De mooiste kerstcadeaus vind je bij Amac: nu tot 15% korting

De (volle) maan fotograferen met je iPhone? Zo doe je dat het beste

Yannick Chalkiopoulos
8 november 2022, 17:53
2 min leestijd
De (volle) maan fotograferen met je iPhone? Zo doe je dat het beste

Minstens een keer per maand kun je de volle maan spotten. Wij leggen uit hoe je de volle maan het beste kunt fotograferen met je iPhone.

Lees verder na de advertentie.

Volle maan fotograferen met je iPhone

Minstens een keer per maand (als de wolken het toelaten) is er een volle maan te zien aan de horizon. Het fotograferen van de maan kan soms moeilijk zijn, voornamelijk omdat de maan ontzettend ver weg is.

Je iPhone zal de maan dus niet zelf herkennen, omdat hij vaak zo klein is. Hierdoor heeft het vrijwel geen zin om op de volle maan te tikken en zo de belichting in te stellen. Het blijft lastig om de maan mooi te fotograferen met je iPhone, maar met dit stappenplan wordt het wel een stukje makkelijker. Zo stel je de belichting zo goed mogelijk in:

De maan met de juiste belichting fotograferen

  1. Open de Camera-app en swipe naar ‘Foto’;

  2. Tik op het pijltje bovenaan om de extra instellingen te openen;

  3. Zoom handmatig zo ver mogelijk in met de camera;

  4. Zet nachtmodus op maximaal (dit is het bolletje met de maan);

  5. Tik op het scherm om te focussen op de maan en houd je vinger op het scherm tot de AE/AF-vergrendeling ingeschakeld is;

  6. Maak de belichting zo donker mogelijk, dit is het bolletje met het plus- en minteken;

  7. Richt de camera op de maan en zet een timer (het bolletje met de wijzerplaat) van 3 seconden om de foto te maken.

iphone maan fotograferen

Gebruik bij voorkeur een standaard om je telefoon op te zetten, zodat je zo min mogelijk bewegingen in je foto’s krijgt. Door het inzoomen zijn trillende handen en bewegingen namelijk sneller terug te zien in de scherpte van de foto. Op deze manier leg je de volle maan het best vast op de gevoelige plaat.

Soms moet je even experimenteren met de verschillende instellingen. Afhankelijk hoe goed (of fel) de maan te zien is. Speel dus gerust met de verschillende settings van je iPhone. Wees er wel van bewust dat je voor echt mooie foto’s van de maan toch al snel een systeemcamera met een goede lens nodig hebt.

Het kan zijn dat je stippen ziet op de foto’s die je in het donker hebt gemaakt. Geen zorgen, dit betekent niet dat je camera kapot is. Wat het wél is, leggen we uit in het artikel waarin je leest hoe je deze irritante stippen kan verwijderen.

Alles uit je iPhone 14-camera halen? Vier tips

De iPhone 14 heeft een ontzettend goede camera. Wil jij weten hoe je het beste uit je iPhone 14-camera haalt? Wij zetten eerder onder elkaar hoe je de beste foto’s en video’s schiet.

Wil je altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws? Meld je dan vooral even aan voor onze nieuwsbrief. Download daarnaast de gratis iPhoned-app en houd onze website in de gaten. Dan mis je nooit meer een Apple-nieuwtje!

Bron: iCulture
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu