7 tips om rekening mee te houden bij Netflix-downloads

Florence Peeters
21 juni 2019, 13:17
4 min leestijd
7 tips om rekening mee te houden bij Netflix-downloads

Netflix heeft de optie om films en series offline op te slaan, zodat je bijvoorbeeld onderweg kunt kijken zonder je databundel extra te belasten. Maar waar moet je op letten?

Lees verder na de advertentie.

Netflix downloads

Het was een langverwachte en veelgevraagde functie die Netflix in december 2016 aan de app toevoegde. Iedereen met een Netflix-abonnement kan sindsdien video’s opslaan en later zonder internetverbinding bekijken. Dat was niet altijd mogelijk, wat voor veel mensen toch een drempel vormde om zonder wifi te streamen. Dat kost namelijk data uit de mobiele bundel en niet iedereen zit even ruim in zijn GB’s.

Door Netflix-video’s offline op te slaan, heb je dat probleem niet meer. Zorg wel dat je altijd de meest recente versie van de Netflix-app op je iOS-apparaat hebt staan. Hieronder leggen we uit hoe Netflix offline precies werkt en waar je op moet letten.

1. Let op je data

Dat je films en series kunt downloaden, betekent niet dat je niet meer op je data moet letten. Een video van Netflix binnenhalen kost namelijk net zoveel data als het streamen van de video. Zorg dus altijd dat je een betrouwbare wifi-verbinding hebt, of bijvoorbeeld een onbeperkte databundel. Zo voorkom je overmatig en ongewild dataverbruik uit je mobiele bundel.

2. Check het aanbod

Netflix biedt niet het complete aanbod als download aan. Dat heeft te maken met de verschillende licentierechten van de streamingdienst. Gelukkig zijn er al heel veel video’s wél beschikbaar. Wil je zien welke titels je offline kunt kijken, tik dan linksboven in de app op het menu-icoon en kies ‘Beschikbaar voor downloaden’. Netflix toont films en series op basis van titels die al in je kijklijst staan, maar bijvoorbeeld ook titels die populair zijn. Met de zoekknop kun je zelf naar video’s struinen.

3. Zo download je een video

In de Netflix-app wordt duidelijk aangegeven of een film of serie beschikbaar is als download. Tik op een titel en er verschijnt een ‘Downloaden’-knop. Bij films staat die onder de beschrijving van de film, naast de knoppen voor ‘Mijn lijst’ en ‘Delen’. Bij series staat het icoontje naast de afleveringen. Kies je voor ‘Downloaden’, dan start hij meteen. Tijdens het downloaden kun je hem nog stopzetten door op de blauwe balk te tikken die verschijnt en vervolgens achter de titel op het stop-icoon te tikken, waarna je de download annuleert.

4. Videokwaliteit en opslagruimte

Hoe groot de video is die je downloadt, hangt af van verschillende factoren. Een video met lange speelduur vereist meer ruimte dan een kortere video. Ook is er verschil in de kwaliteit waarin je films en series downloadt. Dit kun je zelf instellen.

Ga naar de instellingen van de Netflix-app en kies onderin voor ‘App-instellingen’. In het volgende venster zie je verschillende opties voor downloads. Normaliter staat ‘Alleen via wifi’ ingeschakeld, maar je kunt ook kiezen om te downloaden vanuit je databundel. Het kan geen kwaad om dit te checken. Tik op ‘Beeldkwaliteit’ om te kiezen voor ‘Standaard’ (downloadt sneller en gebruikt minder opslag) of Hoger (gebruikt meer opslagruimte en ziet er beter uit).

Netflix zegt niet wat de resolutie precies is en wat de verschillen zijn. Een aflevering van Stranger Things (50 minuten) was op SD 258,2MB en op HD 616,5MB. Een standaardgrootte voor video’s is er niet. Heb je misschien niet genoeg ruimte op je iPhone om Netflix-titels te downloaden? Dan is het handig om je iPhone-geheugen op te ruimen.

5. Smart Downloads

Tussen de instellingen voor downloads staat ook de optie ‘Smart Downloads‘. Als je dit activeert, zorgt Netflix ervoor dat nieuwe afleveringen van de series die je kijkt automatisch worden gedownload. Als je een aflevering hebt gedownload, zorgt Smart Downloads ervoor dat ‘ie wordt verwijderd na het kijken en automatisch de volgende episode voor je klaarstaat.

6. Waar slaat Netflix downloads op?

Video’s die je hebt opgeslagen kun je alleen maar met de Netflix-app bekijken. De content is zodanig beveiligd dat je ze niet met een andere app kunt zien, of dat je ze naar andere apparaten kunt overzetten. Het werkt als het ware als muziek downloaden op Spotify. Via de instellingen van Netflix kun je op ‘Mijn downloads’ tikken om te zien wat je allemaal hebt gedownload. Je kunt ze van hieruit bekijken of verwijderen via de ‘Bewerken’-knop rechts bovenin.

7. Hoe lang zijn Netflix-downloads beschikbaar?

Elke video die je op Netflix downloadt, heeft een verlooptijd. Films en series die in minder dan zeven dagen verlopen, laten in ‘Mijn downloads’ zien hoeveel tijd je nog hebt om te beginnen met kijken. Voor sommige video’s geldt dat als je begonnen bent met offline kijken, je ze daarna in 48 uur moet hebben afgekeken. Ook hiervan zie je hoeveel uur er nog over is in de downloads-sectie. Komt die tijd op nul, dan zal Netflix de film of aflevering automatisch wissen.

Check ook onze Netflix-tips

Categorie: Apps algemeen
Spotlight: Netflix

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's