Gids: zo bewerk je foto’s op iOS met de Foto’s-app

Erwin Vogelaar
13 februari 2018, 19:18
5 min leestijd
Gids: zo bewerk je foto’s op iOS met de Foto’s-app

Foto’s bewerken op iOS is makkelijk met Apples eigen Foto’s-app. In deze gids leggen we uit wat er allemaal mogelijk is en hoe je het meeste uit de app haalt.

Lees verder na de advertentie.

Foto’s bewerken op iOS: zo werkt de Foto’s-app

Na het maken van een foto kun je deze bewerken voordat je het beeld met anderen deelt. Denk aan het bijsnijden van de randen of aanpassen van de kleuren. Hiervoor kun je een ingewikkelde fotobewerkings-app downloaden en wij hebben de beste gratis Photoshop-apps voor je op een rij gezet. Toch is dat niet nodig, want Apples eigen Foto’s-app heeft ook bewerkingsopties. Deze zijn niet zo compleet als in bovenstaande apps, maar laten je toch een hoop doen.

Om de bewerkingsopties te vinden ga je naar de Foto’s-app, open je een foto en tik je rechtsboven op ‘Wijzig’. Daar vind je verschillende knoppen waar de volgende handige functies achter zitten.

1. Automatisch verbeteren

Rechtsboven op het scherm staat een toverstafje. Druk je hierop, dan maakt de Foto’s-app automatisch bewerkingen om de specifieke afbeelding er goed uit te laten zien. De app past onder andere het contrast, de belichting en verzadiging aan. Ben je tevreden? Dan druk je rechtsonder op ‘Gereed’ zodat de wijzigingen worden opgeslagen.

Als je niet tevreden bent, dan druk je nogmaals op het toverstafje om de bewerkingen te annuleren. Kies vervolgens voor onderstaande individuele bewerkingsopties om naar eigen wensen te bewerken.

2. Je foto bijsnijden

Onder in het scherm vind je vier knoppen om afbeeldingen te bewerken. De eerste knop met een vierkant bestaande uit twee lijnen met daarnaast twee pijlen, is voor het bijsnijden en het draaien van je foto. Tik je hierop, dan wordt de afbeelding in zijn geheel afgebeeld met een witte rand er omheen. Versleep de zijden of hoeken van deze witte rand, om zo de afbeelding bij te snijden.

foto's bewerken

Moet de afbeelding een specifieke verhouding krijgen? Dan tik je op het icoontje rechtsonder dat lijkt op een klein Picasso-schilderijtje. Vervolgens kies je of de afbeelding vierkant, of bijvoorbeeld 16 bij 9 moet zijn. Als je nu de witte randen versleept, blijft de verhouding bewaard. Tik op ‘Gereed’ als je met het resultaat tevreden bent.

3. Je foto draaien

Via dezelfde knop (vierkant bestaande uit twee lijnen met daarnaast twee pijlen) is het mogelijk om de foto te draaien. De app doet vaak automatisch al een voorstel om het beeld recht te trekken, maar je kunt ook handmatig draaien. Hiervoor plaats je jouw vinger net onder de afbeelding, op de cijfers die daar staan afgebeeld. Door je vinger naar links of rechts te slepen, draai je de foto.

Wil je de foto een kwartslag draaien? Dan tik je op het icoontje linksonder (vierkantje met een pijltje naar links). Hier kun je meerdere keren op drukken om de foto telkens een kwartslag tegen de klok in te draaien. Heb je jouw draai gevonden? Tik dan op ‘Gereed’.

4. Een filter toevoegen

De tweede knop onderin het scherm bestaat uit drie rondjes geplaatst in een driehoekje. Dat zijn de filters. Hier kies je een filter zoals ‘Levendig’ of ‘Dramatisch’ uit. Je kunt ze één voor één proberen door er op te tikken. Tik je een tweede keer op een filter, dan gaat de afbeelding weer terug naar het origineel. Zo zie je duidelijk het verschil. Ben je tevreden? Tik dan op ‘Gereed’.

foto's bewerken

5. Licht en kleur aanpassen

De derde knop, die lijkt op de draaiknop van een gasfornuis, laat je licht en kleur aanpassen. Tik je op ‘Licht’, dan krijg je een lijst met opties, zoals ‘Gloed’, ‘Belichting’ en ‘Helderheid’. Tik op één van deze opties en sleep de balk onder de afbeelding naar links of rechts om die waarde te verminderen of juist te versterken. Het is handig om met deze verschillende opties te spelen, totdat de belichting je bevalt. Kies voor het menu-icoontje om een andere optie te pakken en daar de waarde van te veranderen.

In dat menu vind je ook ‘Kleur’. Hiermee pas je onder andere de verzadiging aan, dat is de intensiteit van de kleuren. Ook kun je het contrast versterken, waardoor lichte en donkere kleuren sterker worden onderscheiden. Met ‘Kleurzweem’ plaats je een tint over de foto heen.

foto's bewerken

In dit menu vind je ook ‘Z/W’, waarmee je de foto zwart/wit maakt. Je krijgt dan ook nog de opties om waardes zoals de intensiteit, tint en korreligheid aan te passen.

6. Markeringen plaatsen en meer

De vierde knop is een rondje met drie punten. Tik je hierop en vervolgens op ‘Markeringen’, dan krijg je de mogelijkheid om met verschillende soorten stiften en potloden je afbeelding te versieren. Tik op het zwarte rondje aan de rechterkant om een kleur uit te zoeken. De omgekeerde stift laat je lijnen weg gummen en met het pijltje aan de linkerkant doe je acties ongedaan.

Door op het plusje te tikken kun je ook tekst toevoegen, een handtekening plaatsen, een vergrootglas gebruiken en vaste vormpjes zoals een tekstballonnetje toevoegen. Je kunstwerk is te verplaatsen door deze met je vinger te verslepen. Zoek je naar ‘Gereed’? Deze knop staat nu rechtsboven.

foto's bewerken

Onder dezelfde knop (rondje met drie punten), vind je andere apps die samenwerken met Foto’s om iets met je afbeelding te doen.

7. Verwijder rode ogen

Apple Foto’s heeft ook nog de mogelijkheid om rode ogen te verwijderen. Rode ogen in foto’s kunnen ontstaan doordat het licht van de flits reflecteert in het pupil. Om de pupillen weer zwart te maken tik je links boven op het oogje met een streepje er doorheen. Vervolgens tik je op elk rood oog, waarna de app de pupillen zwart maakt.

Foto’s op je Mac bewerken

Wil je foto’s op je Mac bewerken? Ook daar heb je geen ingewikkelde fotobewerking-app voor nodig. Wij leggen uit hoe je de Foto’s-app op je Mac(Book) gebruikt.

Lees verder in ons Fotografie-thema

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu