Update: Apple reageert op speakerproblemen van 16 inch-MacBook Pro

Michel van 't Klaphek
7 december 2019, 10:07
3 min leestijd
Update: Apple reageert op speakerproblemen van 16 inch-MacBook Pro

Maken de speakers van jouw 16 inch-MacBook Pro een ‘plopgeluid’ wanneer je muziek luistert? Je bent niet de enige met dit probleem. Alhoewel er nog geen officiële oplossing is, kun je de bug wel via een omweg verhelpen.

Update 7 december 10:24 uur:

Lees verder na de advertentie.

Apple is op de hoogte van de speakerproblemen van de 16 inch-MacBook Pro, en bezig met een oplossing. Dat staat in een interne notitie die het bedrijf heeft verzonden naar erkende reparateurs. Het document is in handen gekomen van MacRumors.

“Tijdens het gebruik van Final Cut Pro X, Logic Pro X, QuickTime, Muziek, Film of een ander audioprogramma, kunnen gebruikers een ‘ploppend’ geluid horen tijdens het afspelen van geluid”, schrijft de iPhone-maker.

“Het probleem is bekend bij Apple en wordt momenteel onderzocht. Er komt een softwarematige oplossing aan om het probleem te verhelpen. Maak daarom geen afspraken met klanten om interne onderdelen te repareren, want het gaat om een softwarefout.”

Kortom, Apple brengt binnenkort een update uit voor macOS Catalina om het probleem te verhelpen. In de tussentijd heeft het dus geen zin om de klantenservice te benaderen, aangezien zij niks voor je kunnen (en mogen) betekenen.

Origineel bericht van 6 december 9:03 uur:

16 inch-MacBook Pro heeft speakerproblemen

Er is inmiddels een speciale discussiepagina op het forum van Apple geopend. 200 mensen tot dusver gereageerd. Zij hebben last van een opmerkelijk geluidje wanneer ze muziek aanzetten. Ook komt het probleem voor wanneer je bijvoorbeeld terug- of vooruit spoelt in een YouTube-video.

Het probleem is (nog) niet officieel erkend door Apple. Het is dus ook niet duidelijk of de bug bij veel mensen voorkomt, of dat slechts een fractie van de 16 inch-MacBook Pro’s er last van heeft. Een officiële oplossing is er nog niet. Wel hebben enkele vindingrijke Pro-gebruikers inmiddels tijdelijke fixes gevonden.

De gemakkelijkste oplossing maakt gebruik van QuickTime. Open het programma en start daarna een audio-opname, zonder daadwerkelijk iets op te nemen. Houd het venster open om de speakerproblemen buiten de deur te houden.

Volgens andere MacBook Pro-bezitters helpt het om een video of liedje op YouTube of SoundCloud aan te zetten, en vervolgens andere tabbladen te openen. Een derde mogelijke oplossing is het terugzetten van de fabrieksinstellingen, al is ook dit geen garantie dat het plopgeluid verdwijnt.

Ook interessant: 6 verbeteringen van de kersverse 16 inch-MacBook Pro: het upgraden waard, of niet?

Gissen naar de oorzaak

FCP speculeert dat het probleem te maken heeft met Final Cut Pro X, versie 10.4.7. Deze website richt zich op professionele videobewerkers en schrijft dat het probleem hun werkzaamheden een stuk lastiger maakt.

“Tijdens het bewerken van onze laatste video ontdekten we een probleem”, kaart auteur Peter Wiggins aan. “Iedere keer dat we op de spatiebalk drukten om de video te pauzeren of te hervatten, kregen we een irritant plopgeluid uit de speakers te horen.” Bovenstaande video laat het probleem horen.

Niet de eerste keer

Het is overigens niet de eerste keer dat de MacBook Pro geteisterd wordt door speakerproblemen. In 2016 hadden gebruikers bijvoorbeeld al last van een soortgelijk probleem. Ook in 2018 was het raak. Toen hadden sommige MacBook Pro 2018-modellen last van krakende speakers.

Heb jij last van het plopgeluid? Laat het dan weten in de reacties.

Categorieën: Apple, Devices
Device: MacBook Pro

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple MacBook Pro
Apple MacBook Pro

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen