iPhone 11 (Pro) kan overweg met wifi 6: dit heb je eraan

Michel van 't Klaphek
17 september 2019, 11:02
3 min leestijd
iPhone 11 (Pro) kan overweg met wifi 6: dit heb je eraan

De iPhone 11 en iPhone 11 Pro (Max) ondersteunen wifi 6. Deze nieuwe internetstandaard is sneller, energiezuiniger en veiliger. Toch heb je er voorlopig waarschijnlijk nog weinig aan. Dit moet je weten.

Lees verder na de advertentie.

Wat is wifi 6?

Jarenlang kregen nieuwe versies van wifi een ingewikkelde code (zoals 802.11a), maar sinds kort houden we het gewoon op een cijfer. Wifi 6 is dus de logische opvolger van wifi 5, net als dat 5G de volgende versie van 4G is. Zoals je mag verwachten biedt deze nieuwe internetstandaard enkele voordelen.

Ten eerste is wifi 6 sneller. De maximale snelheid gaat van 3.5 naar 9.6Gbps; bijna drie keer zo snel dus. Met deze snelheid heb je geen last van laadtijden bij het kijken van een filmpje: de video start direct. Houd er wel rekening mee dat het hier om een theoretische topsnelheid gaat, die je in de praktijk waarschijnlijk nooit haalt.

Het echte voordeel van wifi 6

De echte verbetering van wifi 6 zit hem dan ook niet in de snelheid van het internet, maar wel in het aantal apparaten dat je met een netwerk kunt verbinden. Toen wifi 5 uitkwam, had een gemiddeld huishouden vijf apparaten met een internetverbinding, terwijl dat er nu 9 zijn.

Ga maar na. Naast een iPhone, iPad, MacBook of computer hebben veel huishoudens inmiddels ook een slimme tv, Apple TV, andere mediaspeler en eventueel een slimme speaker, zoals de HomePod. Al deze apparaten hebben een internetverbinding nodig, en wifi 6 kan hier veel beter mee overweg dan zijn voorganger.

Meer apparaten en veiliger

Hierdoor gaat de totale snelheid van het netwerk niet omhoog, maar de stabiliteit en snelheid per apparaat wel. Wifi 6 is dan ook vooral een fijne verbetering voor grote gezinnen en bedrijven waarin veel apparaten met het netwerk verbonden zijn. Wanneer je alleen woont en naast een iPhone nog een laptop en slimme speaker in huis hebt, merk je waarschijnlijk weinig verschil tussen wifi 5 en wifi 6.

Daarnaast is wifi 6 veiliger dan zijn voorganger. Fabrikanten van draadloze apparaten moeten namelijk aan de nieuwe en strengere voorschriften voldoen. Tot slot is wifi 6 ook efficiënter in het downloaden en versturen van bestanden, waardoor je accu langer meegaat. Hoe groot deze accuwinst in praktijk is, moet nog blijken.

Hoe kan ik wifi 6 gebruiken?

Om van de nieuwe internetstandaard gebruik te kunnen maken heb je een wifi 6-router nodig. Waarschijnlijk heb je deze niet in huis, want er zijn nog maar weinig van dit soort kastjes verkrijgbaar. Bovendien zijn wifi 6-routers behoorlijk aan de prijs.

Ook het apparaat waar je mee wil internetten, moet overweg kunnen met wifi 6. Dit is het geval voor de iPhone 11, iPhone 11 Pro en iPhone 11 Pro Max. Daarnaast zijn er nog een handjevol smartphones die wifi 6 aankunnen, waaronder de Galaxy S10 van Samsung.

Conclusie

Samenvattend is wifi 6 een sprong vooruit voor bedrijven, scholen en grote gezinnen waar het netwerk soms overbelast is. Direct upgraden is waarschijnlijk niet nodig, want het gros van de apparaten kan nog niet met de standaard overweg. Bovendien zijn wifi 6-routers nog heel duur. Voor kleine huishoudens is de nieuwe standaard een mooie stap vooruit, maar geen grote sprong.

Meer over de iPhone 11

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 11
Apple iPhone 11

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu