‘iTunes op de Mac wordt opgesplitst in losse apps voor muziek en podcasts’
Michel van 't Klaphek

iTunes begon ooit als winkel en muziekbibliotheek, maar heeft er in de loop der tijd een hoop functies bijgekregen. Apple gaat het programma daarom opsplitsen in aparte apps voor de Mac: Muziek, Podcasts en Apple TV Plus.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

‘iTunes verdwijnt: losse apps voor muziek en podcasts’

Dat zegt Steve Troughton-Smith, een bekende software-ontwikkelaar. Hij ontdekte meerdere aanwijzingen in de code van een nieuwe iTunes-versie. Deze wijzen erop dat Apple bezig is met de ontwikkeling van losse apps voor entertainment, in plaats van één alleskunner.

iTunes verdwijnt Mac

Dit betekent dat er naast een los programma voor Apple TV Plus, ook op zichzelf staande apps voor muziek en podcasts komen. Daarnaast is er natuurlijk ook nog de Boeken-app, die al eerder uitkwam. Het is niet bekend of er ook een apart programma voor audioboeken uitkomt.

‘Dit betekent de veelbesproken en langverwachte opsplitsing van iTunes‘, zo geeft de developer aan in een tweet. Helaas heeft hij niet bekendgemaakt welke hints hij heeft ontdekt, maar op basis van zijn reputatie moeten we het bericht serieus nemen.

Hoe iTunes een alleskunner werd

iTunes begon ooit als plaats om je muziek te beheren, bewaren en kopen, maar groeide de afgelopen jaren uit tot het centrum van entertainment op je Mac. Naast albums, liedjes en podcasts kun je namelijk ook films en series kopen. Er werd de afgelopen jaren meermaals over de alleskunner geklaagd. iTunes zou te log en onoverzichtelijk zijn door alle functies.

Tot slot geeft Troughton-Smith aan dat de nieuwe losse programma’s onderdeel worden van Marzipan. Dankzij dit project is het voor ontwikkelaars veel makkelijker om een iPhone-app ook op de Mac uit te brengen.

De twee systemen, iOS en macOS, worden dus niet samengevoegd, zoals in het verleden weleens werd gezegd, maar komen wel dichter naar elkaar. Apple zelf noemt dit universele apps. Ondanks de stelling van Apple dat de twee niet worden samengevoegd, horen we nog regelmatig geruchten over de samensmelting van iOS en macOS.

Lees het laatste nieuws over iTunes

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.