De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

Test: dit is de beste app om gefocust te blijven tijdens het studeren

Michel van 't Klaphek
7 augustus 2019, 13:04
4 min leestijd
Test: dit is de beste app om gefocust te blijven tijdens het studeren

School staat weer op het punt van beginnen en dat betekent dikke boeken, essays schrijven en wetenschappelijke artikelen lezen. Hoe blijf je hierbij gefocust? iPhoned neemt de proef op de som en test de beste apps voor het behouden van focus.

Lees verder na de advertentie.

Beste focus-app voor iPad en iPhone

Net wanneer je lekker aan het werk bent, laat je iPhone weer van zich horen: je hebt een WhatsApp-bericht gekregen. Je telefoon vraagt de hele dag om aandacht, waardoor het lastig om geconcentreerd te blijven. Gelukkig zijn er genoeg apps die je helpen bij dit probleem. iPhoned gaat op zoek naar de beste focus-app.

1. Flipd

Flipd belooft je te beschermen van afleidingen, zoals sociale media en games, waardoor je meer tijd overhoudt voor activiteiten die je echt gelukkig maken, zoals het uitvoeren van je hobby. Je gebruikt je telefoon dus om minder tijd te besteden aan – jawel – je telefoon.

De app staat berucht om ‘Full Lock’. Zodra je deze modus activeert, dempt Flipd alle binnenkomende notificaties van sociale media zoals Instagram, Snapchat, Facebook en Twitter. Ook word je niet langer gestoord door binnenkomende mailtjes. Wel kun je nog telefoontjes plegen, de rekenmachine gebruiken en sms’jes bekijken.

Focus-app-ipad-iphone-flipd

Gedurende de tijd dat Full Lock aan de gang is, kun je niks met je iPhone doen. Daarom is er ook een ‘Light Lock’, waarbij iets meer discipline vereist is. Deze modus kun je namelijk zelf uitzetten, al probeert Flipd dit natuurlijk wel te voorkomen.

De wetenschap achter de app is namelijk gebaseerd op nudging. Dit psychologische trucje beïnvloedt je op een positieve om je smartphone minder te gebruiken. Flipd is gratis, maar wanneer je meerdere, aangepaste schema’s wilt gebruiken betaal je tien euro per jaar.

Flipd: focus & study timer

Flipd Inc.

Gratis via App Store

2. Forest

Ook Forest maakt gebruik van nudging, maar dan door het planten van bomen. Het idee is simpel: zodra je de app opstart geef je aan hoeveel minuten jij je wil focussen, kies je een plantensoort die je wil laten groeien en start de sessie.

Focus-app-ipad-iphone-forest

De boom blijft doorgroeien zolang jij je iPad of iPhone niet aanraakt. Doe je dit wel, dan ben je weer terug bij af en is je boom niet meer dan een plantje. Je kunt uiteraard kiezen voor opgeven, maar dan krijg je te horen dat door jouw toedoen een onschuldige boom sterft, wederom een voorbeeld van nudging. In het overzicht-tabblad wordt bijgehouden hoeveel bomen je al hebt geplant.

Forest is een stuk minder rigoreus dan bijvoorbeeld Flipd en vereist daarom meer discipline. De app is gratis te gebruiken, maar voor de advertentievrije versie leg je eenmaal 2,29 euro neer.

Forest: Focus for Productivity

SEEKRTECH CO., LTD.

€ 3,99 via App Store

3. Space

Space lijkt op Flipd en probeert ook een betere balans tussen technologie en vrije tijd te realiseren. De app pakt het echter iets minder heftig aan en dempt simpelweg binnenkomende meldingen. Wanneer je op ‘Focus’ drukt, wordt je dus niet langer gestoord door oproepen, WhatsApp-berichten, Instagram-dm’s en meer.

Je kunt deze modus echter zelf uitzetten, waardoor wederom discipline vereist is. Een ander aandachtspunt van Space is bewustwording. De app houdt actief bij hoe vaak je je iPhone ontgrendelt, hoeveel minuten je aan het device besteedt en geeft op basis hiervan tips.

Focus-app-ipad-iphone-space

Wanneer je bijvoorbeeld langer dan een kwartier aaneengesloten op je iPhone zit krijg je een melding dat je even pauze moet nemen. Bovendien kun je notificaties op bepaalde tijdstippen dempen en bijvoorbeeld een waarschuwing krijgen als je je smartphone teveel ontgrendelt.

Space is gratis te downloaden maar voor de advertentievrije versie betaal je eenmalig 2,29 euro.

SPACE - Break phone addiction

Mrigaen Kapadia

Gratis via App Store

Conclusie: welke app is de beste?

We vinden Flipd de beste focus-app. De app neemt heftige maatregelen, maar is daardoor juist goed. Je kunt je iPhone een paar minuten letterlijk niet gebruiken, waardoor er niets anders op zit dan maar gaan studeren.

Het idee achter Forest is leuk, maar iets te vrijblijvend. Een boom groeien is leuk, maar niet genoeg om mij daadwerkelijk gefocust te houden. Space is een mildere variant van Flipd en draait vooral om bewustwording. Je kunt de focus-modus echter simpel uitzetten, waardoor ik de voorkeur geef aan Flipd.

Maandthema Back to School

De hele maand augustus staat iPhoned in het teken van school. Het nieuwe collegejaar staat weer voor de deur en daarom bereiden we docenten en leerlingen voor met de beste onderwijs-apps, tips om het maximale uit je iPad te halen, aankoopadvies en meer. Dit schreven wij eerder:

Heeft dit artikel je geholpen?

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu