Waarom de iPad mini 2 nog steeds interessant is

Redactie
16 september 2015, 16:04
3 min leestijd
Waarom de iPad mini 2 nog steeds interessant is

Tijdens de presentatie van de nieuwe Apple-producten vorige week werd heel kort – 30 seconden maar liefst – stilgestaan bij de nieuwe iPad mini 4. Is deze nieuwe iPad zijn geld waard, of is de iPad mini 2 net zo goed maar dan goedkoper?

Lees verder na de advertentie.

Als je het lijstje van specificaties naast elkaar houdt, dan lijkt de iPad mini 4 nauwelijks te verschillen van zijn voorganger, de iPad mini 3. En deze verschilde op zijn beurt weer weinig van de iPad mini 2. Apple heeft bekendgemaakt de iPad mini 3 uit de verkoop te halen, maar de iPad mini 2 wel te blijven verkopen voor een lagere prijs van 299 euro. Daarmee lijkt de compacte tablet aantrekkelijker dan ooit, maar is dat ook zo?

Hardware en features

Natuurlijk is de nieuwe iPad mini uitgerust met nieuwere hardware, zoals een A8-chip (1,5GHz) in plaats van een A7. Hierdoor is de nieuwe minitablet volgens tests ongeveer twintig procent sneller dan de mini 2. Daarnaast is de de mini 2 niet uitgerust met vingerafdrukscanner en ook de nieuwe ‘Split View’ multitaskingmodus ontbreekt. Functionaliteiten die je allemaal wel terugvindt in de iPad mini 4.

ipad mini 4 split view 2

De nieuwe tablet heeft ook 2GB werkgeheugen. Hiervoor is waarschijnlijk gekozen om te zorgen dat de multitaskingmodus vlekkeloos werkt. Op de iPad mini 2 ontbreekt deze modus, waardoor meer werkgeheugen niet per se nodig is om prettig de tablet te kunnen gebruiken. Voor de gemiddelde gebruiker is het ontbreken van Split View waarschijnlijk geen ramp. Je kunt immers probleemloos de laatste apps en games gebruiken.

iPad mini 2 krijgt gewoon iOS 9

Afgezien van deze verschillen zijn er echter weinig nieuwe functies die de iPad mini 4 significant interessanter maken dan de iPad mini 2. Het belangrijkste verschil had de upgrade naar iOS 9 kunnen zijn, die vanaf vanavond beschikbaar is. Apple heeft er echter heel slim voor gekozen om ook de iPad mini 2 te voorzien van de verbeterde software waardoor ook deze tablet dadelijk energiezuiniger en efficiënter werkt. iOS 9 brengt ook nieuwe lettertype, een verbeterde Siri, de krachtige zoekfunctie Proactive en nieuwe of vernieuwde apps als Kaarten.

ios 9 ipad

De iPad mini 2 is net zo groot als de iPad mini 4 (oké, drie millimeter hoogteverschil) en slechts 33 gram zwaarder. Beide tablets zijn voorzien van een 7,9 inch-Retina-display met 2048 bij 1535 pixels en een prima pixeldichtheid van 326 ppi. Ook qua schermhelderheid is er bijna geen verschil tussen de tablets.

De kwaliteit van de camera is ook zo goed als hetzelfde. De frontcamera heeft 1,2 megapixels en dezelfde functionaliteiten zoals filmen in 1080p. Klein verschil bevindt zich aan de achterzijde. De iPad mini 4 heeft namelijk een 8 megapixel-camera gekregen, in tegenstelling tot de 5 megapixels van de camera van de iPad mini 2. In theorie schiet je er scherpere foto’s mee, al zullen de meeste mensen liever hun smartphone gebruiken voor fotografie.

Meer opslagruimte voor minder geld

Wat ons betreft zijn deze kleine verschillen echter niet voldoende om het prijsverschil tussen de iPad mini 4 en mini 2 te rechtvaardigen. Laatstgenoemde blijft een aantrekkelijke keuze, aangezien je voor het model met 16GB aan opslagruimte nog maar 299 euro betaalt, terwijl je voor de iPad mini 4 399 neertelt.

En 16GB aan opslagruimte is niet veel. Wil je meer geheugencapaciteit dan kun je bij de iPad mini 2 kiezen voor een 32GB-variant voor 349 euro; ben je nog steeds goedkoper uit en heb je meer opslagruimte voor alle foto’s, video’s en apps. De iPad mini 4 heeft deze optie niet. Wil je meer opslagruimte dan moet je meteen kiezen voor 64GB voor de prijs van 499 euro.

iPad mini 2 kopen

Dat zijn overigens prijzen die in de Apple Store gelden: bij MediaMarkt kun je de iPad mini kopen voor nog een veel lager bedrag. Check de prijzen hieronder.

WinkelUitvoeringenVanafprijs
iPad mini 2 (16GB/wifi)Zilver – Spacegrijs€239,-Bekijken
iPad mini 2 (32GB/wifi)Zilver – Spacegrijs€329,-Bekijken
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPad Mini 2
Apple iPad Mini 2

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu