iOS 14: 11 verwachtingen voor de grote iPhone-update van 2020
Lars Paymans

Met alle gelekte informatie en geruchten is het hoog tijd voor onze iOS 14-verwachtingen. Naar deze functies en verbeteringen kijken wij het meeste uit.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

iOS 14-verwachtingen

Hoewel WWDC pas in juni op de planning staat (als het doorgaat), weten we al opvallend veel over iOS 14. Dat komt omdat een deel van de broncode gelekt zou zijn, wat ons vroegtijdig een blik geeft op alle functies en verbeteringen. Dit weten we tot nu toe.

1. Wallpaper-pakketten

Apple heeft goed naar Android gekeken en lijkt een veelgevraagde functie toe te voegen: de mogelijkheid om wallpaper-pakketten te downloaden van derden. De complete achtergrondinstellingen gaan hiervoor op de schop, zodat je straks gemakkelijk een achtergrond van een externe partij kunt toevoegen.

Hopelijk betekent dit ook dat ontwikkelaars gebruik kunnen maken van dynamische achtergronden die wisselen tussen de dag- en nachtmodus, net zoals de achtergronden van Apple dat nu al kunnen.

wallpaper weekly 54

2. Aangepast homescreen met ‘applijst’

Al sinds de eerste iPhone is het homescreen heilig voor Apple. Toch zouden we dit jaar de eerste serieuze aanpassingen gaan zien. Zo zou Apple een applijst willen toevoegen: een compleet overzicht van al je apps, net zoals je op veel Android-toestellen hebt.

Deze lijst is slim ingedeeld op basis van Siri-suggesties, het tijdstip en eventuele notificaties. Dat maakt het makkelijker om je startscherm op te ruimen, zonder dat je lang moet scrollen om bij de app te komen die je nodig hebt.

3. HomeKit verder uitgebreid

Nu er steeds meer slimme producten komen die HomeKit ondersteunen, zou Apple dit jaar grote stappen zetten om het platform verder uit te breiden. Zo zouden slimme lampen zelfstandig de kleur en lichttemperatuur op basis van de hoeveelheid daglicht kunnen instellen.

Met de Night Shift-functie gebeurt dit gedurende de dag heel geleidelijk. Daarnaast zou er bredere ondersteuning komen voor beveiligingscamera’s en kun je speakers permanent koppelen aan je Apple TV. Daardoor speelt het geluid van de Apple TV bijvoorbeeld altijd via je HomePod of Sonos-speaker.

4. Een fitness-app van Apple

Apple investeert al jaren in gezondheid en dat is in 2020 niet anders. iOS 14 zou een volwaardige Fitness-app krijgen van Apple, die losstaat van de Activiteit-app. In de app kun je video’s downloaden met fitnessinstructies en oefeningen van allerlei verschillende sporten.

Denk hierbij aan hardlopen, yoga, dansen, fietsen, roeien en meer. De app zou op zowel de iPhone als de iPad, Apple TV en Apple Watch beschikbaar komen. Heb je een Apple Watch, dan kun je jouw prestaties monitoren via de smartwatch. Vooralsnog zijn er geen in-app aankopen aanwezig, wat doet vermoeden dat het hier om een gratis dienst gaat.

watchOS 4 verwachtingen

5. Toegankelijkheid: meer functies voor slechthorenden

Apple wil zijn producten zo toegankelijk mogelijk maken, onder meer met uitgebreide functies voor mensen met een beperking. Dit jaar richt iOS 14 zich voornamelijk op mensen met een gehoorbeperking. Zo zou de Live Listen-functie van de AirPods worden uitgebreid, zodat je de oordoppen als een gehoorapparaatje kunt gebruiken.

Daarnaast zou er een nieuwe functie worden toegevoegd waarbij de microfoon van je iPhone gebruikt wordt om te luisteren naar alarmerende geluiden. Denk hierbij aan sirenes, brandalarmen of huilende baby’s. Zodra je iPhone dit hoort, gaat het apparaat trillen. Zelfs als je de waarschuwingen niet kunt horen, kun je ze op deze manier wel voelen.

6. Apples nieuwe AR-app

Als voorproefje op de augmented reality-bril van Apple zou het bedrijf een nieuwe AR-app introduceren. Deze moet gebruikers ‘informatie geven over de wereld om hen heen’. Door bijvoorbeeld je iPhone-camera op een Apple Store te richten, verschijnt er informatie over de producten die er te koop zijn, de prijs en evenementen.

Daarnaast zou Apple gesprekken met Starbucks voeren om deze app te gaan ondersteunen. Dat klinkt als een mooi voorproefje om winkels en bedrijven alvast te laten werken aan AR-ondersteuning voor het moment dat Apples bril op de markt komt.

appkiezer ios 14

7. Een nieuwe app-wisselaar

iOS 14 zou wat meer op iPadOS gaan lijken. Als je schakelt tussen je actieve apps verschijnt er een nieuw scherm dat vier apps tegelijk toont. Dat maakt het makkelijker om tussen je apps te wisselen en om te zien welke apps er allemaal actief zijn. Goed nieuws nu iPhones steeds krachtiger worden en meer apps op de achtergrond draaiende kunnen houden.

8. Focus op stabiliteit

Naast bovenstaande nieuwe functies staat stabiliteit hoog in het vaandel voor iOS 14. Na de wat rommelige lancering van iOS 13 is het weer tijd voor een update die orde op zaken stelt. Dat zou Apple onder meer willen doen met een nieuw bètasysteem, waarmee individuele functies getest kunnen worden.

9. Nieuwe emoji

iOS 14 krijgt maar liefst 117 nieuwe emoji om uit te kiezen, die inmiddels bevestigd zijn door de instantie die deze figuurtjes goedkeurt. Van een ninja tot een zeehond en een gezicht met een fopsnor: in het onderstaande artikel zetten we al deze nieuwe emoji voor je op een rijtje.

Lees ook: Deze 117 nieuwe emoji komen dit jaar naar de iPhone, iPad en Mac

10. Kies zelf je standaard-apps

Al die rechtszaken lijken hun vruchten af te werpen: iOS 14 zou gebruikers eindelijk zelf laten kiezen welke apps ze als standaard willen instellen. Daardoor kun je bijvoorbeeld Chrome instellen als browser, Gmail als mail-app en Spotify als muziek-app. Iedere keer als je een link opent gebeurt dat in de app die jij zelf gekozen hebt. Een welkome verbetering, die natuurlijk veel te lang op zich heeft laten wachten.

11. Nieuwe stemmen voor voice-over

Ontwikkelaars zouden de mogelijkheid krijgen om eigen stemmen toe te voegen voor de voice-over-functie. Nu is enkel de standaard iOS-stem beschikbaar, maar vanaf iOS 14 en de komst van het VoiceProvider-programma kun je deze stem per app aanpassen. Via de App Store kun je nieuwe stempakketten downloaden. Dat komt bijvoorbeeld van pas voor talen die Apple nog niet ondersteunt, of specifieke dialecten.

Meer weten over iOS 14?

In de aanloop naar WWDC gaan we ongetwijfeld meer te weten komen over iOS 14, zeker nu de broncode op straat ligt. Houd iPhoned dus goed in de gaten, want wij houden je altijd op de hoogte van het belangrijke nieuws.

Dat kan via onze website, of via onze gratis iPhoned-app. Daarmee kunnen we je ook meldingen sturen bij belangrijk nieuws. Tot slot kun je jezelf inschrijven voor onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief, waarin we het nieuws voor je op een rijtje zetten.

IP

BigSpark B.V.

9,2 (7201 reviews)
Gratis via App Store

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.