Apple bevestigt: ondersteuning QuickTime voor Windows stopt

Rutger Otto
19 april 2016, 9:18
2 min leestijd
Apple bevestigt: ondersteuning QuickTime voor Windows stopt

Het zat eraan te komen, Apple stopt met de ondersteuning van QuickTime op Windows. Dat heeft het bedrijf officieel bekend gemaakt.

Lees verder na de advertentie.

Lek in QuickTime

Beveiligingsbedrijf Trend Micro waarschuwde Windows-gebruikers een week geleden al om QuickTime van hun pc te verwijderen. Volgens onderzoekers bevat de software kwetsbaarheden die door kwaadwillenden kunnen worden misbruikt. Er werden twee gaten in QuickTime gevonden maar volgens Trend Micro is er geen bewijs dat criminelen de lekken hebben uitgebuit.

Er kwam geen bericht van Apple dat de lekken gedicht zouden worden en inmiddels is duidelijk waarom. Apple stopt met de ondersteuning van Quicktime voor Windows. Dat heeft het bedrijf tegen The Wall Street Journal gezegd.

quicktime

QuickTime Windows

QuickTime 7, de huidige versie van Apples videospeler, was ook wel aan een update toe. Het 11 jaar oude programma blijft nog wel te gebruiken, maar het is af te raden, omdat de software alleen nog maar verouderd. Dat Apple stopt met de ondersteuning, betekent dus dat er geen updates meer komen en dat veiligheidslekken niet meer gedicht worden.

Ben je een Windows-gebruiker en wil je QuickTime 7 verwijderen van je pc, dan kun je terecht op de website van Apple. Het bedrijf heeft een pagina online met instructies over hoe je het programma verwijdert.

Mensen die nog veel van het programma gebruikmaakten, kunnen overstappen op iTunes, waarmee je alle video- en audiobestanden kunt afspelen als in QuickTime. Daarnaast kun je de bestanden natuurlijk ook afspelen met ingebouwde Windows-mediaspelers of maak je gebruik van software van derden, zoals de uitstekende speler van VLC.

Niet verrassend

Het afscheid van QuickTime op Windows hing al veel langer in de lucht. In 2013 stopte Apple al met het leveren van tools aan ontwikkelaars van derde partijen. De laatste update voor QuickTime 7 kwam in augustus van 2015. In januari verdwenen de QuickTime-browserplugins op Windows.

Op de Mac ging QuickTime 7 al in 2009 ter ziele, toen Apple overstapte op QuickTime X. Die versie is er echter nooit voor Windows gekomen. De fouten die Trend Micro in QuickTime 7 vond, zijn er niet in de nieuwste versie voor Mac.

Lees meer over Apple

Bron: WSJ
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu