Hoe de Mac veiliger wordt dankzij de T2-chip: 4 vragen en antwoorden

31 juli 2019, 19:24
3 min leestijd
Hoe de Mac veiliger wordt dankzij de T2-chip: 4 vragen en antwoorden

Apple heeft de privacy van haar gebruikers hoog in het vaandel staan. Steeds meer Macs hebben daarom een T2-chip aan boord. Dit moet je weten over Apples manier om jouw gegevens te beschermen.

Lees verder na de advertentie.

Alles over de T2-chip

In dit artikel wordt antwoord gegeven op de meest gestelde vragen over Apples nieuwe manier van Mac-beveiliging. Tik op een link in de inhoudsopgave hieronder om direct naar de vraag te gaan.

  1. Wat is de T2-chip?
  2. Welke Macs hebben een T2-chip?
  3. Wat zijn de voor- en nadelen?
  4. Hoe ziet de toekomst eruit?

1. Wat is de T2-chip?

De processor in een Mac levert de rekenkracht en bepaalt in grote mate hoe snel apps starten en draaien. De T2-chip kun je het beste zien als een extra processor die tussen de ‘standaard’ chip (van Intel) en macOS instaat, de software van Apple. Het is een upgrade van de T1-chip, die in 2016 uitkwam.

Macbook T2 chip

Kort gezegd zorgt de T2-chip voor een extra laag van beveiliging, omdat het tussen de Intel-chip en software instaat. Zodoende is de processor onder meer verantwoordelijk voor het opslaan van Touch ID-gegevens, zorgt het voor veiliger opstarten en wordt encryptie toegepast voor de harde schijf. Hierdoor komen kwaadwillenden moeilijker aan jouw persoonlijke gegevens.

2. Welke Macs hebben een T2-chip?

Naar verwachting krijgen alle nog uit te komen Macs de beveiligingschip, maar voorlopig hebben enkel onderstaande modellen de T2 aan boord:

Benieuwd of jouw Mac de chip heeft? Houd dan de Option-toets ingedrukt, kies het Apple-menu en selecteer ‘Systeeminformatie’. Kies in het menu links vervolgens (afhankelijk van je Mac) voor ‘Controller’ of ‘iBridge’. Als je computer met de chip is uitgerust, wordt dit hier aangegeven.

T2 chip Macbook


3. Wat zijn de voor- en nadelen?

Het belangrijkste voordeel is duidelijk: veiligheid. Dankzij de T2-chip kan een Mac alleen door Apple goedgekeurde software draaien, wat de kans op malware en andere narigheid verkleint. Ook treedt de processor soms als ‘tussenpersoon’ op. Wanneer je bijvoorbeeld je vingerafdruk via Touch ID bevestigt, laat de T2-chip aan de app in kwestie alleen weten of deze matcht, maar geeft niet je data weg.

Daarnaast biedt de processor enkele andere voordelen. Onder meer de geluidskwaliteit gaat erop vooruit, evenals de snelheid. T2 neemt namelijk enkele taken over van de (nu nog) Intel-hoofdprocessor, zodat deze meer capaciteit heeft. Deze toename in power merk je bijvoorbeeld bij het uitvoeren van zware taken, zoals het bewerken van een video. Ook wordt de microfoon automatisch uitgezet bij het dichtklappen van een MacBook.

Het grootste nadeel van de T2-chip heeft te maken met repareerbaarheid. De processor zorgt ervoor dat bepaalde reparaties niet meer zijn uit te voeren door externe partijen, maar alleen door Apple zelf. De kosten voor het vervangen van een onderdeel kunnen hierdoor veel hoger uitvallen.

4. Hoe ziet de toekomst eruit?

Onlangs nam Apple de modemdivisie van Intel over. Alhoewel niets zeker is, lijkt het er daarom op dat het bedrijf uit Cupertino van plan is om steeds meer taken over te hevelen naar een zelfgemaakte processor. Het is dus veilig om aan te nemen dat de T2-chip een opvolger krijgt en in de toekomst naar meer Macs komt.

Over de nieuwe MacBooks

Eerder dit jaar bracht Apple een nieuwe MacBook Air en Pro uit. Beide laptops zijn op enkele punten vernieuwd, maar is het met alle geruchten over de lancering van nog meer laptops verstandig om nu over te stappen? Lees ons artikel over de voor- en nadelen van de MacBook Pro 2019 en de vergelijking tussen de MacBook Air 2019 en MacBook Pro 2019.

Wel of geen MacBook Pro 2019? 4 redenen voor en 4 tegen
Heeft dit artikel je geholpen?
Apple MacBook Air
Apple MacBook Air

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu