iOS 17 verklapt: dit kun je straks met de nieuwe actieknop

Yannick Chalkiopoulos
27 juli 2023, 9:29
3 min leestijd
iOS 17 verklapt: dit kun je straks met de nieuwe actieknop

De iPhone 15 krijgt een compleet nieuwe actieknop en iOS 17 verklapt nu mogelijk al de functies van de knop. Dit kun je straks met de actieknop!

Lees verder na de advertentie.

iPhone 15 krijgt compleet nieuwe knop

Over een aantal weken presenteert Apple de iPhone 15 en de telefoon krijgt naar verluidt een nieuwe actieknop. Deze knop komt dan in plaats van de mute-knop, die we al jaren terugvinden aan de zijkant van de iPhone. De iPhone 15 is overigens niet het eerste toestel van Apple met een actieknop. De Apple Watch Ultra werd vorig jaar gelanceerd en heeft een soortgelijke knop.

Lees ook: Jammer: iPhone 15 verschijnt veel later (dit is wanneer)

Je kunt bij de iPhone 15 straks zelf bepalen welke actie er wordt uitgevoerd als je de knop indrukt. Zo hoef je de iPhone niet meer te ontgrendelen en naar een bepaalde app te gaan. Je voert de actie dan uit met één druk op de knop. De nieuwe testversie van iOS 17 verklapt nu mogelijk al welke functies je kunt uitvoeren met de actieknop. Wij zetten de functies voor je onder elkaar.

iPhone 15 knoppen

iOS 17 verklapt functies van actieknop

Deze week verscheen de vierde testversie van iOS 17, waarmee weer een aantal nieuwe functies en verbeteringen naar je iPhone zijn gekomen. In de testversie van iOS 17 is bovendien een code gevonden, die de functies van de actieknop waarschijnlijk al verklapt. Hierdoor krijgen we een eerste idee van wat er straks mogelijk is met de nieuwe knop.

In de code zijn negen verschillende opties te zien, die toegewezen kunnen worden aan de actieknop. Met deze functies hoef je dus niet meer je iPhone te ontgrendelen en te navigeren naar een bepaalde app. De actie wordt al uitgevoerd door simpelweg op de knop te drukken. Volgens de testversie van iOS 17 zijn dit de negen functies die je kunt koppelen aan de actieknop:

  • Toegankelijkheid: verschillende toegankelijkheidsfuncties worden geactiveerd, zoals VoiceOver, Zoom en AssistiveTouch;
  • Opdrachten: uitvoeren van een shortcut in Opdrachten;
  • Stille modus: de iPhone stilhouden, vergelijkbaar met de huidige mute-knop;
  • Camera: openen van de Camera-app en het maken van een foto of video;
  • Zaklamp: aan- en uitzetten van de zaklamp;
  • Focus: in- en uitschakelen van Focus;
  • Vergrootglas: in- en uitzoomen met het vergrootglas;
  • Vertalen: vertalen van een gesprek of tekst;
  • Spraakberichten: opnemen van gesproken berichten.
iphone 15 pro knoppen

Meer nieuws over de volgende iPhone

Je bepaalt straks dus zelf welke functie je verbindt aan de actieknop. Het is de verwachting dat je één optie kunt kiezen, het is dan niet mogelijk om meerdere functies aan de knop toe te wijzen. De kans bestaat overigens dat je straks de keuze hebt uit nóg meer functies voor de actieknop, want dit is nog een testversie van iOS 17. In de definitieve versie kunnen er dus meer opties toegevoegd worden.

Lees ook: iPhone 15: deze twee nieuwe functies maken straks het verschil

Ben je enthousiast over de nieuwe actieknop en wil jij meer weten over de iPhone 15 en iOS 17? We hebben eerder alle geruchten over de iPhone 15 en over de iPhone 15 Pro Max voor je onder elkaar gezet. Lees hier welke nieuwe functies met iOS 17 naar je iPhone komen en of alle nieuwe functies wel op jouw iPhone werken

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de iPhone 15? Meld je dan vooral even aan voor onze dagelijkse/wekelijkse nieuwsbrief. Download daarnaast de gratis iPhoned-app en houd onze website in de gaten. Dan mis je nooit meer een Apple-nieuwtje!

Bron: MacRumors
Bronnen afbeeldingen: ShrimpApplePro, ShrimpApplePro
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 15
Apple iPhone 15

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu