Aan de slag met de Apple Watch: 12 handige tips

Rutger Otto
12 mei 2015, 12:39
4 min leestijd
Aan de slag met de Apple Watch: 12 handige tips

De afgelopen weken hebben we de Apple Watch uitgebreid kunnen testen en de verschillende functies uitgelicht. In dit artikel vind je 12 handige Apple Watch tips die je helpen om het maximale uit Apples smartwatch te halen.

Lees verder na de advertentie.

De Apple Watch is een compleet nieuw apparaat van Apple, en de eerste sinds de introductie van de iPad. Onze eerste indruk was dat het even tijd kost om de Apple Watch te leren kennen en ermee om te gaan (lees ook onze uitgebreide Apple Watch review). Tips voor de smartwatch zijn daarom welkom, en hieronder vind je de beste 12.

1. Grotere app-iconen

De Apple Watch heeft een heel klein scherm, waardoor het voor mensen met grote handen misschien te priegelig wordt om een klein icoontje aan te kunnen tikken. Het is mogelijk de iconen te vergroten als je minder beweging instelt. Dat is in te stellen door naar de Instellingen-app op Apple Watch te gaan (het tandwiel-icoon). Ga naar ‘General > Kies Accessibility > Ga naar Reduce Motion’ en zet het schakelaartje op groen. Lees hier hoe je het doet via de iPhone. Met deze functie zorg je wel dat de software van Watch OS minder beweegt en effecten toont.

apple watch home

2. Grotere tekst

Heb je moeite met de kleine lettertjes op de Watch, ga dan naar ‘Instellingen > Brightness & Text Size > Text Size’. Tik op de kleine of grotere letters om ze te vergroten of verkleinen.

3. Standaardantwoorden instellen

Je kunt vanaf je Apple Watch direct op inkomende sms’jes reageren door standaardantwoorden te versturen. Standaard staan ze op Engels, maar je kunt zelf ook Nederlandse teksten invoeren. Open de Apple Watch-app, tik op berichten, kies Standaardantwoorden en vul maximaal zes standaardantwoorden in.

apple watch homescreen

4. Apps indelen

Op de Apple Watch kun je zelf bepalen hoe je de apps laat weergeven. Dat werkt hetzelfde als op iOS. Je houdt je vinger indrukt op een app-icoon, waarna het begint te bewegen en je ‘m naar de juiste plek kunt slepen. Handiger is om dat via de iPhone-app van Apple Watch te doen.

5. Apps van de Watch verwijderen

Naast ordenen is het ook mogelijk om apps van de Apple Watch te verwijderen. Dit werkt eveneens hetzelfde als je gewend bent op iOS. Je houdt je vinger ingedrukt op een icoon en als hij begint te wiebelen, kun je op het kruisje tikken om hem te verwijderen. Hij blijft dan wel op de iPhone staan. Dit is ook mogelijk via de Apple Watch-app op iOS.

6. Je iPhone zoeken met de Apple Watch

apple watch zoeken

De Apple Watch heeft een heel handige functie voor als je je iPhone kwijt bent. Swipe vanaf het klokje omhoog om Glances te openen. Navigeer naar het instellingenscherm en tik op de onderste, brede knop waarop het icoon van een iPhone staat met geluidsgolven. Je iPhone maakt nu een hard geluid, zodat je hem gericht kunt zoeken.

7. Notificaties verwijderen

Voor mensen die veel berichten ontvangen, kunnen notificaties op de Apple Watch zich opstapelen. Gelukkig hoef je ze niet één voor één verwijderen. Open het Notificatie-scherm door vanaf het klokje naar beneden te swipen. Gebruik Force Touch (een harde druk op het scherm) om alles te verwijderen.

beste apple watch tips clear

8. Stad instellen voor Weer

Op de Apple Watch kun je het weerbericht checken. Standaard staat Amsterdam als stad ingesteld, maar dit kun je veranderen door via de Apple Watch-app naar Mijn Watch te gaan, voor Weer te kiezen en Standaardstad in te stellen. Staat jouw plaatsnaam er niet bij, dan kun je dat in de Weer-app op iOS veranderen.

9. Laatst geopende app tonen bij optillen

last used app

Normaal gesproken laat de Apple Watch de tijd zien als je je pols optilt (die functie moet wel aan staan), maar het is ook mogelijk in te stellen dat de laatst geopende app getoond wordt. Dat stel je in bij ‘Instellingen > General > Activate on Wrist Raise > Open to the Last-Used App’.

10. Neem een screenshot

Net als op de iPhone is het op Apple Watch mogelijk een screenshot te nemen. Dat doe je door de digitale kroon en de andere knop aan de zijkant van de Watch tegelijkertijd in te drukken. De afbeelding wordt opgeslagen in de Foto-app van de gekoppelde iPhone.

11. Tijd vooruit zetten

beste apple watch tips klok

Kom je altijd te laat op afspraken? De Apple Watch heeft een functie waarmee je de klok vooruit kan zetten, zodat je altijd op tijd komt. Dat kan tot 59 minuten. Ingestelde alarmen komen gewoon op tijd binnen. Je stelt het in via ‘Instellingen > Time > +0 min’. Met de digitale kroon draai je de tijd naar het gewenste aantal minuten vooruit.

12. Besparende modus

Heb je nog maar weinig accu over, dan kun je de Apple Watch in reservestand zetten. Dat doe je door de knop aan de zijkant (niet de kroon) even ingedrukt te houden. Schuif het knopje met Power Reserve opzij.

Lees meer over de Apple Watch

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu