De iPhone 14 Pro: Krijg nu tot €600,- terug bij inruil van een iPhone 12 Pro

iWork, Microsoft Office of Google Docs op je Apple-apparaten?

Erwin Vogelaar
23 augustus 2019, 19:21
4 min leestijd
iWork, Microsoft Office of Google Docs op je Apple-apparaten?

Voor tekstverwerking, presentaties en spreadsheets heb je meerdere opties op je Apple Apparaten. Welke is het meest geschikt voor jou? iWork of Microsoft Office. Of toch Google Docs?

Lees verder na de advertentie.

Google Docs, iWork of Microsoft Office?

Of je nou in een app of in de cloud wil werken, op je Apple-apparaten heb je een hoop verschillende mogelijkheden. Zowel voor tekstverwerking, het maken van presentaties als het doen van je administratie. Maar welke van deze diensten is het meest geschikt voor jou? In dit artikel leggen we uit wat de verschillen zijn.

iWork

Op je Apple-apparaten is iWork de logische start. Koop je een Mac, dan krijg je daar automatisch dit pakket bij. Dat betekent dat je Pages (voor tekstverwerking), Numbers (voor administratie) en Keynote (voor presentaties) kunt gebruiken. Dit zijn zeer makkelijk te begrijpen programma’s die fijn zijn geïntegreerd in macOS. Tevens is het met iWork vrij simpel om documenten en presentaties te maken die er echt mooi uit zien.

Wat je wellicht niet weet, is dat deze apps ook in een webbrowser te gebruiken. zijn, met iWork for iCloud. Deze versies zijn iets minder uitgebreid en voelen echt als apps in een browser dan voor een browser gemaakte diensten. Toch werkt het best goed. Je hoeft enkel in te loggen met je Apple ID. In de cloud is vervolgens makkelijk om samen te werken met anderen.

iwork of microsoft office

De apps van iWork zijn het makkelijkst te gebruiken als je blijft bij de bestandsformaten van Apple. Wel is het dan lastiger om samen te werken met mensen zonder Apple-apparaat. Gelukkig is het ook mogelijk om je werk in andere bestandsformaten te exporteren.

Voordelen van iWork

 • Staat al op je Mac
 • Makkelijk te begrijpen
 • Geïntegreerd in het besturingssysteem
 • Mooiste documenten en presentaties

Nadelen van iWork

 • Cloud-apps niet geoptimaliseerd voor web

Microsoft Office

Microsoft staat al lang bekend om zijn serie Office-programma’s zoals Word en Excel. Het duurde echter best lang tot het bedrijf ook cloudversies van deze programma’s begon aan te bieden. Net als Apple gaat het ook hier om de bekende programma’s die in een webbrowser zijn gepropt, in plaats van diensten die van de grond af zijn gemaakt voor web. Toch werken ze goed.

Office geeft je van de drie diensten duidelijk de meeste opties. Bijvoorbeeld in het opmaken van documenten. Daardoor zijn de programma’s wel wat onhandiger in het gebruik en trager dan de concurrentie.

iwork of microsoft office

Tevens wil Microsoft heel graag dat je een abonnement neemt op Office 365. Daarmee krijg je onder andere meer opslag. Een abonnement is echter niet nodig. Via Office.com kun je na het inloggen gewoon gratis gebruik maken van de verschillende office-programma’s.

Voordelen van Microsoft Office

 • De meeste opties
 • Veel mensen werken met Office-bestanden

Nadelen van Microsoft Office

 • Trager
 • Dringt abonnement op

Google Drive

De diensten van van Google staan allemaal in de cloud. Google Docs, Google Sheets en Google Slides zijn onderdeel van Google Drive. Deze clouddiensten gaan al een tijdje mee en zijn in die periode flink geoptimaliseerd zodat ze razendsnel werken met een hele hoop functies.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn deze diensten van Google ook gewoon offline te gebruiken binnen je browser. Zodra je weer verbinding hebt, wordt je werk weer in de cloud opgeslagen.

iwork of microsoft office

Een groot voordeel van Google Drive is dat het samenwerken met anderen ongekend soepel werkt. Je nodigt anderen uit door ze een link naar het document te geven, of voegt ze via e-mail toe. Vervolgens is het mogelijk om met elkaar in realtime aan hetzelfde document te werken.

Voordelen van Google Drive

 • Voor web gemaakt
 • Razendsnel
 • Beste optie voor samenwerken

Nadelen van Google Drive

 • Geen aparte apps
 • Google neemt het minder strikt met je privacy dan Apple

Conclusie

Wil je werken, dan ben je zowel bij Apple, Google als Microsoft bij het juiste adres met hun apps en online diensten. In de basis bieden alle drie de bedrijven wat je nodig hebt om teksten te schrijven of spreadsheets en presentaties te maken.

Toch zijn er wel verschillen. Zo is iWork bijvoorbeeld het makkelijkst te begrijpen en staan deze programma’s al op je Mac als je een laptop of desktopcomputer aanschaft. Google staat duidelijk vooraan met zijn clouddienst, bijvoorbeeld als het gaat om snelheid en makkelijk samenwerken. Microsoft biedt daarnaast de meeste opties, maar werkt weer iets minder soepel.

Apps voor je studie

Voor school zijn nog veel meer handige apps te gebruiken. Zo hebben we de beste agenda-apps en beste notitie-apps voor school en studie voor je uitgezocht. Tevens zijn er apps om je te helpen met concentreren tijdens het studeren. Check ook deze artikelen rond het thema Back to School:

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen