Hoe je iPhone resetten werkt: een korte handleiding
Rutger Otto

Af en toe is je iPhone resetten goed voor het apparaat. In essentie is je smartphone een computer en om alles stabiel en soepel te kunnen blijven draaien, is opnieuw opstarten af en toe verstandig.

Daarnaast is het soms de enige oplossing om een probleem te verhelpen. In de volgende handleiding lees je hoe je dat doet, en hoe een harde reset werkt. Lost dat de problemen nog steeds niet op, dan is het wellicht tijd voor een nieuwe iPhone.

iPhone resetten: zo werkt het

Een iPhone opnieuw opstarten is soms niet genoeg. Als het toestel echt volledig blijft hangen en vastloopt, is je iPhone resetten nog je enige optie. Het komt gelukkig niet vaak voor, maar heb je er last van, probeer dan de volgende tip. Daarmee kun je je iPhone resetten.

iPhone resetten

1. Normaal herstarten

Voordat je meteen gaat resetten, kun je beter eerst checken of het probleem is verholpen na het opnieuw opstarten van de iPhone. Om dit te doen hou je de powerknop ingedrukt, totdat je de mogelijkheid in beeld ziet verschijnen om het toestel uit te zetten. Je schuift het icoontje van links naar rechts. Staat de iPhone uit, dan schakel je hem weer in door dezelfde knop een paar seconden ingedrukt te houden tot het Apple-logo in beeld verschijnt.

2. Harde reset op iPhone uitvoeren

Je iPhone resetten kan het beste op deze manier, omdat je zo geen data verliest. Houd daarvoor de powerknop en de homeknop tegelijk ingedrukt. De iPhone zal vanzelf afsluiten en opnieuw opstarten, wat ongeveer 10 tot 20 seconden duurt.

Laat de knoppen los als het Apple-logo in beeld verschijnt en wacht totdat de reset is afgelopen. Het kan even duren voordat je telefoon weer helemaal is opgestart. In veel gevallen is deze reset genoeg om je iPhone weer werkend te krijgen. Deze techniek werkt alleen op de iPhone 6S en ouder, hieronder lees je hoe een harde reset op nieuwere iPhones werkt.

iPhone 7 resetten

3. iPhone 7 & 8 (Plus) resetten

Omdat de iPhone 7 en nieuwer een andere (of geen) homeknop hebben, werkt het opnieuw opstarten met een harde reset ook anders dan je gewend bent. In plaats van de homeknop en vergrendelknop ingedrukt te houden, gebruik je op de iPhone 7 en iPhone 8 de vergrendelknop en volume omlaag-knop.

Deze verandering was nodig omdat de homeknop een sensor is, die softwarematig wordt aangestuurd. Als je iPhone vastloopt, kan het indrukken van deze knop dus niet meer worden geregistreerd, wat een harde reset onmogelijk zou maken.

iPhone resetten die nog nooit met iTunes is gesynchroniseerd

Een iPhone resetten die nog nooit met iTunes is gesynchroniseerd, werkt hetzelfde als we hierboven beschrijven. Houd de powerknop en homeknop (of volume omlaag-knop op de iPhone 8) een seconde of tien ingedrukt en je iPhone wordt automatisch herstart.

Wil je juist alle data en instellingen wissen, dan kun je kiezen om de iPhone fabrieksinstellingen te herstellen. Zorg dat je iPhone, iPad of iPod touch voldoende (minstens 50 procent) is opgeladen en ga naar ‘Instellingen > Algemeen’. Scrol vervolgens naar ‘Stel opnieuw in’ en tik op ‘Wis alle inhoud en instellingen’. Bevestig je keuze en wacht tot de fabrieksinstellingen zijn hersteld.

→ Je iPhone gaat niet meer aan: 5 oplossingen voor je probleem

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.