De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

Eén maand met de Gezondheid-app: wat levert het op?

Rutger Otto
20 november 2014, 19:15
4 min leestijd
Eén maand met de Gezondheid-app: wat levert het op?

Sinds de verschijning van iOS 8 zijn iPhones voorzien van de Gezondheid-app. Maar wat kun je daar nu eigenlijk mee? Ik probeerde het een maandje uit en kwam tot de volgende conclusies.

Lees verder na de advertentie.

Gezondheid-app

Gezondheid is één van Apples speerpunten sinds iOS 8. Met het platform HealthKit en de bijhorende app Gezondheid hoopt het bedrijf gebruikers fitter, gezonder of in elk geval bewuster te laten leven. In de Apple Store zijn een hoop accessoires te koop om activiteiten te meten en in de App Store zijn inmiddels een hoop apps voor fitness-doeleinden te downloaden.

Voordat ik mijn half geslaagde experiment met jullie deel, even een disclaimer: ik wilde het onderzoek zo standaard mogelijk houden. Daarom heb ik geen accessoires gebruikt en geen betaalde abonnementen afgesloten. Het enige wat ik heb gebruikt is een iPhone 6 Plus. Mijn vraag: wat heb je aan de Gezondheid-app als doorsnee gebruiker?

gezondheid app hardlopen

De apps

Voor mijn test ben ik op zoek gegaan naar apps die te koppelen zijn met de Gezondheid-app. Dat zijn er behoorlijk wat, maar als je het zonder accessoires doet, vallen veel apps af. Uiteindelijk gebruikte ik de Nederlandse apps Human en Foodzy. Ook schakelde ik Nike+ Running in voor hardlopen en verder had ik aan de Gezondheid-app genoeg. Standaard heeft die namelijk een stappenteller aan boord, evenals een functie die telt hoeveel trappen je loopt en hoever je fietst.

gezondheid app

Nike Run Club: hardloopcoach

Nike, Inc

Gratis via App Store

Nike is een grote partij die uiteraard erg bezig is met het fit krijgen van mensen. Ik was dan ook blij dat ‘mijn’ hardloop-app eindelijk integratie kreeg met Gezondheid. Helaas was die enthousiasme niet helemaal terecht. Nike+ Running werkt met Gezondheid samen om Workouts en NikeFuel-punten te delen. Handig is wel de hartslagmeter, mocht je daar gebruik van maken. Voor mij viel er echter weinig te zien in de resultaten. De afstand en snelheid werden niet eens meegenomen. Wat dat betreft is voor mij de Nike+ Running-app nog steeds handiger. Bonustip: koop iets om je iPhone 6 Plus in te doen tijdens het rennen, want in je hand houden is geen optie meer door de grootte van de telefoon.

gezondheid app

Foodzy

Foodzy

Gratis via App Store
Helaas, we konden deze app niet ophalen uit de App Store

Ik wilde ook wel eens weten of ik gezond eet. Daarom maakte ik gebruik van Foodzy. Dat is een Nederlandse app waarmee je als het ware een voedseldagboek bijhoudt. Omdat het Nederlands is, bevat de app veel producten die je in de buurtsupermarkt kan kopen. Alles wat je eet en drinkt, moet je steeds toevoegen. Dat kan in standaardporties en je ‘favorieten’ komen bovenaan, maar toch. Na een week merkte ik al dat ik vaak vergat om het in te vullen. Daarnaast is de Gezondheid-integratie niet fantastisch. Het houdt actieve calorieën, diëtische calorieën, gewicht en lengte bij, maar Gezondheid heeft veel meer functies die onbenut blijven. Zo speelt Foodzy bijvoorbeeld niet je suikerinname of koolhydraten door.

gezondheid app

Human - Activity Tracker

Mapbox, Inc.

Gratis via App Store
Helaas, we konden deze app niet ophalen uit de App Store

Human is wat dat betreft gemakkelijker. De app draait de hele dag op de achtergrond. Je hebt er dus nauwelijks omkijken naar. De app deelt actieve calorieën, fietsafstand, loop- en hardloopafstand en work-outs met Gezondheid. Hoewel je Human niet per se nodig hebt om deze zaken te registreren, is de app wel handig om aangemoedigd te worden. Het streven is namelijk om elke dag een halfuur te bewegen, wat soms best lastig blijkt met een baan waarbij je eigenlijk een hele dag achter de computer werkt.

Dat ik te weinig beweeg is dan ook hetgeen ik dankzij de statistieken van Gezondheid heb geleerd. Natuurlijk wist ik dat zelf al, maar nu staat het zwart op wit. En de vraag is dan: wat doe je ermee? In mijn geval leidde het ertoe dat ik vaker naar de supermarkt wandel in plaats van fiets, om maar langer te bewegen en de 30 minuten per dag aan te kunnen tikken. Dat is de winst van Gezondheid, maar misschien nog wel meer van Human.

Wat heb je aan de Gezondheid-app?

Om mijn oorspronkelijke vraag te beantwoorden: een doorsnee gebruiker heeft niet zoveel aan de Gezondheid app. Zonder accessoires ben je beperkt in wat je meet. Voor sporters is het handig een hartslagmeter te hebben, voor mensen die hun gewicht op niveau willen houden moet er een Withings-weegschaal aan te pas komen om te koppelen met Gezondheid. Je hebt dus allerlei compatibele accessoires nodig om meer uit de app te halen.

Daarnaast maken veel apps te weinig gebruik van het enorme aantal functies binnen Gezondheid, zoals het geval is met Foodzy. Voor wat je allemaal moet invoeren, krijg je er behoorlijk weinig voor terug. Daarnaast is de Gezondheid-app zelf ook niet echt toegankelijk. Als food-noob weet ik niet wat ‘actieve calorieën’ of ‘diëtische calorieën’ zijn, maar Gezondheid heeft nog veel meer termen waarvan ik niet weet wat ze betekenen en die ook nergens uitgelegd worden.

gezondheid app

Wat dat betreft zijn de aparte apps vaak veel handiger. Zo biedt Foodzy handige grafiekjes die aangeven hoeveel van je dagelijks aanbevolen hoeveelheid je al op hebt en toont Nike+ Running je snelheden. En laten we eerlijk zijn, hoeveel gezondheid en fitness-apps gebruik jij nou dat je er een verzamel-app als Gezondheid voor nodig hebt om een goed overzicht te krijgen?

Wél handig aan Gezondheid is het Medische ID. Meer daarover lees je in dit artikel.

Het laatste nieuws over Gezondheid

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu