Game Center in iOS 10: de 4 grootste veranderingen op een rij

Lars Paijmans
20 juni 2016, 12:08
2 min leestijd
Game Center in iOS 10: de 4 grootste veranderingen op een rij

Game Center maakt vanaf iOS 10 de nodige veranderingen door. Zo verdwijnt de Game Center-app en herziet Apple de manier waarop je vrienden uitnodigt. We zetten alle Game Center-veranderingen op een rij.

1. Game Center iOS 10: app verdwijnt, dienst blijft bestaan

Toen de eerste bèta van iOS 10 verscheen, bleek al snel dat de dagen van de Game Center-app geteld waren. Deze was namens nergens meer te bekennen, wat een bewuste keuze van Apple is. Game Center zoals we dat al jaren kennen gaat namelijk verdwijnen en moet plaatsmaken voor een nieuwe dienst, die vooral een stuk logischer en simpeler in gebruik moet worden.

Apple schrapt Game Center namelijk niet volledig. Alles wat je eerst met deze app deed is nog steeds mogelijk in iOS 10, maar gebeurt voortaan gewoon in de game die je op dat moment speelt. De rol van Game Center als hub voor al je iOS-games is dan ook niet meer nodig.

Lees ook: iOS 10 preview: onze eerste ervaringen

2. Dit verandert in je Game Center vriendenlijst

Je vriendenlijst in Game Center wordt vanaf iOS 10 ‘bevroren’ zodat je geen nieuwe mensen toe kunt voegen. Nieuwe online vriendschappen sluit je voortaan namelijk in het spel dat je speelt. Daarnaast wordt het mogelijk om een uitnodiging voor een spel direct via een mail of sms te versturen, zo schrijft Pocket Gamer. Je vriend(in) ontvangt hierdoor een url die ze direct naar de game brengt of de App Store opent om het spel te downloaden. Deze nieuwe functie wordt automatisch doorgevoerd in iOS 10, wat ook betekent dat app-ontwikkelaars het niet in hoeven te bouwen.

3. Achievements en Leaderboards voortaan in het spel geregeld

Het verdwijnen van de Game Center-app betekent ook dat je achievements en leaderboards geen centrale plek meer hebben op je iPhone. Deze zijn voortaan ook gewoon in de games zelf verwerkt. Logisch, maar minder handig voor mensen die graag in een keer een overzicht van allerlei verschillende leaderboards willen raadplegen.

4. Game Center Sessions: multiplayer via iCloud

Naast de traditionele matchmaking en turn-based multiplayer introduceert Apple met iOS 10 ook Sessions. Deze sessies draaien op iCloud en kan maximaal honderd spelers tegelijk aan. Omdat deze Sessions in iCloud worden opgeslagen, maakt dit toffe dingen mogelijk die we eerder ook al op de PlayStation 4 zagen.

Als je bijvoorbeeld vast zit bij een lastig onderdeel, kun je een Session naar een vriend doorsturen, die voor jou de eindbaas verslaat en de sessie opslaat. Deze Sessions moeten handmatig door ontwikkelaars worden geactiveerd en ingebouwd, dus het is nog even afwachten hoe breed dit opgepakt wordt. Het idee klinkt in ieder geval veelbelovend.

Lees het laatste nieuws over iOS 10

Categorieën: Apple, Apps, iOS

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's