Vodafone Topdeals: De iPhone 13 tijdelijk tot €417 voordeel!

Zo tilt Apple de iPhone 6S camera naar een hoger niveau

Rutger Otto
21 september 2015, 12:52
4 min leestijd
Zo tilt Apple de iPhone 6S camera naar een hoger niveau

Over de camera van de iPhone hebben we nooit veel te klagen gehad, maar met de nieuwe iPhones 6S en 6S Plus moeten ze nog beter worden. Wat verandert er precies en wat merken we daaraan?

Lees verder na de advertentie.

Nieuwe iPhone 6S camera

Toen de iPhone 6 en 6 Plus vorig jaar op de markt kwamen, waren wij erg te spreken over de camera van de toestellen. Weliswaar stak de lens iets uit de behuizing (dat is straks met de 6S en 6S Plus wederom het geval), de kwaliteit van de foto’s die je ermee kunt maken, is een flinke stap vooruit in vergelijking met de iPhone 5S of oudere modellen. En nu doet Apple daar weer een schepje bovenop in de iPhone 6S (Plus).

Daarvoor heeft het bedrijf enkele vernieuwingen in het apparaat geïntroduceerd. Hoewel we zelf nog geen foto’s met de nieuwe iPhones hebben kunnen maken, kunnen we wel uitleggen wat er veranderd is en waarom dat tot betere foto’s gaat leiden.

iphone 6 kiezen

Meer megapixels, is dat beter?

Waar de concurrentie op de smartphone-markt her en der met megapixels strooit, doet de iPhone het al drie jaar met een 8 megapixel-camera. In de iPhone 6S en iPhone 6S Plus zullen een 12 megapixel-camera te vinden zijn.

Dat hoeft niet direct tot betere foto’s te leiden. Het aantal megapixels staat alleen maar voor het aantal pixels er in een foto zitten. Een megapixel bestaat uit een miljoen pixels. Des te meer megapixels, des te groter je foto is. Als je inzoomt, blijft een foto met meer megapixels langer scherp dan een foto met minder.

Op de website schrijft Apple dat megapixels niet meten hoe goed de foto is. Daar komt veel meer bij kijken, bijvoorbeeld welke sensor je gebruikt en hoe je kiekjes verwerkt worden.

Verbeterde iSight-camera

De iSight-camera (zo heet de camera aan de achterzijde) neemt dus grotere foto’s. Of er verder iets verbeterd is aan de hardware weten we niet. Op de website van Apple valt in elk geval te lezen dat de nieuwe iPhone-camera’s zijn uitgerust met 1,22 micron-pixels. Da’s kleiner dan de 1,5 micron-pixels van de iPhone 6 (Plus) en iPhone 5S. In principe geldt: hoe groter, des te meer licht er gevangen kan worden – dus betere foto’s bij weinig licht.

Overigens betekent het niet direct dat de nieuwe iPhones slechtere foto’s maken in het donker, want het diafragma is hetzelfde gebleven. Er komt dus evenveel licht door de opening van de 6S-lens als voorheen. Daarnaast weten we niet wat Apple onder de motorkap nog meer heeft uitgespookt. Apple topman Phil Schiller stelt iedereen in elk geval gerust: “Het doel was om meer pixels toe te voegen, zonder dat de kwaliteit erop achteruit zou gaan.” Twijfel je nog, dan probeert Apple je te overtuigen met deze foto-galerij, gemaakt met iPhone 6S-camera’s.

nieuwe iphone 6s camera

Filmen in 4K

De iPhone 6S heeft nog een verbetering ten opzichte van eerdere modellen. Het is namelijk de eerste iPhone die video’s in 4K kan schieten met een resolutie van 3840 bij 2160 pixels. Dankzij de optische beeldstabilisatie van de iPhone 6S Plus kan dat ook nog eens prima bij minder licht. Overigens wordt de iPhone 6S nog steeds niet met optische beeldstabilisatie uitgerust.

Selfies, ook in het donkernieuwe iphone 6s camera

Niet alleen de camera aan de achterkant, ook de FaceTime-camera is flink verbeterd. Deze maakt een flinke sprong in megapixels, van 1,2 naar 5 megapixels. Dat zal resulteren in veel scherpere selfies dan je nu gewend bent.

Ook selfies in het donker moeten geen probleem meer zijn dankzij Retina Flash. De camera is niet uitgerust met een led-lampje als flits, in plaats daarvan licht het complete beeldscherm even fel op voordat je de foto neemt in een donkere omgeving. Zo moet je zelfs in het café een prima foto van jezelf kunnen maken.

Bewegende foto’s

Een heel nieuwe iPhone-functie in de 6S en 6S Plus is ‘Live Photos’. Apple schrijft daarover: “Een stilstaande foto vangt een moment die gevangen is in tijd. Met Live Photo’s kun je deze momenten omzetten in levendige herinneringen.”

Met de nieuwe iPhone 6S camera kun je gewoon stilstaande foto’s maken, maar de korte momenten voor- en nadat je op de sluiterknop drukt worden eveneens vastgelegd in bewegend beeld. Compleet met geluid. Daarmee kun je foto’s als bewegende beelden terugkijken. Hoe het precies gaat werken, zullen we uiteraard testen. Wel belooft Apple dat dit soort foto’s niet veel meer ruimte in zullen nemen dan gewone kiekjes. Ook worden ze niet als video’s op je iPhone opgeslagen, maar als afbeeldingen. Je kunt ze wel op andere Apple-apparaten bekijken, maar ze zijn alleen met iPhone 6S en iPhone 6S Plus te maken.

Lees meer over de iPhone 6S

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu