Hoe een namaakversie van Cuphead door de App Store-controles heen glipte

Lars Paijmans
18 december 2017, 16:27
2 min leestijd
Hoe een namaakversie van Cuphead door de App Store-controles heen glipte

Ondanks Apples strenge App Store-regels, wist een ontwikkelaar vandaag een nepversie van de populaire indiegame Cuphead te verkopen voor de iPhone en iPad. Hoe konden Apples controles omzeild worden?

Lees verder na de advertentie.

Cuphead iOS nep-app glit door Apples controles

Cuphead staat bij veel gamers bovenaan hun eindejaarslijstje met de beste games van 2017. Het spel verscheen eerder dit jaar exclusief voor de Xbox en PC door een deal met Microsoft, maar dook vanmiddag ineens op in de App Store van Apple. In een maand waarin grote consolegames als Fez, Inside en Life is Strange echter ook hun overstap maakten naar de iPhone, leek Cuphead ineens een stuk geloofwaardiger.

Toch bleek het hier al snel om een scam te gaan. Een ontwikkelaar met de naam Walter Gregor had Apple voor de gek gehouden en wist hierdoor een nepversie van Cuphead in te dienen. Zonder goedkeuring van de ontwikkelaars, om zo geld te verdienen dankzij de naamsbekendheid van Cuphead.

Cuphead iOS

Er worden wel vaker van dit soort nep-apps ingediend, maar zelden zijn ze zo goed uitgewerkt en doordacht als deze iOS-versie. Als je het spel hebt gekocht, merk je namelijk niet meteen dat je met een vervalsing te maken hebt. De App Store-pagina verwijst op het eerste gezicht naar de website van de ontwikkelaar en je kunt het spel ook gewoon opstarten en spelen.

Hoe Apple voor de gek werd gehouden

Toch merk je dat er iets niet klopt. De achtergronden van de spelwerelden zijn niet helemaal scherp, de besturing voelt niet nauwkeurig en de animaties kloppen net niet. Bij een tweede inspectie blijkt ook de website van de ontwikkelaar niet de echte te zijn. Omdat de app echter speelbaar is en zich aan Apples regels hield, kon hij ongemerkt goedgekeurd worden en in de App Store verschijnen.

“Dit is zo nep als het maar zijn kan”, zegt Ryan Moldenhauer van StudioMDHR tegen The Verge. “We doen ons best om dit zo snel mogelijk uit de App Store te krijgen.” Toch staat de game op het moment van schrijven nog steeds in de App Store.

Heb jij zelf per ongeluk ook deze nepversie van Cuphead gekocht? Via onderstaande tip lees je hoe je je geld terug kunt vragen.

Lees ook: In 6 stappen geld terugvragen in de App Store en iTunes

Bron: The Verge
Categorie: Apple
Thema: App Store

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen