Oplossing voor Intel-beveiligingsbug kan Macs vertragen – update

Lars Paijmans
4 januari 2018, 8:38
2 min leestijd
Oplossing voor Intel-beveiligingsbug kan Macs vertragen – update

De Intel-chips in MacBooks bevatten een kritieke beveiligingsfout, die met een update verholpen moet worden. Het nadeel: het zou de prestaties van je MacBook en iMac zomaar kunnen vertragen.

Update 4 januari 8:38 uur: Apple heeft het ‘grootste deel’ van alle mogelijke kwetsbaarheden al opgelost met de macOS 10.13.2-update. Dit stelt ontwikkelaar Alex Ionescu en bronnen van AppleInsiders bij Apple. Met de aanstaande macOS-versie 10.13.2 zullen er extra maatregelen genomen worden om gerelateerde problemen op te lossen. Het is echter nog niet duidelijk of en hoeveel de snelheid van Macs door deze oplossingen achteruit is gegaan. Wordt ongetwijfeld vervolgd dus.

Lees verder na de advertentie.

Kritieke Intel-beveiligingsbug ontdekt

The Register schrijft dat alle computers met een Intel-chip die in de afgelopen tien jaar verschenen zijn, deze kwetsbaarheid bevatten. Dat zijn dus niet alleen MacBooks en iMacs, maar ook talloze laptops en desktops die op Windows en Linux draaien.

Intel-beveiligingsbug

Wat het lek in de beveiliging precies mogelijk maakt is niet duidelijk, omdat de onderzoekers deze info voorlopig geheim houden. Hierdoor krijgen bedrijven de kans om tijdig met een software-update te komen om het gat te dichten. Zo blijft de schade zo beperkt mogelijk.

Toegang to Kernel-gegevens

The Register zag echter wat data van de onderzoekers in, en schrijft dat deze fout in de Intel-chips in theorie toegang geeft tot de informatie die in de kernel opgeslagen is. Deze kern van info in je computer kan onder meer wachtwoorden en inlogsleutels bevatten. Windows en Linux hebben al toegezegd dat ze hard werken aan een update. Apple wordt niet genoemd, al mogen we er vanuit gaan dat het bedrijf uit Cupertino ook aan een oplossing werkt.

De fix zorgt ervoor dat de kernel losstaat van de processen van de gebruiker. Dit voorkomt dat iemand bij de data kan, maar schroeft de prestaties ook terug. Volgens de info van The Register worden computers die op Windows of Linux draaien tussen de 5 en 30 procent trager. Het is dan ook de vraag wat de gevolgen voor macOS zijn als de oplossing beschikbaar komt.

In de loop van januari worden alle details over dit lek in de Intel-chips bekendgemaakt. Laten we hopen dat er tegen die tijd al een nieuwe versie van macOS High Sierra op ons staat te wachten in de App Store.

Lees het laatste nieuws over Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen