Deze apps zijn al geoptimaliseerd voor iOS 9

Redactie
18 september 2015, 8:00
6 min leestijd
Deze apps zijn al geoptimaliseerd voor iOS 9

Met de komst van iOS 9 krijgen apps op de iPhone, iPad en iPod touch meer mogelijkheden. We zetten op een rijtje welke applicaties al zijn geoptimaliseerd en welke nieuwe features ze bevatten.

Lees verder na de advertentie.

Het verschilt per app of en welke nieuwe functionaliteiten er bij zijn gekomen met de upgrade. Veel apps zullen in ieder geval geschikt zijn gemaakt voor de Split View-multitaskingfunctie van de nieuwere iPads, waarbij je twee apps tegelijkertijd geopend kunt hebben, of ondersteunen de Proactive-zoekfunctie. Dit zijn apps als: Star Walk 2, PCalc, Plane FinderPDF Expert 5, Scanner Pro, Spark, Document 5, iMDb, Pocket, Instapaper en iMovie.

ios 9 gebruikersdata

iOS 9 apps met nieuwe mogelijkheden

Daarnaast zijn er apps waarbij behalve bovenstaande functionaliteiten er nog wat leuke extra’s zijn toegevoegd:

iTunes 12.3

De nieuwe versie van iTunes maakt de app geschikt voor iOS 9 en OS X El Capitan en komt met enkele aanpassingen. Zo introduceert iTunes de verbeterde tweestapsverificatie als beveiliging voor de App Store, waarbij je gebruikmaakt van je Apple ID en een zescijferige verificatiecode. Ook zijn er enkele bugs opgelost, waaronder radiostations in ‘Onlangs afgespeeld’ nu wel zichtbaar zijn.

Twitter

Multitasken op twee schermen en direct reageren op een mention buiten de app; ook Twitter heeft de nieuwe functionaliteiten van iOS 9 omarmd. Multitasken is tot dusver alleen mogelijk op de iPad Air 2 en de nieuwe iPad mini 4 en iPad Pro. Op oudere iPads is wel Slide Over mogelijk: beweeg met je vinger van rechts naar links over het scherm en een tweede schermpje met daarin enkele functies en apps opent zich.

apps ios 9

Daarnaast komt de app met een handige nieuwe manier om te reageren op mentions als je op dat moment bezig bent in een andere app: hetzelfde als bij iMessages. Trek de notificatiebalk naar beneden en het toetsenbord verschijnt, zodat je een reactie kunt geven zonder dat je Twitter hoeft op te starten.

X

X Corp.

Gratis via App Store

Dropbox

Dropbox beschikt in iOS 9 over nieuwe opties voor de nog niet verschenen iPhone 6S en 6S Plus. Door middel van 3D Touch is het dadelijk mogelijk om een lijst met snelkoppelingen naar opties binnen de app te openen door in het homescreen langer op het app-icoontje te drukken. In de app zelf kun je de Peek en Pop-functie gebruiken; tik zachtjes op een bestand of map om een voorproefje te bekijken. Druk vervolgens iets harder om deze ook daadwerkelijk te openen of laat los om terug te keren naar het beginscherm.

Dropbox bevat nieuwe functies die gebruikmaken van 3D Touch

Vooralsnog moet je het doen met de nieuwe Spotlight-functionaliteit en actiemenu. Zo zoek je naar bestanden zonder de app te hoeven openen en kun je met het actiemenu snel bestanden bewerken, doorzoeken of opmerkingen toevoegen.

Dropbox: Drive-opslag en Cloud

Dropbox, Inc.

Gratis via App Store

Pinterest

Pinterest, het fotonetwerk dat inmiddels 100 miljoen maandelijkse gebruikers heeft, biedt met de laatste update ook ondersteuning voor iOS 9 aan en nieuwe functionaliteiten. Zo is Spotlight geïmplementeerd in de app, waardoor je vanuit je iOS-interface in Pinterest kunt zoeken. Spotlight onthoudt hierbij jouw interesses, waardoor zoekresultaten steeds nauwkeuriger worden.

Heb je bijvoorbeeld al eerder naar halloweenkostuums gezocht, dan hoef je nu alleen ‘kostuum’ in te toetsen om de juiste resultaten te krijgen. Ben je, zoals ik, geïnteresseerd in Scandinavisch design, dan krijg je ook daar zoekresultaten voor.

apps ios 9 2


Verder ondersteunt Pinterest nu universele links, waardoor een website binnen de app geopend wordt in plaats van in Safari. Tot slot komt 3D Touch ook naar Pinterest op de nieuwe iPhones. In het homescreen krijg je snelkoppelingen naar functies binnen de app te zien en in de app zelf krijg je een preview van een pin te zien door erop te drukken.

Pinterest

Pinterest

Gratis via App Store

1Password

Ook wachtwoordmanager 1Password is aangepast voor de mogelijkheden van iOS 9. Spotlight kan worden gebruikt om een opgeslagen wachtwoord te zoeken, zonder de wachtwoordapplicatie te openen. Daarnaast brengt de upgrade een nieuwe wachtwoordengenerator met ‘diceware’-wachtwoorden; niet standaard wachtwoorden die toch makkelijk te onthouden zijn.

1Password 7 • Password Manager

AgileBits Inc.

Gratis via App Store

Microsoft Office

Microsoft heeft alle Office-apps voor de iPad aangepast. Zo bieden de nieuwe apps alvast ondersteuning voor de Apple Pencil, die op dit moment alleen in combinatie met een iPad Pro te gebruiken is. De Word-app komt met nieuwe toetsenbordkoppelingen en de mogelijkheid om van rechts naar links te schrijven. PowerPoint biedt een integratie van een live aandelenticker en office add-ins, zoals een woordwolk of een poll.

Microsoft Word

Microsoft Corporation

Gratis via App Store

Duet Game

De fraaie game Duel profiteert ook van de iOS 9-update. Vanaf nu kun je dankzij de nieuwe feature ReplayKit namelijk je scherm opnemen terwijl je speelt, zonder dat je daarvoor externe hardware nodig hebt. In het geval van Duet is het mogelijk om videoreplays op te nemen en te delen. Hiervoor hoef je alleen op de cameraknop in de game te drukken. Nog een tap zorgt ervoor dat het filmpje wordt opgeslagen.

Duet Game

Kumobius

€ 2,99 via App Store

The Night Sky

De laatste versie van The Night Sky, een prachtige app waarmee je de sterrenhemel kunt ontdekken, heeft ondersteuning voor zowel iOS 9 als watchOS 2. Zo wordt nu multitasking en 3D Touch ondersteunt en de mogelijkheid om via Spotlight hemellichamen in The Night Sky te zoeken. Bovendien neemt de app na de update minder ruimte in beslag.

Goed voor Apple Watch-bezitters om te weten, is dat The Night Sky ook een native app wordt, die direct op de smartwatch kan werken. Verder is er een ISS Complicatie, zodat je op je wijzerplaat ziet wanneer het ruimtestation boven je hoofd vliegt. Ook nieuw is de Sky View voor Apple Watch, die het mogelijk maakt om de hemel met je smartwatch te ontdekken.

Night Sky

iCandi Apps Ltd.

Gratis via App Store

Pocket: blijf op de hoogte

Mozilla

Gratis via App Store

De later lezen-app Pocket ondersteunt vanaf versie 6.0.1 diverse iOS 9 functies, waaronder zoeken met Spotlight. Je kunt nu met de zoekfunctie IN de app zoeken naar bijvoorbeeld opgeslagen titels en links. Vervolgens kun je ze direct in de artikelweergave van Pocket openen.

Op de iPad kun je gebruikmaken van de picture-in-picture-modus, wat inhoudt dat video’s blijven afspelen in Pocket, ook als je overschakelt naar een andere applicatie. Verder brengt de update de nodige bugfixes en andere verbeteringen met zich mee.

Deze lijst met iOS 9 apps en updates wordt voortdurend aangepast. Heb jij nog een leuke update gespot? Laat het ons weten!

Nieuwe native Apple-apps

Apple introduceert ook enkele nieuwe native Apps, die automatisch geïnstalleerd worden met de update naar iOS 9. Dit kun je ermee:

iCloud Drive

Eén van deze nieuwe apps is iCloud Drive. Apple kondigde eerder al aan de iCloud-abonnementen aan te passen en introduceert nu ook een app passend bij de online opslagdienst. Deze geeft weer welke bestanden je hebt opgeslagen in iCloud, maar het is hier ook mogelijk aan te geven dat je iPhone automatisch alle bestanden en data in iCloud moet opslaan bijvoorbeeld. Daarnaast kun je met iOS 9 als besturingssysteem meteen vanuit iCloud Drive een bijlage toevoegen aan een e-mail.

Nieuws

De Nieuws-app gaat de voormalige Kiosk vervangen, en lijkt qua interface erg op Flipboard. De app is nog niet beschikbaar op Nederlandse Apple-toestellen, maar als je jouw taalinstellingen op Engels in plaats van op Nederlands zet en je regio aanpast naar de Verenigde Staten of Verenigd Koninkrijk dan is de app vaak wel te gebruiken als je je toestel opnieuw opstart (let wel, alles wordt dan Engelstalig). De app selecteert nieuws dat voor jou interessant kan zijn op basis van vooraf gestelde vragen.

Lees het laatste nieuws over iOS 9

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPad Air 2
Apple iPad Air 2

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu