iOS 13-tip: Zo koppel je usb-sticks en externe schijven aan je iPhone en iPad

Michel van 't Klaphek
5 september 2019, 17:03
2 min leestijd
iOS 13-tip: Zo koppel je usb-sticks en externe schijven aan je iPhone en iPad

Vanaf iOS 13 en iPadOS is het mogelijk om een usb-stick, harde schijf of sd-kaart aan je iPhone en iPad te koppelen. iPhoned legt uit hoe je dit doet.

Lees verder na de advertentie.

Externe opslag koppelen in iOS 13 en iPadOS

Waarschijnlijk sla je steeds meer op in de cloud, maar in sommige gevallen komt een externe schijf, zoals een usb-stick of harde schijf, alsnog handig van pas. Als je bijvoorbeeld een trage internetverbinding hebt en veel bestanden moet overzetten, duurt kopiëren naar online opslag heel lang. Een externe schijf koppelen aan je iPhone of iPad doe je zo:

  1. Koppel de harde schijf, usb-stick of sd-kaart aan je iPhone of iPad via de Lightning- of usb-c-poort, en maak hierbij eventueel gebruik van een adapter (zie hieronder);
  2. Open de Bestanden-app;
  3. Zoek naar de gekoppelde opslag in het menu aan de linkerkant.
externe opslag koppelen iOS 13 en ipados

Vanaf hier kun je door de mappen heen bladeren, bestanden openen en eventueel direct overzetten. Ook kun je zelf nieuwe mappen aanmaken. Tik op de Selecteer-knop rechtsboven om bestanden en mappen delen, dupliceren, verplaatsen en/ of verwijderen.

Om slechts een enkel bestand of enkele map te verplaatsen, moet je deze simpelweg eventjes ingedrukt houden. Wil je een compleet nieuwe map aanmaken? Ga dan naar de locatie waar deze moet komen en leg je vinger op de witte ruimte op het scherm. Wanneer je de donkere modus aan hebt staan, is de achtergrond uiteraard zwart.

Lees ook: Tip: Zo zet je de donkere modus van iOS 13 aan

Hoe moet je de schijf koppelen?

Om de externe schijf, sd-kaart of usb-stick aan je iPhone of iPad te koppelen, heb je misschien een adapter nodig. Momenteel is enkel de iPad Pro (2018) uitgerust met usb-c-ondersteuning. Wanneer je een Lightning-poort hebt, moet je daarom waarschijnlijk een adapter aanschaffen.

→ Lightning-naar-micro-usb-adapter kopen bij Apple (25 euro)
→ Lightning-naar-sd-kaartlezer kopen bij Apple (35 euro)
→ Lighting-naar-usb-3-camera-adapter kopen bij Apple (45 euro)

externe opslag koppelen iOS 13

Ook kun je natuurlijk speciale usb-sticks voor de iPhone en iPad kopen, zoals deze van SanDisk. Deze stick kun je zonder adapter direct op je Apple-apparaat aansluiten, maar is wel een stuk prijziger dan normale usb-opslagschijven.

Meer handige iPadOS-tips

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu