Vodafone Topdeals: De iPhone 13 tijdelijk tot €417 voordeel!

6 verbeteringen van de kersverse 16 inch-MacBook Pro: het upgraden waard, of niet?

Michel van 't Klaphek
13 november 2019, 20:11
4 min leestijd
6 verbeteringen van de kersverse 16 inch-MacBook Pro: het upgraden waard, of niet?

Denk je eraan om de nieuwe MacBook Pro met 16 inch-scherm in huis te halen? In dit artikel lichten we zes verbeteringen van de laptop uit en bekijken we of hij de upgrade waard is.

Lees verder na de advertentie.

MacBook Pro 16-inch: de upgrade waard?

Hij was de afgelopen maanden ontelbare keren onderwerp van geruchten, maar werd vandaag officieel onthuld: de MacBook Pro met 16 inch-scherm. De kersverse laptop is op diverse punten verbeterd, maar of hij de upgrade waard is ligt vooral aan je persoonlijke situatie.

1. Meer scherm

De meest in het oog springende verbetering zie je direct wanneer je de laptop openklapt: de schermranden zijn dunner. Dit is fijn, want zo heb je relatief meer schermruimte tot je beschikking, zonder dat de behuizing meegroeit. De nieuwe MacBook Pro is daarom ongeveer net zo groot als zijn voorganger, maar heeft een 16 inch-scherm in plaats van een 15 inch-display. Aan het design is verder niets veranderd.

2. Betrouwbaar toetsenbord

Het toetsenbord van de vorige MacBook Pro is Apple duur komen te staan. Dit zogenoemde ‘vlinderkeyboard’ liet het regelmatig afweten, met hangende toetsen en defecten tot gevolg. De 16 inch-MacBook Pro is gelukkig uitgerust met een Magic Keyboard. Deze maakt gebruik van het schaarmechanisme, een oude bekende.

Dit toetsenbord werd voorheen namelijk ook gebruikt. Alhoewel het ‘schaartoetsenbord’ dikker is en logger aanvoelt dan het vlindertoetsenbord van de 15 inch-MacBook Pro, is hij wel een stuk minder gevoelig voor vastzittende stofdeeltjes. Het toetsenbord van de nieuwe MacBook Pro is daarom een stuk duurzamer en belooft minder problemen te veroorzaken.

3. Betere prestaties

Naar eigen zeggen is de 16 inch-MacBook Pro 2,1 keer zo krachtig als zijn voorganger. Nu dikt Apple marketingtermen natuurlijk graag aan, maar het klopt dat de laptop intern is verbeterd. De Pro beschikt bijvoorbeeld over de nieuwste, negende generatie Intel-processoren. Deze zijn natuurlijk sneller dan de chips uit de huidige MacBook Pro. Er is keuze tussen twee uitvoeringen.

16 inch macbook pro aankoopadvies

Het instapmodel is uitgerust met een Intel i7-processor (zes kernen) en heeft een kloksnelheid van 2.6 GHz (met maximale Turbo Boost van 4.5 GHz). De krachtigere MacBook Pro wordt aangestuurd door een i9-processor (8 kernen), met een kloksnelheid van 2.3 GHz. Zet je de Turbo Boost op volle kracht aan, dan haal je een maximale kloksnelheid van 4.8 GHz.

Het moge duidelijk zijn: de 16 inch-MacBook Pro is een krachtige laptop. Het apparaat is daarom vooral geschikt voor professionele gebruikers als muzikanten, kunstenaars, softwareontwikkelaars en wetenschappers. Volgens Apple kunnen fotografen die bewerken in Photoshop bijvoorbeeld tot wel 1.7 keer sneller werken vergeleken met de vorige MacBook Pro.

4. Grafische kaart

Gebruik jij je laptop vooral voor beeldbewerking, het bewerken van video’s of ben je op een andere manier visueel in de weer? Dan is het goed om te weten dat de nieuwe MacBook Pro is uitgerust met een verbeterde grafische kaart. Het instapmodel heeft een Radeon Pro 5300M van fabrikant AMD, terwijl de krachtigere versie is uitgerust met een 5500M-gpu.

Deze grafische kaarten beschikken standaard over 4GB werkgeheugen, maar tijdens het bestellen kun je dit uitbreiden naar 8GB. Op die manier lopen intensieve programma’s als DaVinci, Unity en veeleisende games een stuk soepeler dan voorheen. Ook heb je een ssd van minstens 512GB tot je beschikking, waardoor je snel bestanden kunt opslaan en openen.

16 inch macbook pro aankoopadvies 2

Bovendien werkt de 16 inch-MacBook Pro samen met het Pro Display van Apple, dat in december verschijnt. De krachtige laptop kan namelijk twee van deze schermen van beeld voorzien. Dit is fijn, want op die manier kun je je laptop gemakkelijk aansluiten en verder werken op een groot, haarscherp display. Verder beschikt de nieuwe Pro over Dolby Atmos: een primeur voor Apple.

5. Houd het hoofd koel

Verder is de nieuwe MacBook Pro voorzien van een verbeterd koelingssysteem. Aan de hand van een nieuw thermisch design kan er intern meer lucht door de laptop vloeien. Ook de warmtegeleider is groter geworden, waardoor hitte makkelijker wordt afgevoerd. Dit zorgt ervoor dat de nieuwe MacBook Pro koeler blijft dan zijn voorganger, ook wanneer je veeleisende programma’s gebruikt.

6. Langere accuduur

De 16 inch-MacBook Pro heeft een 100Wh-accu met een maximale gebruikersduur van 11 uur. Wanneer je de laptop intensief gebruikt ga je dit aantal echter nooit halen, omdat je hiervoor de batterij al moet opladen. Gelukkig gaat dit wel snel, want bij aanschaf van de nieuwe MacBook Pro krijg je een 96 Watt-oplader. Zijn voorganger wordt opgeladen met een vermogen van 87 Watt.

MacBook Pro 16-inch officieel

Conclusie: het kopen waard?

De 16 inch-MacBook Pro is een evolutie, geen revolutie. De nieuwe laptop heeft enkele fijne upgrades gekregen zoals een groter scherm, betere specificaties en maakt de overstap naar een ander soort toetsenbord.

Heb je momenteel een 15 inch-MacBook Pro, werkt je toetsenbord zonder problemen en kun je moeiteloos muziek opnemen, foto’s bewerken, games ontwikkelen of websites in elkaar zetten? Dan is het waarschijnlijk niet nodig om het nieuwe model in huis te halen.

Loop je momenteel met een verouderde MacBook (Pro) rond en heb je behoefte aan een groter scherm, betrouwbaar toetsenbord en uitmuntende prestaties? Dan is de 16 inch-MacBook Pro een aanrader. Het instapmodel is verkrijgbaar vanaf 2699 euro.

MacBook Pro kopen

De krachtige laptop ligt vanaf 25 november in de (online) schappen, maar is nu al vooruit te bestellen. Wil je de MacBook Pro kopen? Gebruik dan onderstaande prijsvergelijker om de scherpste deals te ontdekken.

Naar verwachting brengt Apple in 2020 pas een MacBook met compleet nieuw toetsenbord op de markt. Als je hier veel waarde aan hecht, is het dus verstandiger nog even te wachten.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple MacBook Pro 2020
Apple MacBook Pro 2020

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu