iOS 15.2: zo traceer je verborgen AirTags die je mogelijk volgen

Koen van Ekeren
15 november 2021, 12:26
2 min leestijd
iOS 15.2: zo traceer je verborgen AirTags die je mogelijk volgen

Met de Apple AirTags spoor je je persoonlijke bezittingen op, maar hij kan ook worden ingezet om mensen stiekem te volgen. Een nieuwe iOS 15.2-functie maakt dit moeilijker: via de Zoek mijn-app zie je welke objecten je locatie kunnen tracken.

Lees verder na de advertentie.

‘Objecten die mij kunnen tracken’

Apple doet er alles aan om te voorkomen dat de AirTag wordt gebruikt als stalking-apparaatje. Eerder voegde het bedrijf al een anti-stalking-functie toe aan de AirTag. Stopt iemand stiekem een AirTag in je jas om je stiekem te volgen, dan slaat de tracker binnen 8 en 24 uur alarm door een geluid af te spelen.

Vanaf iOS 15.2 is er een manier om te achterhalen of je een tracker bij je draagt. In de software-update – die waarschijnlijk eind november uitkomt – voegt Apple een optie toe aan de Zoek mijn-app: ‘Objecten die mij kunnen tracken’.

Druk je op de knop, dan zoekt de iPhone naar onbekende objecten in de buurt die kunnen worden ingezet om je locatie te volgen. Dit kunnen de AirTags van Apple zijn, maar ook andere items die compatibel zijn met het Zoek mijn-netwerk – waaronder de AirPods.

AirTags lokaliseren in iOS 15.2

AirTags Zoek mijn

Voor de nieuwe Zoek mijn-functie heb je iOS 15.2 nodig. De tussentijdse software-update is nog niet uit en verschijnt waarschijnlijk eind deze maand. Staat de software straks op je iPhone, dan doe je het volgende om onbekende objecten uit de buurt (zoals AirTags) te lokaliseren:

  1. Open de Zoek mijn-app;

  2. Tik op het tabblad ‘Objecten’ onderin;

  3. Sleep het Objecten-venster naar boven;

  4. Tik op ‘Zoeken’.

Als een object wordt ontdekt, tik je erop voor meer informatie. Je kunt een geluid laten afspelen om te horen waar het item zich bevindt. Of tik op ‘Zoek’ om het object zeer nauwkeurig te lokaliseren. Hiervoor heb je een iPhone 11 of nieuwer nodig, waarin een U1-chip voor nauwkeurige locatiebepaling zit.

Als de eigenaar contactgegevens heeft toegevoegd voor het geval dat het item zoekraakt, zie je de gegevens bij ‘Informatie over object’. Heb je een tracker gevonden en wil je voorkomen dat deze je langer volgt, dan ga je naar de ‘Instructies om object uit te schakelen’.

We vinden het overigens opmerkelijk hoe gemakkelijk het met iOS 15.2 is om AirPods van andere gebruikers op te sporen. Op deze manier kan de functie door kwaadwillenden worden ingezet om AirPods te stelen.

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste iPhone-functies? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu