Vodafone Topdeals: De iPhone 13 tijdelijk tot €417 voordeel!

Tip: Zo krijg je een ‘bevroren’ Touch Bar weer aan de praat

Michel van 't Klaphek
15 januari 2020, 15:03
2 min leestijd
Tip: Zo krijg je een ‘bevroren’ Touch Bar weer aan de praat

Werkt de Touch Bar van je MacBook ineens niet meer? Dat kan. De balk ‘bevriest’ soms zonder duidelijke redenen. In deze tip laten we zien hoe je de Touch Bar weer aan de praat krijgt.

Lees verder na de advertentie.

Touch Bar werkt niet

Je bent net lekker bezig op je MacBook Pro, totdat de Touch Bar ineens niet meer werkt. De aanraakbalk reageert nergens meer op, ook niet wanneer je het huidige programma opnieuw opstart, of het in een andere app tevergeefs probeert. Geen zorgen. Waarschijnlijk is de oplossing dichterbij huis dan je denkt. Dit moet je doen wanneer de Touch Bar niet werkt:

  1. Open de map ‘Programma’s’, tik op ‘Hulpprogramma’s’ en open vervolgens ‘Activiteitenweergave’;
  2. Zorg dat het eerste tabblad open staat: ‘CPU’;
  3. Vul in het zoekvenster rechtsboven de tekst ‘touchbarserver’ in;
  4. Selecteer ‘TouchBarServer’ en klik op het kruisje linksboven;
  5. Bevestig de opdracht door de aanwijzingen op het scherm te volgen.
touch bar werkt niet 1

Je hebt de Touch Bar nu geforceerd afgesloten. Als het goed is, wordt het proces hierna zonder problemen weer hervat. Dit betekent dat de aanraakbalk weer actief wordt. Mogelijk moet je de app die je het moment van ‘bevriezing’ aan het gebruiken was opnieuw opstarten. Indien bovenstaande oplossing niet werkt, doe je er verstandig aan je MacBook helemaal opnieuw op te starten.

Waarom dit zo werkt

Misschien vraag je je af waarom je relatief veel moeite moet doen voor een ogenschijnlijk simpel taakje als het verversen van de Touch Bar. Dit heeft alles te maken met de T2-chip. Deze processor zit vanaf 2018 in MacBook Air– en MacBook Pro-laptops en is verantwoordelijk voor de beveiliging. De chip staat tussen de reguliere processor en software in, en bewaakt bijvoorbeeld gevoelige Touch ID-gegevens.

Meer tips

Heb je voor de eerste keer een MacBook Pro gekocht? Dan is de aanraakbalk onder het scherm je vast direct opgevallen. Dat je een afdruk van het Mac-display kunt maken is vast welbekend, maar wist je dat ook een screenshot van de Touch Bar kunt maken? En zo’n balk is leuk, maar het is ook bron van bacteriën. Check daarom ons artikel over je MacBook schoonmaken om de boel hygiënisch te houden.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu