De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

Opinie: iOS en macOS worden niet gecombineerd, maar komen wel samen

Lars Paijmans
6 juni 2018, 16:51
2 min leestijd
Opinie: iOS en macOS worden niet gecombineerd, maar komen wel samen

‘No.’ Met grote letters plofte het woord neer op het podium van de WWDC-keynote. De boodschap was duidelijk: Apple gaat iOS en macOS niet combineren, maar de twee besturingssystemen komen wel dichterbij elkaar dan ooit tevoren. Zo moet het gaan werken.

Lees verder na de advertentie.

Zo werken de universele apps van iOS en macOS

iOS en macOS zijn altijd twee afzonderlijke besturingssystemen geweest, terwijl de software van de Mac en iPhone veel raakvlakken hebben. Al jaren vragen gebruikers zich daarom af wanneer Apple de twee met elkaar combineert. Een serie aan geruchten over Apples project ‘Marzipan’ dat precies dit zou doen, gooide begin dit jaar olie op het vuur.

Dit vuurtje laaide zo hoog op dat Apple zelfs tijdens de WWDC 2018-keynote de tijd nam om het te bespreken. Nee, Apple gaat iOS 12 en macOS niet versmelten, want het bedrijf vindt de Mac te uniek en belangrijk. Een duidelijk statement, al liet het bedrijf vervolgens zien hoe een groots project de twee dichter bij elkaar brengt dan ooit.

iOS macOS universele apps

Het werkt als volgt. Apple gaat belangrijke onderdelen (frameworks van iOS en UIKit) die ontwikkelaars ook geschikt maken voor macOS. Door deze onderdelen gelijk te trekken voor de twee verschillende besturingssystemen, kunnen ontwikkelaars veel gemakkelijker een iPhone-app ook op de Mac uitbrengen.

Het overzetten van apps van het ene naar het andere systeem wordt bovendien deels geautomatiseerd. Zo wordt het lang indrukken van een touchscreen automatisch omgezet naar met twee vingers op het trackpad tikken. Hierdoor kunnen ontwikkelaars zich richten op het design en andere zaken die wel handmatig aangepast moeten worden. Goed nieuws dus voor alle Mac-eigenaren, die vanaf 2019 afscheid kunnen nemen van steeds meer web-apps die dankzij iOS een native Mac-app krijgen.

iOS macOS universele apps in 2019

“Je Mac gaat zich niet ineens gedragen als een iPhone. Het is nog steeds macOS zoals je het gewend bent”, aldus Apples Craig Federighi tegen Wired. Toch kan Apple er niet onderuit dat de Mac vanaf Mojave weer een stapje dichterbij de iPhone komt. Zo neemt de Mac App Store het design van de iOS-variant over en zijn in Mojave ook wat animaties aangepast om onder meer het Dock van de Mac meer op het Dock van de iPad te laten lijken.

Hoewel de functie pas volgend jaar beschikbaar komt, zien we dit najaar al het resultaat hiervan als macOS Mojave verschijnt. Dankzij het nieuwe project van Apple komen de iOS-apps van HomeKit, Apple News, de Aandelen-app en Dictafoon voor het eerst naar de Mac. Mocht de ‘No’ die deze week op het podium neerviel over een tijdje veranderen in een ‘Yes’, dan zijn alle apps er dankzij deze lange aanloop op voorbereid.

Lees alles over iOS 12

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu