Review-update: de iPhone X is ook in 2019 nog vernieuwend

Lars Paijmans
27 december 2018, 13:45
4 min leestijd
Review-update: de iPhone X is ook in 2019 nog vernieuwend

Reviewscore

9

Met de iPhone X zette Apple in 2017 een nieuwe standaard voor de smartphone. Ook in 2019 is het toestel nog steeds net zo relevant en vernieuwend als toen.

Lees verder na de advertentie.

Nieuw op iPhoned: review-updates

Omdat iPhones jaren meegaan en vaak ook jarenlang worden verkocht, hebben we iets nieuws bedacht op iPhoned. Iedere iPhone die Apple nog ondersteunt met iOS-updates testen we jaarlijks in deze rubriek.

Hier testen we of een iPhone nog de moeite waard is om nu nog in huis te halen. We bespraken eerder de iPhone 5S, iPhone 6, iPhone 6S, iPhone SE, iPhone 7 en iPhone 8. Nu is dus de iPhone X aan de beurt.

iPhone X verkoop stoopt

De iPhone X in 2019

Terugkijkend op 2017 was de komst van de iPhone X een keerpunt voor Apple. Na jarenlang twee iPhones in september uit te brengen, haalde ceo Tim Cook plots een derde model uit zijn broekzak. Daardoor zagen de iPhone 8 en iPhone 8 Plus – die minuten daarvoor onthuld waren – er direct verouderd uit.

De iPhone X zette het design neer waar Apple ook in 2019 verder op zal voortbouwen. De dikke schermranden behoren tot het verleden en voortaan bestaat de hele voorkant van een iPhone (op een kleine inkeping na) uit scherm. Concurrerende Android-fabrikanten hadden niet lang nodig om in de maanden na deze onthulling de ene na de andere kopie op de markt te brengen.

Pas ruim een jaar later beginnen er steeds meer alternatieven voor dit smartphone-ontwerp te verschijnen. Er wordt geëxperimenteerd met nieuwe ontwerpen voor de notch, uitschuivende camera’s die de inkeping overbodig maken of telefoons die de frontcamera in een klein gaatje in de hoek van het scherm wegwerken.

dualsim iPhone

Apple doet hier niet aan mee en zal naar verwachting ook in 2019 weer drie iPhones op de markt brengen die qua design lastig te onderscheiden zijn van de iPhone X. Goed nieuws voor alle X-eigenaren, die daardoor nog steeds het nieuwste ontwerp van de iPhone in handen hebben.

Ook wat moderne functies betreft past de iPhone X nog perfect bij de wensen die we tegenwoordig van een smartphone mogen verwachten. Denk hierbij aan draadloos opladen, een oled-display en waterdichtheid.

Prestaties

Het blijft gelukkig ook niet alleen bij het uiterlijk dat nog prima een jaartje meekan. Ook de prestaties van de iPhone X zijn nog ruimschoots voldoende. Zo kun je er van uitgaan dat het toestel nog jaren kan rekenen op ondersteuning van Apple met iOS-updates, zodat je ieder jaar weer met nieuwe functies aan de slag kunt.

iPhone X herstart

Daarnaast is de X krachtig genoeg om voorlopig ook de zwaarste games van het moment moeiteloos aan te kunnen. Hetzelfde geldt voor het bewerken van (RAW-) foto’s en video’s op je iPhone.

We hebben de X dagelijks gebruikt en kunnen hem met een gerust hart aanbevelen aan mensen die een krachtige smartphone zoeken. Natuurlijk zijn de nieuwere iPhone XS en XR wat sneller met de nieuwe A12-chip, al vragen wij ons af hoeveel mensen dit in de praktijk zullen merken.

Camera

Waar je wel het verschil gaat zien in vergelijking met nieuwere iPhones, is de camera. Apple heeft met de iPhones uit 2018 flinke stappen gezet om de fotokwaliteit te verbeteren. Als je deze nieuwere foto’s gezien hebt, ga je ook het verschil merken met de iPhone X.

Zo ontbreekt de nieuwe Smart HDR-techniek, waarbij de iPhone automatisch meerdere foto’s maakt, vervolgens de beste elementen eruit kiest en samen plakt tot de best mogelijke foto.

Als redactie van iPhoned zijn we uiteraard dagelijks in de weer met deze nieuwe iPhones, waardoor het verschil in fotokwaliteit al snel opviel. Heb je echter geen iPhone XS, dan is de camera van de iPhone X nog steeds een uitstekende smartphonecamera.

Door de dubbele lens kun je optisch zoomen zonder kwaliteitsverlies. De Portret- en Portretbelichtingsfuncties zijn leuke extra’s, waarmee je een doorsnee foto met weinig moeite net wat specialer kunt maken.

Prijs

Tijdens de onthulling van de iPhone X zorgde Apple voor veel opschudding, met een adviesprijs in Nederland van ruim 1169 euro. Een jaar later kwamen we erachter dat dit geen eenmalig experiment was, want de iPhone XS en iPhone XS Max kosten minstens zoveel. De enige ‘goedkope’ nieuwe iPhone die dit jaar verscheen, was de iPhone XR met een adviesprijs van 859 euro.

Conclusie

De iPhone X is ruim een jaar na dato eigenlijk nog steeds een nieuwe iPhone. Het design is haast identiek aan de nieuwste iPhones en zal waarschijnlijk ook weer lijken op de iPhones die eind 2019 op de markt komen. Ondertussen is de prijs gedaald waardoor hij iets betaalbaarder is geworden. Ook kun je er vanuit gaan dat hij nog jaren meegaat als het om software-updates gaat. Dat maakt van de iPhone X in 2019 één van de interessantere modellen om uit te kiezen, en eentje waar je zeker geen spijt van gaat krijgen.

Pluspunten iPhone X

  • Voelt nog steeds modern en nieuw
  • Gaat nog jaren mee met iOS-updates
  • Presteert nog steeds bovengemiddeld goed

Minpunten iPhone X

  • Nog steeds aan de dure kant
  • Geen Smart HDR

iPhone X kopen

Ben je na het lezen van onze review-update van plan om een iPhone X in huis te halen? In onze prijsvergelijker vind je de beste prijzen van het moment, zowel op het gebied van iPhone X losse toestellen, iPhone X abonnementen en een refurbished iPhone X.

Apple iPhone X

Apple iPhone X prijzen vergelijken

Bekijk product

Los nieuw

€ 1.209,95

Bekijken

Los refurbished

€ 203,-

Bekijken
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone X
Apple iPhone X

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu