WeChat is bijna net zo populair als WhatsApp en heeft meer dan één miljard gebruikers. Toch kent vrijwel niemand in Nederland het. Hoog tijd om eens aandacht te schenken aan deze immens populaire app.
Lees verder na de advertentie.
WeChat: net zo populair als WhatsApp
WeChat. Weleens van gehoord? Grote kans van niet. Toch kent de app al meer dan een miljard gebruikers. Hiermee is het de belangrijkste concurrent van WhatsApp. Toch zitten ze niet in elkaars vaarwater, aangezien WhatsApp met name in het westen populair is, terwijl WeChat vooral bekend is in Azië. Ook de functies verschillen onderling.
Momenteel gebruiken 902 miljoen gebruikers de app dagelijks, en tezamen versturen zij 38 miljard berichten per dag. WhatsApp heeft een miljard dagelijks gebruikers, die gezamenlijk 55 miljard berichten versturen.
Dit kun je allemaal met WeChat
In Azië, en met name China, geldt WeChat als dé chat-app. Alhoewel, je kunt veel meer dan enkel chatten en bellen met de app. Zo is het onder meer mogelijk om in winkels te betalen met je telefoon door middel van WeChat Pay, en taxi’s te bestellen. Ook kan naar oud Chinees gebruik tijdens nieuwjaar geld uitgedeeld worden aan vrienden.

Ook kun je geld terugvragen van vrienden wanneer je iets hebt voorgeschoten, zoals Tikkie in Nederland doet. De meest opmerkelijke functie is echter de mogelijkheid om je vuile was thuis te laten ophalen, te wassen en weer thuisbezorgd te krijgen. Dit is mogelijk omdat ook bedrijven een account op WeChat kunnen aanmaken, en daarmee hun diensten aanbieden.
Dit houdt dan ook in dat niet per se een miljard mensen de app gebruiken. Mensen kunnen namelijk meerdere accounts aanmaken, en bovendien zijn bedrijven en zelfs instanties op WeChat actief. Dit is dan ook dé reden achter het succes: WeChat is niet simpelweg een chat-app, maar een volwaardig platform.
Veel Chinezen gebruiken namelijk maar weinig andere apps naast WeChat. Toen Tencent, de maker, merkte dat de chat-app aansloeg, begon men snel met het uitbreiden van de functionaliteit. Op die manier is een compleet ecosysteem rondom de ‘kale chat-app’ van weleer gebouwd, waardoor consumenten simpelweg geen behoefte meer hebben aan andere apps.
Kan WeChat ook in Nederland populair worden?
In gesprek met The Financial Times zegt een analist dat de groei van WeChat vooral te danken is aan nieuwe gebruikers in Zuidoost-Azië, Europa en de Verenigde Staten. Volgens hem onderhouden veel Chinezen die in het buitenland wonen en werken op deze manier contact met het thuisfront. Bovendien is WhatsApp officieel verboden in China, evenals Messenger van Facebook.
Lees ook: Facebook omzeilt Chinese blokkade met ‘vermomde’ app
De vraag is of WeChat ook bij ons in het westen populair kan worden. Volgens schattingen zijn zo’n 100 miljoen accounts momenteel uit de Verenigde Staten en Europa afkomstig. Het vermoeden heerst dat een groot gedeelte van deze groep bestaat uit geëmigreerde Chinezen. De app probeert wel populairder te worden in Europa, door bijvoorbeeld voetballer Lionel Messi als boegbeeld te strikken.

Ons vermoeden is echter dat WeChat niet snel populair zal worden in Europa. Dit omdat de app vooral draait om het bieden van een alles-in-1-oplossing, terwijl ‘wij’ juist graag meerdere apps gebruiken zoals Facebook, Instagram en Snapchat. Inmiddels zijn deze apps zo groot, dat WeChat een (te) grote achterstand moet inhalen.
→ Download WeChat in de App Store (gratis)