Hoe Apples focus op privacy eerst Siri en nu de HomePod in de weg zit

Lars Paijmans
8 juni 2017, 19:24
2 min leestijd
Hoe Apples focus op privacy eerst Siri en nu de HomePod in de weg zit

Na maanden van geruchten heeft Apple eindelijk een concurrent voor de Google Home en Amazon Echo. Maar maakt Apple wel een kans met enerzijds de HomePod en anderzijds de strenge privacywaarden van het bedrijf?

Lees verder na de advertentie.

Apples focus op HomePod privacy zit Siri in de weg

Digitale assistenten worden steeds belangrijker en krijgen zelfs hun eigen producten. In plaats van een functie op een smartphone, verwerken bedrijven als Google, Amazon en nu ook Apple ze in een speaker die een vaste plek in je huiskamer heeft.

Apple doet waar het bedrijf goed in is: eerst de kat uit de boom kijken en vervolgens met een alternatief op de markt komen dat direct concurreert, maar toch een eigen invalshoek heeft. Zo is de HomePod volgens het bedrijf uit Cupertino op de eerste plaats een muziekspeaker en op de tweede plek een Siri-assistent.

HomePod Privacy

Die volgorde is niet voor niks, want zelfs na de beloofde verbeteringen voor Siri in iOS 11 blijft Apple het moeilijk hebben om Alexa en de Google Assistant bij te benen. Dit blijkt nu vooral te maken te hebben met een tweestrijd bij het bedrijf.

Frustratie bij Apple-personeel

Zo maken Amazon en Google dankbaar gebruik van gebruikersgegevens om hun assistenten te verbeteren. Hierdoor weten de assistenten beter welk antwoord er bij een vraag past, ook op basis van wat de gebruiker er eerder aan heeft gevraagd. Bij Siri is dit niet het geval, wat intern ook voor de nodige frustratie bij Apple zorgde. The Wall Street Journal schrijft zelfs dat meerdere ‘key-medewerkers’ Cupertino om deze reden inruilden voor een baan bij de concurrent.

Zo vertrokken Siri-bedenkers Adam Cheyer en Dag Kittlaus om Viv te maken, een nieuwe assistent die nu de drijfveer achter Samsungs Bixby-assistent is. Andere ex-medewerkers volgden het voorbeeld. “Mensen begonnen enthousiast maar zaten uiteindelijk in workshops met de gedachte ‘ik kan Siri niet gebruiken’”, legt ontwikkelaar Brian Roemmele uit.

Toen Apple in 2014 assistent Siri onthulde, sloeg de paniek toe. Ineens werd er een assistent getoond in een kleine speaker die dingen kon waar Siri na drie jaar nog niet eens bij in de buurt kwam.

Apple zet privacy nog steeds voorop

Dit is met de komst van de HomePod nog niet veranderd. Apples grootste voordeel ten opzichte van Amazon en Google is Siri’s talenknobbel, die inmiddels 21 talen spreekt. Daar heeft het apparaat vooralsnog echter weinig aan, omdat deze alleen in de VS, Australië en het Verenigd Koninkrijk verschijnt.

Dat het bedrijf er juist voor kiest om muziek voorop te zetten bij de onthulling van de HomePod, spreekt boekdelen. Nog steeds maakt Apple het zichzelf vooral moeilijk, maar is hierdoor de privacy van zijn gebruikers wel gewaarborgd.

Lees het laatste nieuws over Siri

Categorie: Apple
Thema: Siri
Device: HomePod

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple HomePod
Apple HomePod

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen