Zo werkt het compleet vernieuwde Bedieningspaneel van iOS 11

Lars Paijmans
21 september 2017, 11:00
1 min leestijd
Zo werkt het compleet vernieuwde Bedieningspaneel van iOS 11

De grootste vernieuwing van iOS 11 is ongetwijfeld het nieuwe Bedieningspaneel. Het verandert de manier waarop je de iPhone en iPad bedient, als je tenminste weet hoe het werkt.

Het iOS 11 Bedieningspaneel in beeld

Apple zet met iOS 11 een grote stap; het Bedieningspaneel wordt uitgebouwd tot een functie die je hele scherm in beslag neemt. Als je voortaan met je vinger over je display naar boven veegt, zie je een nieuw venster met grotere en kleine vierkanten.

Een aantal van deze vierkanten vervullen de functies die het Bedieningspaneel eerder al had: het regelen van je muziek, veranderen van de helderheid en het aan- en uitzetten van bluetooth. Daar blijft het echter niet bij: eindelijk krijg je de kans om de inhoud van het paneel (deels) zelf vorm te geven. Dit werkt als volgt.

Zo pas je het iOS 11 Bedieningspaneel aan:

  1. Open Instellingen en kies ‘Bedieningspaneel’;
  2. Hier kun je regelaars toevoegen en verwijderen. Tik op het rode minnetje om ze te verwijderen, op de groene om ze toe te voegen;
  3. Gebruik het hamburgermenu om de regelaars te rangschikken.
iOS 11 Bedieningspaneel

Bij de optionele regelaars kun je bijvoorbeeld een afstandsbediening voor de Apple TV toevoegen; iets wat alleen relevant is als je zelf een Apple TV hebt. Ook maakt dit het mogelijk om sneller de Notities-app, wekker of Toegankelijkheidsfuncties te openen. Er zijn zelfs functies die je exclusief via het iOS 11 Bedieningspaneel kunt activeren. Een schermopname starten bijvoorbeeld, een van de handigere verbeteringen in iOS 11.

Vooralsnog zijn de apps die toegang krijgen tot het Bedieningspaneel alleen van Apple. Met de nieuwe opties bestaat echter de mogelijkheid dat externe ontwikkelaars regelaars kunnen ontwerpen. Laten we hopen dat Apple dit in de toekomst mogelijk maakt.

Lees het laatste nieuws over iOS 11

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu