scherminstelling, dan is het mogelijk een schema in te stellen. Je geeft dan aan dat het blauwreductieschema van zonsondergang tot zonsopkomst in werking treedt. Het is ook mogelijk om zelf een tijdsperiode aan te geven via een ‘Aangepast schema’.

Heb je een dienst als f.lux nooit gebruikt, dan is het even wennen. Je beeldscherm wordt namelijk echt gelig, waardoor de kleuren aanvankelijk niet meer lijken te kloppen. Toch wennen je ogen er vrij snel aan en geeft het meer rust in het donker en bij schemering. Vooral als je ’s avonds even terugschakelt naar de originele instelling, merk je dat het blauw veel feller is aan je ogen.

Voorlopig oordeel

De Night Shift-stand is heel prettig als je bijvoorbeeld iets wil lezen met een witte achtergrond of als je gewoon van sociale media gebruikmaakt. Wil je echter een filmpje kijken, dan wil je misschien liever de normale kleuren. Het is dan ook jammer dat je steeds de Instellingen-app moet induiken om het aan te passen. Een snelkoppeling (bijvoorbeeld in het bedieningspaneel) was hiervoor ideaal geweest.

Wil je de publieke iOS 9.3 bèta ook alvast testen? Ga dan via Safari op je iPhone naar deze website en volg de stapppen.

Oplossing voor Mac

Night Shift is er nog niet voor de volgende Mac OS X bèta, maar op de Mac kun je wel van f.lux gebruikmaken. Het programmaatje is gratis te downloaden vanaf de website. Na installatie gebruikt f.lux jouw locatie om te bepalen wanneer het donker genoeg wordt om de dimfunctie in te schakelen op het beeldscherm.

Lees meer over iOS 9.3

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu