Een crimineel die zich op WhatsApp voordoet als een bekende met een nieuw nummer kent iedereen wel. WhatsApp-kaping gaat een stapje verder.
Lees verder na de advertentie.
Dit is WhatsApp-kaping
Die bekende vorm van WhatsApp-fraude staat bekend als Vriend-in-noodfraude. Je ontvangt dan een WhatsApp-bericht van een onbekend nummer, maar het lijkt van een vriend of familielid af te komen. Vaak hebben criminelen dan een profielfoto van social media gehaald.

Bij WhatsApp-kaping hackt een crimineel jouw WhatsApp-account om zo op een nog geloofwaardigere manier iemand uit jouw contactenlijst geld afhandig te maken. WhatsApp heeft een functie waarmee je jouw WhatsApp-gegevens kunt overzetten naar een nieuw telefoonnummer, en die functie gebruiken criminelen om toegang te krijgen tot jouw account.
Zo werkt het
Een crimineel heeft jouw telefoonnummer. Hij installeert WhatsApp en geeft aan dat hij WhatsApp-gegevens wil overzetten met behulp van een verificatiecode. Hij geeft vervolgens niet zijn eigen nummer op, maar jouw nummer. En jij krijgt dus uit het niets een verificatiecode op je telefoon. Tegelijkertijd krijg je een bericht van de crimineel.
Hij zegt dat hij per ongeluk een verificatiecode naar jou heeft laten sturen en vraagt of je die code wilt doorsturen. Wanneer je dat doet, krijgt de crimineel toegang tot al je WhatsApp-gegevens, inclusief profielfoto, chats en groepschats. Je contactpersonen zien alleen maar een automatische melding in de chat dat jouw telefoonnummer is veranderd.
De crimineel kan nu al jouw contacten om geld vragen, of hun nummers gebruiken om opnieuw verificatiecodes aan te vragen. Wanneer het eerste slachtoffer binnen is, wordt het oplichten van de contactpersonen een stuk gemakkelijker. Hij benadert hen namelijk met de naam, de profielfoto en zelfs het nummer van iemand die ze echt kennen. Hierdoor wordt de fraude natuurlijk veel geloofwaardiger.

Zo voorkom je WhatsApp-kaping
Het enige wat je hoeft te doen om dit te voorkomen, is nooit of te nimmer een verificatiecode naar iemand doorsturen. En al helemaal niet wanneer een onbekende dit aan je vraagt. Verificatiecodes kunnen vrijwel altijd opnieuw worden opgevraagd, dus het is sowieso onzin dat jij zo’n code zou moeten doorsturen.
Meer tips?
Vond je deze tip leuk en wil je er nog meer? Op iPhoned lees je elke week handige tips en trucs voor je iPhone. Check hieronder alvast de meest recente tips!
- Spotify data besparen: de drie beste tips om je bundel te ontzien (25 apr)
- Bezwaar maken tegen Meta AI: zo doe je dat op Facebook en Instagram (25 apr)
- 3 verborgen functies in WhatsApp (die je dagelijks kunt gebruiken) (24 apr)
- Deze functie van Apple Intelligence werkt nu al in het Nederlands (22 apr)
- Zo stel je jouw favoriete nummer (gratis) in als ringtone op de iPhone (21 apr)